• BIST 9694.45
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

Burhan Kuzu: BDP’nin yeni anayasa şartları makul

Burhan Kuzu: BDP’nin yeni anayasa şartları makul
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Taraf ’ın AKP-BDP ortaklığı ve yeni anayasa tartışmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

AKP’nin Anayasa kurmaylarından TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Taraf ’ın AKP-BDP ortaklığı ve yeni anayasa tartışmasıyla ilgili sorularını yanıtladı. Kuzu, Başbakan Erdoğan’ın Meclis’teki komisyondan sonuç alınamadığı durumda BDP ile ortak anayasa yapma yoluna gitme kararını “Amaç yeni anayasa. Kim destek verirse onunla varız, BDP ise BDP” sözleriyle destekledi. BDP ile ortak hareketin tercih değil, sayısal zorunluluk olduğunu belirten, bunun bölücülükte anlaşma olarak eleştirilmesine tepki gösteren Kuzu, BDP’nin ortak anayasa için öne sürdüğü dört şartı konuşabileceklerini, bu şartlardan üçünde ciddi sorun çıkmayacağını savundu.

Maksadımız üzüm yemek

Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını “Maksat üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. O üzüm de yeni anayasadır” diye tercüme eden Kuzu, şöyle devam etti: “Biz yeni bir Anayasa yapmak istiyoruz. Ancak Anayasa yapmada sayımız belli, şu an için tek başına yetmiyor. Sayı eksik olduğu için de, bize kim destek verirse, bu BDP de olabilir. Ona ‘destek verme’ diyemeyiz. Hangi parti veya partiler destek verirse Anayasa Meclis’ten geçer. Bu desteği verecek parti CHP de olabilir, MHP de olabilir, niye olmasın BDP de olabilir. Fark etmez.”

Referandum için gerekli 330 sayısını bulmak için tüm partilere çağrıda bulunan Kuzu, “Bizim sayımız belli, sayı 324’te kalıyor. Bu değişiklikler için yeter sayı olan 330’u bulmak için elbette çağrılarda bulunulacaktır günü geldiğinde” diye konuştu. BDP gibi diğer partilere de çağrı yapacaklarını açıklayan Kuzu, BDP’yle muhtemel ittifaka tepki gösteren siyasi çevreleri de şöyle uyardı: “Yeni Anayasa yapalım teklifimiz sadece BDP’ye değil ki, bu tüm siyasi partilere vekillerine açık bir teklif. Ortaya bir Anayasa geldiği aşamada, kim buna destek vermez ise bunu bağıra çağıra millete duyururuz. Özgürlükçü yeni bir anayasayı kim istiyor, kim istemiyor, kim bahanelere sığınıp kaçıyor o da o aşamada belli olur.’

Dört şartları var, bunları konuşuruz

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AKP’li Kuzu, BDP’nin AKP ile ortak anayasa ve referandum için öne sürdüğü dört temel şartı şöyle değerlendirdi: “BDP ile birlikte hareket etme aşamasına gelindiğinde “vatandaşlık tanımı” konusunda çok fazla sorun çıkmaz, Türkiye cumhuriyeti vatandaşlığı konuşulabilir. Anayasada Türk kelimesi geçmemesi vb. gibi bir tanım üzerinde düşünülebilir, bu konuda mutlaka ortak formül bulunabilir. BDP’nin seslendirdiği “demokratik özerlik” anlamına gelecek şeyleri çok doğru bulmamakla birlikte, onun yerine mahalli idareler çok güçlendirilebilir. BDP’nin temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi (düşünceetnisite- inanç başta, tüm temel hak-özgürlüklere anayasal güvence şartı) başlığında da çok sorun çıkacağını zannetmem. Ancak ben anadilde eğitime, bunun anayasaya yazılmasına karşıyım. Bu memleketi böler. Bunun önümüzde tipik örneği de Belçika’dır. Eğitim dili verilince iş bitti. O ortamı biz de yaşamayalım.”

BÖLÜCÜLÜK ANLAŞMASI YAPMIYORUZ

“AKP ile BDP bölücülükte anlaştı şeklinde yaklaşmak da fevkalade yanlış” yorumunda bulunan Burhan Kuzu, “Bunun bölücü Anayasa için anlaşmakla ilgili bir tarafı yoktur, olmayacaktır. Bizim hazırladığımız anayasa metinlerimizde, özerklik- eyalet modeli ya da federal yapılanma yok. Dolayısıyla BDP ile referanduma gidilmesi hali bölünmeye ‘evet’ demek gibi gizli-kapaklı şeyler anlamına gelmez” diye konuştu. (Taraf)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89