• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

BM'den IŞİD hakkında korkutan rapor

BM'den IŞİD hakkında korkutan rapor
BM hazırladığı raporda Suriye'deki IŞİD üyelerinin sivillerin bulunduğu yerlerde saklandığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye'ye yönelik ABD öncülüğünde başlayan hava saldırısı sonrasında IŞİD militanlarının, sivillerin olduğu yerlerde saklandığını açıkladı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında "IŞİD kontrolü altında yaşayan Suriyeliler" raporunu sunan BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, "Komisyon, Suriye'de silahlı grupların halkı kendi buyruğu altına almak için terör estirdiği, sivillere ve yakaladıkları savaşçılara şiddet uyguladığını belgeledi" dedi.

Pinheiro, IŞİD kontrolü altında süren yaşamı "Terörün Egemenliği" olarak tanımlayan 300'den fazla mağdur ve tanık beyanına dayanarak hazırlanan rapor, "IŞİD vahşetini ortaya koyuyor" diye konuştu.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Üyesi Vitit Muntarbhorn ise "Uluslararası topluma bir an önce harekete geçme çağrısında bulunarak, ülkelerin IŞİD'e ulaşma ihtimali olan finansmanını, silah transferini durdurmasını ve IŞİD'le petrol ticaretini durdurması gerekliliğine" dikkati çekti.

Raporda, silahlı gruplar tarafından verilen fotoğraflar ve video görüntülerinden de yararlanıldığı ifade ediliyor. Raporda, ABD öncülüğündeki hava saldırısı başladıktan sonra "IŞİD militanları, halkın arasında saklanmaya başladı ve sivillerin yaşadığı ev ve çiftliklere yerleşiyorlar" uyarısı yapıldı.

IŞİD kontrolü altındaki bölgelere düzenlenen hava saldırısının sivillerin ölümüne yol açtığı bilgisi de verilen raporda, IŞİD'in, Suriyelilere ve Iraklılara halkın önünde uyguladığı şiddeti devam ettirdiği belirtildi.

Raporda, "İnsani yardım kuruluşları, IŞİD kontrolü altında bulunan Der-ez Zor ve Rakka şehirlerindeki 600 bin insana gıda yardımı yapamıyor" ifadeleri yer aldı.

Sigara içenlerin, IŞİD militanları tarafından parmağının kesildiğinin ifade edildiği raporda, çocuklara ise toplu infaz görüntülerinin izlettirildiği belirtildi.

IŞİD'in ülkede bulunan yüzlerce silahlı gruptan biri olduğunun vurgulandığı raporda, "IŞİD, insanlığa karşı savaş suçu işlemektedir" ifadesi yer aldı. Raporda, BM Güvenlik Konseyi'nin ülkede yaşanan savaş suçlarını durdurmak için güçlü bir karar alması gerektiği bildirildi.

Komisyon, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından, Suriye'deki insan hakları ihlallerini araştırmak için Mart 2011'de görevlendirilmişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89