• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 3 °C

Burkay: Ak Parti'nin adamı değilim!

Burkay: Ak Parti'nin adamı değilim!
CNN Türk'de 'Tarafsız Bölge' adlı programa katılan Kemal Burkay, "Hiç bir silahlı eylemimiz olmadı" dedi.

CNN Türk'de 'Tarafsız Bölge' adlı programa katılan Kemal Burkay, "Hiç bir silahlı eylemimiz olmadı" dedi.

31 yıllık sürgünün ardından Türkiye'ye dönen Kemal Burkay ilk canlı yayınını CNN Türk ekranlarında gerçekleştirdi. Ahmet Hakan’ın modere ettiği Tarafsız Bölge’de konuşan Kemal Burkay, Kürt harekatını kendisinin başlattığını söyledi.

PKK YOKKEN BEN VARDIM

BDP ve PKK’nın Kürt sorununa yaklaşımı ile kendisinin bu soruna yaklaşım arasındaki farkı anlatan Kemal Burkay “Biz farklı siyasi hareketleriz. Ben bir sosyalist olarak başladım siyasete. Daha sonra bir grup arkadaşla birlikte Kürdistan Sosyalist Partisi’ni kurduk. Bu partiyi uzun dönem yönettim. Bu partiyi illegal olarak kurduk. Keşke o koşullarda o partiyi legal kurabilseydik, şimdi bu sorunlar yaşanmazdı. Biz o partiyi 1974’te kurduk. PKK’nın ortaya çıkışı 1978’dir. Yani daha Öcalan ve PKK yokken, ben siyasi mücadelenin içindeydim.” dedi.

AK PARTİ'NİN ADAMI DEĞİLİM

Türkiye'ye dönüşü sonrası AK Parti'nin adamı gibi gösterilme söylentilerine çok kırıldığını ve üzüldüğünü kaydeden Kemal Burkay: ''Ben AK Partili değilim, BDP'lide değilim. Türkiye'ye dönüşümü hükümetin bir projesi gibi göstermemek lazım. Beni AK Parti'nin adamı gibi göstermek haksızlık. Bunlar gülünç ve komik şeyler'' dedi.

PKK ŞİDDETİ ESAS ALDI

Öcalan’ı tanımıyordum ama 2 genç geldi yanımıza, bir tanesi Öcalan’dı. Ve benim bir konuda görüşlerime danıştılar. Öcalan o zaman siyasi bilgilerde öğrenciydi. Biz onlardan önce vardık. Bizimle PKK arasında hem program hem de yöntemler bakımında farklar vardı. Biz barışçı çözümü esas alan bir partiydik. PKK ortaya çıktığı zaman şiddeti esası alan bir görüşe sahipti.

BİZ ŞİDDETE BAŞVURMADIK

Biz herhangi bir silahlı eylem içine girmedik. Şiddete başvurmadık. Ben hem İşçi Partisi’nde hem de KSK’da barışçıl özüme önem verdim. Bizim amacımız kitleleri kazanmaktı. Biz başlangıçta bayağı bir kitleseldik. 1977 yılında Diyarbakır belediye başkan adayımız Mehdi Zana’ydı ve biz bağımsız aday göstererek kazandık. Bu bir ilkti. 1978’te bu kez Ağrı’da kazandık bu bir tesadüf değildi.

BASKI KÜRT HAREKATINI ŞİDDETE İTTİ

1960’lı ve 70’li yıllarda Kürt harekatı barışçıl bir şekilde ilerliyordu. 67 yılında Doğu mitingleri oldu. Silvan, Siverek, Tunceli ve Ağrı’daydı. O mitinglere binlerce insan katılıyordu. Kürt harekatı kitlesel barışçı bir biçimde ilerliyordu, 70’li yıllarda da böyle devam etti. Öyle ki 1977-78 yıllarında Kürtçe dergi çıkarıyorduk ve kitlesel bir gelişme vardı. Eğer o süreç devam edebilseydi, darbe ile kesintiye uğramasaydı; İnanın ki daha o dönemde 1980’lerin başında bölgede ki belediyelerin çoğunu biz kazanacaktık. Baskılar bir yandan solu, bir yandan da Kürt hareketini hem illagaliteye, hem de şiddete itti.

ŞİİRLİ KAPANIŞ

CNN Türk'de 'Tarafsız Bölge' adlı programına konuk olan Kemal Burkay, programın kapanışını "Gülümse" isimli şiiriyle yaptı.

İŞTE O ŞİİR:

Hadi gülümse bulutlar gitsin
İşçiler iyi çalışsın, gülümse
Yoksa ben nasıl yenilenirim
Belki şehre bir film gelir
Bir güzel orman olur yazılarda
İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse.
Sazlarım vardı, ırmaklarım vardı çok
Çakıl taşlarım vardı benim
Ama sen başkasın anlıyor musun
Tut ki karnım acıktı, anneme küstüm
Tüm şehir bana küstü
Bir kedim bile yok anlıyor musun
İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89