• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

Bu görüşme çözüm için milat olsun!

Bu görüşme çözüm için milat olsun!
Başbakan Erdoğan, son dönemde çözüme yönelik mesajlarıyla öne çıkan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile Başbakanlık'ta 1,5 saatlik bir görüşme yaptı.

Kamuoyunun ilgiyle izlediği görüşmeyi değerlendiren aydın ve siyasetçiler, 'Bu bir milat olabilir' dediler.

Başbakan Erdoğan, Kürt sorunun çözümü için 'Erdoğan'ın bu işi çözeceğine inanıyorum' diyen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile bir araya geldi. Zana'nın talebi üzerine Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen tarihi buluşma yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşme için Konut'a randevu saatinden 10 dakika önce gelen Zana çıkışta da soruları cevaplamamak için gazetecilerin beklediği kapıyı değil, protokol kapısını kullandı.

VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU

Başbakan Erdoğan, görüşmenin ardından gazetecilerin görüşmeye ilişkin soruları üzerine, 'Gayet iyi geçti, gayet verimli olduğuna inanıyorum' açıklaması yaptı. Erdoğan, Zana'nın bugün yapacağı basın toplantısında görüşmeye ilişkin açıklamada bulunacağını belirterek, bunun ötesinde bir açıklama yapmasının doğru olmayacağını ifade etti. Başbakan, Zana ile tekrar randevulaşıp randevulaşmadığı sorusuna ise 'Yok' karşılığını verdi. Bu arada Zana'nın bugün saat 11.00'de TBMM'de basın toplantı düzeleyerek görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunacağı bildirildi. Zana'nın açıklama yapacağı saatlerde BDP eş başkanları Selahaddin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın da Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi.

BDP ÇÖZÜME YARDIMCI OLMUYOR

Görüşme, 40 dakika olarak planlanmıştı ancak Zana'nın Kürt sorununa ilişkin gündeme getirdiği konu başlıklarının fazla olması nedeniyle görüşme 1,5 saat sürdü. Görüşmede Erdoğan'ın, Zana'ya 'Biz bu sorunu çözmek istiyoruz ama BDP bize yardımcı olmuyor. Yürüttüğümüz Milli Birlik ve Kardeşlik projesine katkı sağlamanızı bekliyoruz' dediği öğrenildi. Zana'nın ise Kürt sorunun çözümüne yönelik görüş ve beklentilerini ilettiği ayrıca yeni anayasa sürecinde Kürtlerin siyasal alanda ve temel hak ve özgürlükler konusunda göz ardı edilmemesini istediği ifade edildi. Zana'nın anadil konusu ve tutuklu vekillerin durumunu da gündeme getirdiği belirtildi. Görüşmede Erdoğan'ın Zana'ya bir fular hediye ettiğinde de öğrenildi.

Herkes elini taşın altına koymalı

Erdoğan ile Leyla Zana arasındaki görüşme Kürt sorunun çözümünde umutların artmasına neden oldu. Görüşmeyi Yeni Şafak'a değerlendiren aydınlar, 'Bu görüşme Kürt sorunun çözümünde bir milat olsun' değerlendirmesini yaptılar.

* Gazeteci Yazar Orhan Miroğlu: Artık 21. yüzyılda silahın şart koşulması bile son derece yanlış. Umarız bu görüşme hayırlara vesile olur. Leyla Hanım umarız BDP'yi de ikna eder de barış ortamının tesisi sağlanır.

* Musa Anter'in oğlu Anter Anter: Başbakan sorunun çözümü için kariyerini taşın altına koydu. Kimin üzerine bir görev düşüyorsa o da elini taşın altına koymalı. Ben şahsen bedenimi kayanın altına koymaya hazırım. Artık kabak tadı veren bu mesele çözülmeli.

* AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu: Başbakanın, Zana'ya hemen cevap vermesi, çözüm için işbirliğine gireceğini gösterdi. BDP'nin de Leyla Zana'yı boşa çıkarmaması, şiddetin sorgulanması için rol üstlenmesi gerek.

* Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş: Bu çok önemli bir adım. Milat olarak görüyorum. Leyla Zana'yı kilitli olan, sürekli açılmak istenen bir meselede kapıyı açan çilingir olarak görüyorum.

* Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar: Bu bir milat değil ama normalleşmenin adımı olarak görmek gerekli diye düşünüyorum. Kürt meselesini tartışarak çözeceğiz. Çözüm konusunda herkes sona geldi. Çözümde kaçan kaybedecek.

* Mazlum-Der Başkan Yardımcısı Selahattin Çoban: Olumlu bir gelişme, açılımın gerçekleşmesi açısından bir fırsat. İnşallah hem Kandil hem Türk siyaseti bu görüşmeyi bozmaz ve bunun gereği yapılır.

* Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi: Görüşme agresifleşen siyaseti yumuşattı. Başbakan'ın bu sorunu çözeceğine inanıyorum. Eskiden birçok engel vardı; ordu ve yargı gibi. Şu an böyle bir şey söz konusu değil.

* Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal: Görüşme inşallah kapalı kapılar ardında kalmadan halka sirayet edecek sonuçlar getirir. Herkesin beklentisi akan kanın durması. (Yeni Şafak)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89