• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 21 °C

Brahimi: Cenevre-2'de İlerleme sağlanamadı

Brahimi: Cenevre-2'de İlerleme sağlanamadı
BM Suriye Özel Temsilcisi, Cenevre'de tamamlanan ilk tur görüşmelerin ardından bazı ortak noktalara rağmen taraflar arasında derin ayrılıkların sürdüğünü belirtti

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi, Cenevre-2’de taraflar arasında yapılan görüşmelerin ilk turunun zor ve mütevazi bir başlangıç niteliği taşıdığını belirtti.

Görüşmelerde sürecin çok yavaş ilerlediğini ve ciddi bir yol alamadıklarını söyleyen Brahimi, herşeye rağmen tarafların ilk kez yüz yüze konuşmasının önemli olduğunu söyledi.

Brahimi “Taraflar arasındaki derin ayrılıklar sürüyor, bunu gizlemenin anlamı yok ancak aralarında az da olsa ortak noktalar olduğunu gördüm” ifadesini kullandı.

Özel temsilci, görüşmelerin ikinci turunun 10 Şubat’ta başlaması gerektiğini belirterek, muhaliflerin bu düşünceye onay verdiğini söyledi. Brahimi, rejimi temsil eden delegasyonun Şam'a gidip, görüşmelerin ikinci turu için onay alacaklarını belirtti.

Safi: Geçiş yönetimi hayati

Cenevre görüşmelerinin ilk turunun tamamlamasının ardından konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Luay Safi ise, görüşmelerin devam etmesinin tek yolunun geçiş yönetiminin kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Geçiş yönetimi fikrinin karşılıklı olarak kabul edilmesi halinde hayata geçebileceğini söyleyen Safi, “Bizim için Cenevre-1'in tamamen uygulanması, geçiş hükümetinin kurulması ve bunun askeri ve güvenlik olarak da desteklenmesi hayatidir” dedi.

Görüşmelerde muhalifler ülkede bir geçiş yönetiminin kurulması için bastırıyor. Suriye rejimi ise Cenevre-1'i "paragraf paragraf tartışmayı" kabul ediyor ve ilk önceliklerinin ülkede şiddetin sona ermesi olduğunu vurguluyor.

Rejim Beşşar Esed’in görevden ayrılmasına kesinlikle sıcak bakmazken, geniş kitlelerin temsil edildiği bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasına karşı çıkmıyor.

Safi, “Ülkede şiddetin sona ermesi gerekiyor ancak burada rejime önemli sorumluluk düşüyor. Suriye'de barışçıl gösteriler başladığında bunları şiddetle bastırmayı Suriye rejimi seçti” ifadelerini kullandı.

Şiddet hafiflemedi

Cenevre görüşmeleri de Suriye'de şiddetin durmasını sağlamadı. Suriye’de iç savaşı sonlandırmayı hedefleyen Cenevre-2 müzakerelerinin başladığı günden bu yana ülkedeki çatışmalarda 1900 kişi öldü.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgiye göre, görüşmeler ülke çapındaki çatışmaları hafifletmedi. Gözlemevi, ölenler arasında 498 sivil olduğunu duyurdu.

Suriye’de Mart 2011’de demokratik reform talebiyle başlayan gösteriler çatışmaya dönüşürken üçüncü yılını doldurmak üzere olan iç savaşta 135 bin kişi hayatını kaybetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89