• BIST 10045.74
  • Altın 2392.293
  • Dolar 32.3845
  • Euro 34.6065
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 20 °C

Boyner: Yargı reformuna ihtiyacımız çok derin

Boyner: Yargı reformuna ihtiyacımız çok derin
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'nin hukukun üstünlüğüne olan güveni getirecek bir yargı reformuna ihtiyacın çok derin olduğunu vurguladı.

Boyner "Her bir vatandaşımız için, hepimiz için, tarafsız, bağımsız, kaliteli, zamanında çalışan adaletten yanayız. Vicdanlarımızın rahatlığı, adalete ve hukuk üstünlüğüne güvenip önümüze bakmamız Türkiye'nin geleceği için olmazsa olmaz." dedi.

TÜSİAD'ın 41. Genel Kurul Toplantısı İstanbul'da yapılıyor. Genel kurulda TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç'un görevini Erkut Yücaoğlu'na devretmesi bekleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onur konuğu olduğu toplantıya TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve Mustafa Koç'un yanı sıra çok sayıda üye katıldı.

Toplantıda konuşan Ümit Boyner, 6 senedir TÜSİAD YİK'in başkanlığını yürüten Mustafa Koç'un derneğe katkılarının devam edeceğine inandığını dile getirdi.

TÜSİAD Başkanı Boyner, Avrupa Birliği üyeliği perspektifiyle ivme kazanmış olan demokratikleşme ve reform sürecinin devamını önemli gördüklerini aktardı. Türkiye'nin kendisini rekabetçi bir ülke olarak nasıl konumlandıracağı üzerinde uzun uzadıya durduklarının da altını çizdi.

Yeni anayasanın yapımının Türkiye için önemli olduğunu savunan Boyner, şunları kaydetti:

"Eylül ayından beri yeni anayasa konusunu 5 ana başlık üzerinden tartışıyoruz. Bu çalışma Profesör Ergun Özbudun ve Profesör Turgut Tarhanlı'nın koordinasyonunda 25 kişilik, değerli akademisyen ve kanaat önderlerinden oluşan bir grup tarafından yürütülüyor. Tartışılan 5 ana başlık sırasıyla: Anayasa'nın yapılma yöntemi; 21. yüzyılda Yeni Anayasa'da bulunması gereken temel ilke ve kurumlar; Kimlikler; Din ve Vicdan Özgürlüğü ve Kuvvetler Ayrılığı olarak ele alındı. Bu çalışmalar halen sürüyor. Toplumu bölme potansiyeli olan bu başlıkların birer birleştiren haline gelecek şekilde formüle edilerek Türkiye'nin yeni anayasasının özünü oluşturması gerektiğini düşünüyoruz. Çoğulcu, katılımcı demokratik bir düzene kavuşmak için bu meseleleri uzlaşarak çözmek zorunda olduğumuza inanıyoruz.

Yeni Anayasa çalışmamızın sonuçlarını 22 Mart 2011'de sizlerle paylaşacağız. Bu çalışmadan bir yeni anayasa metni çıkarmayacağız. Bizim amacımız farklı kesim ve görüşlerden gelen değerli akademisyenler ve kanaat önderlerinin yeni anayasa ve içeriği ile ilgili görüşlerini ortaya koyarak, kamuoyunda duyarlılık yaratmaktır."

Ümit Boyner, özel hayatın kutsallığı kadar bireysel özgürlüklerin korunmasını esas aldıklarını anlattı. Boyner, " Hukukun üstünlüğünün, hak ve özgürlüklerimizin dokunulmazlığının, din ve inanç hürriyetinin, kuvvetler ayrılığının toplumumuzda yaygın kabul görmüş anlayışlar olması için çalışıyoruz. Özgür bireylerin derneği olarak kurulduğumuzdan beri fikir ürettiğimiz ölçüde var olduk, çıkarlarımızı koruduğumuz ölçüde değil. Bu yolla girişimcilerimizi daha başarılı temsil ettik, birlikte daha iyiyi bulduk, öğrendik. Bundan sonra da aynı şekilde davranmayı sürdüreceğiz. Zira önümüzde üzerinde fikir üretilmesi gereken çok konu, çözülmesi gereken çok mesele, peşinden gidilecek çok dava var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yargı reformuna ihtiyacı olduğunun altını çizen Boyner, sözlerine şöyle devam etti:

"Dün Hrant Dink'in 4. ölüm yıldönümüydü. Sevenlerinin, kaybına alışamayanların derin acısı bir yana, Hrant Dink cinayeti rahmetli Uğur Mumcu gibi, daha burada sayamayacağım birçok faili meçhul gibi bir sembol niteliğindedir. Bize adaletin bir türlü yerine gelmemesini hatırlatır. Türkiye tarihinde bir türlü gerçek suçlusuna ulaşamadığımız cinayetleri, karanlık, derin, bir türlü adalet önüne çıkartılamayan güçleri hatırlatır. Adalet duygusundan yoksunluk en büyük yoksunluktur.

Sayın Başbakanım, okuduğunuz şiir yüzünden on yılı aşkın bir süre önce hapis yattınız. Bu yoksunluğu çok iyi anladığınızı tahmin ederim. Bugün yargılama sürelerinin uzamasından dolayı yaşadığımız sıkıntılardan tutalım, vatandaşın en temel hak ve özgürlüklerine bakış açısına kadar temelinden yeniden inşa etmemiz, vatandaşın adalete olan açlığını giderecek, hukukun üstünlüğüne olan güvenini yerine getirecek bir yargı reformuna ihtiyacımız çok derin, çok öncelikli."

Ümit Boyner, her bir vatandaş için, tarafsız, bağımsız ve kaliteli, zamanında çalışan adalet istediklerini belirterek, "Vicdanlarımızın rahatlığı, adalete ve hukuk üstünlüğüne güvenip önümüze bakmamız, Türkiye'nin geleceği için olmazsa olmaz." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89