• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 6 °C

Böyle mi çözülecekti Kürt Sorunu!

Böyle mi çözülecekti  Kürt Sorunu!
BDP, Diyarbakır'da Valiliğin yasakladığı mitingi yapmak istedi. Polisin yanıtı çok sert oldu. Kent savaş alanına dönerken vekiller de yaralandı.

BDP’nin, Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanan ‘Özgürlük İçin Demokratik Direniş’ mitingini yapma ısrarını polis çok sert önlemlerle engelledi, kent adeta savaş alanına döndü. BDP’nin miting çağrısı nedeniyle dün sabah saatlerinden itibaren tüm kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra çevre illerden getirilenlerle birlikte 12 bin polis, BDP’lileri miting alınına yaklaştırmamak için olağanüstü önlemler aldı. Çatışmalarda 100 kişi yaralanırken, binlerce gaz bombası kullanıldı.

460-foto.jpg

Sabah sessizliğin hâkim olduğu Diyarbakır’ın büyük bir kısmında kepenkler kapatıldı. Polis, bütün cadde ve sokak çıkışlarında önlem alırken, BDP Diyarbakır il binasının çevresi de sarıldı. Mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı ise adeta ablukadaydı. Polis sık sık parklarda denetim yaptı, küçük grupları dağıttı. Kent dışından miting için gelenlere de izin verilmedi. Helikopterlerle denetim yapıldı. Öğle saatlerinde BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın Twitter’dan attığı, “Partiden çıkıyoruz. İnşallah sorunsuz bir şekilde meydana ulaşabiliriz” mesajıyla hareketli saatler başladı. Değişik semtlerden alana girmek isteyen gruplarla polis arasında çatışmalar yaşandı. BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile milletvekilleri ve partililer alana gitmek için parti binasından çıkıp seçim otobüsüne bindi, fakat panzerlerle polis, otobüsün etrafını sardı. Bunun üzerine BDP’liler otobüsten inerek yürüyüşe geçti. Ancak önleri yine kesildi. Daha sonra Demirtaş, Kışanak ve milletvekillerinin bulunduğu grupla polis arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında milletvekilleri “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Daha sonra belediyeye ait makam araçlarına binen BDP’liler hızla miting alanına doğru giderek polisi atlattı.

Buldan ve Baydemir yaralı

Miting alanına gelindiğinde, BDP’liler polis yetkililerine “Vatandaşları alana alın, açıklama yapıp dağılalım” teklifinde bulunurken, olumsuz yanıt gerilimi arttırdı. Göstericiler Ofis ve Sümer Park’tan alana girmeye çalışırken, polis gaz bombası ve tazyikli su kullandı. Ofis’te havaya ateş açıldı, bir araç yakıldı. BDP’lilerin miting alanına girişinde de polisin sert müdahalesi yaşandı. Burada BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ayağına isabet eden gaz bombası ile yaralanırken, Osman Baydemir’e cop darbesi geldi. Buldan’ın sağ ayağında parçalı kırık oluştuğu öğrenildi. Milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Mülkiye Birtane de yaralandı. Bir cami de gaz bombalarının hedefi oldu. Miting alanından Sümer Park’a geçen BDP’liler parkta sabahlama kararı aldı.

Erdoğan’dan tepki Başbakan Tayyip Erdoğan ise İzmit’te yaptığı konuşmada, olaylar için “Bunlar Kürt kardeşimin menfaatlerini düşünenler değil, geleceğini tehlikeye atanlardır” dedi. (Radikal)

  • Yorumlar 5
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89