• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 10 °C

Brezilya ile stratejik ortaklık yolu

Brezilya ile stratejik ortaklık yolu
Erdoğan, gerçekleştirdiği resmi ziyaretle birlikte, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık boyutuna taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerçekleştirdiği resmi ziyaretle birlikte, Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık boyutuna taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Sao Paulo Sanayi Federasyonu merkezinde düzenlenen Türkiye-Brezilya İş Forumu'na katıldı.

Erdoğan, tarihte ilk kez bir Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Brezilya'yı ziyaret ettiğini anımsatarak, böyle bir ilke imza atmaktan dolayı, Türkiye ve Türk milleti adına büyük bir gurur duyduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, Brezilya Cumhurbaşkanı Lula da Silva'nın geçen yıl, Mayıs ayının sonunda Türkiye'ye yapmış olduğu ziyaretin ilişkilere yeni bir boyut kazandırdığını vurgulayarak, "Lula'nın bu ziyaretinin sonrasında iki ülke arasındaki temaslar arttı, işbirliği derinleşti ve ilişkiler yeni bir ivme kazandı. İşte bugün de gerçekleştirmekte olduğum bu ziyaretle ilişkilerimizi stratejik ortaklık boyutuna taşımayı hedefliyoruz" dedi.

"Yeni bir dönem başlıyor"

Erdoğan, "Türkiye ile Brezilya arasında bugün yeni bir dönem başlıyor. İran meselesinde ortaya koyduğumuz başarılı işbirliği, Medeniyetler İttifakı projesindeki ortak çabalarımız ve bugün de işadamlarımız arasındaki diyalog, her iki ülke için de yeni kapıları araladı, aralıyor. Bu yeni sürecin ülkelerimize, halklarımıza, ekonomi çevrelerine hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

İran'ın nükleer programı

Erdoğan, Türkiye ve Brezilya'nın, 17 Mayıs'ta önemli bir başarıya birlikte imza attıklarını anımsatarak, "Uluslararası toplumu uzun bir zamandan beri meşgul eden İran'ın nükleer programına dair sorunun çözümü yolunda Tahran'da çözüme yönelik umut verici bir adımın Brezilya ile birlikte mimarları olduk. Türkiye ile Brezilya, BM Güvenlik Konseyi ve G-20 üyesi olarak, küresel boyutta barış ve refaha da önemli katkılar sağlıyorlar. Türkiye-Brezilya ekseni olarak bahsedilmeye başlanan işbirliğimiz, 28 Mayıs tarihinde Rio'da Brezilya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek ve eşbaşkanlığını yaptığım Medeniyetler İttifakı girişiminin 3'üncü forumuyla ayrı bir boyut kazanıyor. Bu yoğun temaslar ve yoğun işbirliği, Türkiye ile Brezilya'nın bölgelerinde ve küresel ölçekte ne büyük işler başarabileceklerinin ilk örnekleridir. Bu yoğun işbirliğinin devamını diliyoruz ve biz hükümetler olarak bu noktada gayretle çalışıyoruz, çalışacağız. Aynı şekilde, işadamlarımızın da bu sürece ortak olmasını, işbirliği imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini ve ülkelerimiz için refahı pekiştirmelerini diliyoruz" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89