• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Bülent Arınç İsrail'e seslendi!

Bülent Arınç İsrail'e seslendi!
Bülent Arınç, Kudüs Forumu'nda bugün yaptığı konuşmada, ihtilafın çözümü, Kudüs meselesinin barışçıl bir çözüme kavuşturulmasına bağlıdır" dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Rabat'ta Dışişleri ve Yardımlaşma Bakanlığında düzenlenen Uluslararası Kudüs Forumu'nda bugün yaptığı konuşmada, "Bölgemizdeki karmaşık, iç içe geçmiş sorunların temelinde İsrail-Filistin ihtilafı, İsrail-Filistin ihtilafının merkezinde de Kudüs meselesi yatmaktadır. Bu ihtilafın çözümü, Kudüs meselesinin barışçıl bir çözüme kavuşturulmasına bağlıdır" dedi.

Arınç, Fas Dışişleri ve Yardımlaşma Bakanı Tayyib Fasi El Mihri, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevdet ve Senegal Dışişleri Bakanı ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Başkanı Maitre Niang'la birlikte katıldığı oturumda yaptığı konuşmada, "Türkiye, İsrail-Filistin ihtilafının iki devletli çözüm temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulmasıyla çözülmesini istiyor. Filistinli kardeşlerimizin on yıllardır özlemini çektikleri devletlerine kavuşmasını istiyoruz. Bu yönde elimizden gelen tüm katkıyı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

Arınç, Türkiye'nin İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlatılması yönündeki tüm girişimleri desteklediğine de dikkati çekti.

Bülent Arınç, konuşmasında İsrailli yetkililere de seslenerek, "Barış sürecinin önündeki en büyük engeli teşkil eden Yahudi yerleşim faaliyetleri sonlandırılmalı, yolları, köyleri, aileleri bölen ve Filistin'de normal bir ekonomik hayatın oluşabilmesini engelleyen Batı Şeria'daki Filistinlilerin dolaşımı üzerindeki kısıtlamalar süratle kaldırılmalı; Ayırım Duvarı inşaatı durdurulmalıdır" dedi.

Filistinlilerin kendi aralarındaki bölünmüşlüğe son vermeleri gerektiğine de değinen Arınç, "Filistin halkına ve Filistin davasına zarar veren Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün de artık sona erdirilmesi ve tüm Filistinlilerin birlik ve bütünlüklerinin sağlanması esastır. Bu yöndeki çabaların başarılı olması için elimizden geleni esirgememeliyiz" diye konuştu.

Bölgede adil ve kalıcı barışın ve de istikrarın tesis edilmesinin Türkiye'nin dış politikasındaki "öncelikli hedeflerden biri" olduğuna işaret eden Arınç, şunları kaydetti: "Bizler, müzminleşmiş sorunların geride bırakıldığı, barış, güven ve huzurun, kalkınma ve refahın hakim olduğu bir Orta Doğu görmek istiyoruz. Türkiye bu yöndeki çok boyutlu, ön alıcı, yapıcı ve geleceğe dönük politikalarıyla hem yakın bölgede hem de daha geniş çevresinde güvenlik, istikrar ve refahın gelişimine ve böylece ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma sürecine katkı sağlamak için çaba göstermektedir."

Arınç, Ortadoğu'daki sorunlara üretilecek çözümlerde, "bütüncül ve diyaloğu ön plana çıkaran bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini" ifade ederek, "Gerçekten sonuç almak istiyorsak yaratıcı olmalıyız. Tarihten gerekli dersleri çıkarmakla beraber, geçmişe saplanmamalı, ortak geleceğimizi beraberce inşa etmeye odaklanmalıyız" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89