• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 15 °C

BM Mavi Marmara'da İsrail'i suçlu buldu

BM Mavi Marmara'da İsrail'i suçlu buldu
BM bilirkişi heyeti, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara'ya yaptığı saldırı nedeniyle İsrail`i suçlu buldu.
BM uzmanları, İsrail'in, Gazze Şeridi'ne yardım konvoyuna baskında ve sonrasında  "uluslararası insan hakları yasası" da dahil uluslararası hukuku ihlal ettiğini bildirdi.

BM İnsan Hakları Konseyinin bilirkişi heyeti, İsrail`in, insani krizin yaşandığı bir dönemde Filistin toprağına deniz ablukası uygulamasının "yasa dışı" olduğunu belirtti.

Üç uzmandan oluşan heyet, İsrail`in yardım filosuna verdiği askeri karşılığın "orantısız" ve "kabul edilemez gaddarlık düzeyinde" olduğunu kaydetti.

İsrail`in Gazze Şeridi`ne yardım götüren filodan Mavi Marmara gemisine düzenlediği baskında 9 Türk hayatını kaybetmişti.

TÜRKİYE MEMNUN: RAPOR OBJEKTİF

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından yayınlanan Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail saldırısı ile ilgili raporu Türkiye, memnuniyetle karşıladı.

New York temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, raporla ilgili ilk görüşlerini sıcağı sıcağına TRT Haber'e değerlendirdi.

Davutoğlu'na göre, gerek hazırlanmasındaki ciddiyet, gerekse kapsamı açısından yüksek standartta objektif bir rapor...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu raporun, "Kapsamlı ve doğru zeminde geliştirilmiş, yaşanan gerçekler ve somut delillere dayandırılmış " olduğunu söyledi.

"Biz bu raporu gerek hazırlanmasındaki ciddiyet, gerekse raporun kapsamı açısından, uluslararası yüksek standartlarda bir rapor olarak görüyoruz." diyen Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu komitenin olayın araştırılması bağlamında İsrail'in sivil konvoya yaptığı saldırının detaylarının araştırılması bağlamında, çok ciddi bir işlev göreceğine inanıyorduk. Hiçbir ülkenin, uluslararası hukukun ve insan haklarının dayandığı temel ilkelerin dışında olmayacağını, bu rapor bir kez daha göstermiştir. "

TÜRKİYE'NİN GÖZÜ İSRAİL'DE

Türkiye bundan sonra İsrail'in atması gereken adımları bekliyor.

Davutoğlu, "Biz gerek Cenevre'deki komisyon, gerekse New York'taki komsiyonun tamamiyle objektif verilere dayalı olarak gerçekleri ortaya koymasını istiyoruz. Bu gerçekler de ortaya konduktan sonra tabi İsrail'in atmasa gereken adımlar var. Bu da birçok kez Türkiye tarafından detaylı olarak açıklandı. Biz bu adımların atılmasını istiyoruz, gerçekten bugün bu rapor insan hakları ve uluslararası hukuk bağlamında çok başarılı bir sonuç doğurmuştur." diye konuştu.

"BM İSRAİL'İ MAHCUP ETTİ"

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yardım götüren konvoya düzenlediği saldırıda uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı. Olaya yer veren İngiliz The Guardian gazetesi, raporun İsrail için uluslararası alanda yeni bir mahcubiyet olduğunu yazdı.

İsrail'in yardım konvoyuna saldırısını kınayan BM uzmanları, saldırıda 'orantısız güç' kullanıldığının açık delilleri olduğunu bildirdi. İsrail ise raporun "çifte standart" ve "tek taraflı" olduğunu belirterek tepki gösterdi. Birçok Avrupa ülkesinin, BM İnsan Hakları Komisyonu'na çoğunlukla gelişmekte olan ülke temsilcilerinden oluştuğu için kuşkuyla baktığını yazan The Guardian, raporun konvoya yapılan saldırıdan sonra İsrail için yeni bir mahcubiyet olduğu yorumunu yaptı.

RAPORUN SON BÖLÜMÜ ÇOK ÖNEMLİ

Diplomatik kaynaklar, BM İnsan Hakları Konseyi'nin raporunun sonuçlar bölümünün son derece önemli olduğunu, burada ''İsrail'in uluslararası insan hakları hukuk ve uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğinin kuvvetli ifadelerle vurgulandığını'' bildirdiler.

4. Cenevre Sözleşmesinin 147. maddesi uyarınca kasten öldürme, işkence, insan bedenini kasten ciddi yaralama gibi suçların kovuşturulmaya tabi tutulması için açık kanıt bulunduğunun da raporda tespit edildiğini kaydeden kaynaklar, aynı raporda, ''bütün mağdurların haklarının güvence altına alınması gerektiğinin, bu ciddi cinayetlerin faillerinin kimliklerinin İsrailli yetkililerin desteği olmadan belirlenemeyeceğinin'' de yer aldığını ifade ettiler.

Diplomatik kaynaklar, raporda İsrail'in Konsey ile işbirliği yapmaktan kaçındığının da yer aldığını, İsrail hükümetinin en hızlı şekilde harekete geçerek İsrail silahlı kuvvetlerinin gayri hukuki faaliyetleri sonucunda ölenlerin yakınlarına yeterli ve en hızlı şekilde tazminat sağlanması gerektiğinin vurgulandığını belirttiler.

Kaynaklar, raporun son derece açık olduğunu ve Türk tarafının görüşlerini desteklediğini belirterek, Türk tarafının bu konuyla ilgili olarak tüm dediklerinin ve haklı olduğunu anlattığı her şeyin raporda yer aldığını, Türkiye'nin başından beri Konsey ile işbirliği yaptığını ve kendinden istenen her türlü belge ve bilgiyi verdiğini söylediler. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89