• BIST 9733.17
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

Böyle askerlik yapıyorlar

Böyle askerlik yapıyorlar
Sorgulanmaya başlanan zorunlu askerlik, 231 bin askerin orduevi, lojman ve kamplarda özel hizmetlerde kullanılmasını da tartışmaya açtı.

Bedelli ve tek tip askerlikle sorgulanmaya başlanan zorunlu askerlik, 231 bin askerin orduevi, lojman ve kamplarda özel hizmetlerde kullanılmasını da tartışmaya açtı.

 Tek tip ve zorunlu askerlik tartışması dikkatleri TSK içinde askerlik görevi dışında orduevi ve lojman gibi yerlerde berber, kuaför gibi özel hizmetlerde kullanılan, "zorunlu askerlere" çevrildi. TSK'da "zorunlu askerlik" kapsamında silah altına alınanlardan 231 bin askerin posta, kuaför, berber gibi subay ve ailelerine hizmet verdiği belirtildi. "TESEV Almanak Türkiye 2006-2008 Güvenlik Sektörü Ve Demokratik Gözetim" raporunu hazırlayan yazar Ali Bayramoğlu, zorunlu askerliğini yapmak için silah altına alınanların bedava işgücü olarak kullanıldığını söyledi.

Gazeteci yazar Oral Çalışlar'a mektup gönderen emekli bir subayın, askerlik dışındaki işlerle uğraşan asker sayısının 185 bin olduğu bilgisini vermesi "zorunlu askerlik" tartışmasına yeni bir boyut getirdi. Rakamın tam olarak tespit edilemediğini ama 200 bin civarında olduğunun tahmin edildiğini söyleyen TESEV raporunu hazırlayan gazeteci yazar Ali Bayramoğlu, şunları kaydetti:

BEDAVA EMEK OLARAK KULLANILIYOR

"TSK gibi insan sayısı bakımından kalabalık ordular, Sovyet bloğunda bulunuyordu. Bu ordularda üç fikir öne çıkar. Güç fikrini yüksekte tutmak, kendi iç düzenlerini yürütmek ve siyasi güce sahip olmak... TSK da bunun nadir örneklerinden biri. Diğer husus da ulus-devlet ilişkisinde zorunlu askerliğin bir anlamda ideolojik mekanizma haline dönmesi insanların ordunun ve devletin hizmetinde her koşulda görev almak zorunda kalmaları. 400 bin vatani hizmet yapan insanın yarıya yakını bedava emek olarak kullanılıyor. Hiçbir askeri fonksiyonları olmadan kullanılıyor. Bu değişmek zorunda, TSK'nın değişimi sadece işlevlerinin ortadan kalkması anlamına gelmez askeri yapısının da değişmesi anlamına gelir..."

Zorunlu askerin yarısı görev dışı kullanılıyor

TESEV Almanak Türkiye 2006 - 2008 Güvenlik Sektörü Ve Demokratik Gözetim' raporuna göre, 43 orduevi, MSB'ye bağlı 41 bin 701 lojman ve 327 sosyal tesis, Jandarma'ya ait 15 bin 209 lojman ve 75 sosyal tesis, Sahil Güvenlik'e bağlı 310 lojmanda, subay ve ailelerinin çeşitli hizmetlerinde "zorunlu askerler" kullanılıyor. Aynı zamanda Bodrum, Antalya gibi turistik bölgelerdeTSK'ya ait sosyal tesisler mevcuttur. Bu tesislerin en önemli özelliği zorunlu askerliğini yapan personelin çalıştırılması sayesinde, hizmet sektörünün en önemli kalemi olan personel giderlerinden yapılan tasarruftur. Ucuz fiyatlardan sunulan hizmetler TSK personelinin harcamalarını oldukça düşürse de, toplumun geneli açısından bakıldığında zorunlu askerlik ve diğer yollarla TSK'ya aktarılan ayni gelir anlamına gelmektedir.

TSK'daki angarya personeli Alman ordusuna eşdeğer

Radikal yazarı Oral Çalışlar ve Milliyet yazarı Hasan Cemal'in köşe yazılarında bir askeri kaynağa dayanarak verdikleri bilgiye göre, Türkiye'de 231 bin asker tamamen posta, kuaför, berber, görevli gibi isimler adı altında sadece ordudaki subaylara ve ailelerine hizmet veriyor. TSK'da askerlik dışı görevlerde kullanılan asker sayısı, Alman ordusundaki toplam personel sayısı olan 247 bin İtalya'daki 195 bin ve İngiltere'deki 173 bin askerle yarışıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89