• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 4 °C

BM: Gazze soruşturması sürecek

BM: Gazze soruşturması sürecek
Birleşmiş Milletler, Gazze'de savaş suçları işlenip işlenmediğine dair soruşturmanın İsrail kendileriyle iş birliği yapmasa da yürütüleceğini açıkladı.

Soruşturmayı yürüten ekibin başındaki Richard Goldstone, İsrail'in kendileriyle iş birliği yapmayacak olması karşısında hayal kırıklığı duyduklarını söyledi.

Goldstone, İsrail'in kendilerine vize vermemesi halinde ekibinin Gazze'ye Mısır üzerinden giriş yapacağını belirtti.

BM, İsrail ve Hamas'ın Ocak ayındaki Gazze operasyonları sırasında savaş suçu işleyip işlemediklerini araştırmak istiyor.

İsrail, BM'yi kendilerine karşı taraflı davranmakla suçluyor.

BM İnsan Hakları Konseyi'nin, kurumun diğer organlarından daha az güvenilir olduğu ileri sürülüyor.

Ancak BBC muhabirleri, soruşturma ekibinin başına kendisi de Yahudi olan ve Güney Afrika'da savaş suçları savcılığı yapan Goldstone'un getirilmesinin soruşturmaya derinlik kazandırdığını söylüyor.

Goldstone, ekibinin Gazze'ye geçmeden önce Filistin'den fırlatılan roketlerin vurduğu İsrail'in güneyindeki kentleri ziyaret etmek istediğini belirtti.

Ancak İsrail'in ekibin Gazze'ye girişine izin vermemesi halinde, "ikinci seçenek" olarak Mısır-Gazze sınırındaki Refah geçiş kapısının kullanılacağını söyledi.

Richard Goldstone, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'la görüşmelerinin ardından, soruşturma ekibinin bir dizi açık duruşma yapmayı kararlaştırdığını ifade etti.

Bu duruşmaların Orta Doğu'da yapılmasını umduklarını, ancak bu mümkün olmazsa duruşmaların Cenevre'de yapılacağını ve tanıkların video bağlantılarıyla ifadelerinin dinleneceğini söyledi.

İsrail soruşturma ekibine henüz resmi bir yanıt vermedi. Ancak medyada yer alan haberlere göre, İsrail ekiple iş birliği yapmayı planlamıyor.

İsrail'in 22 gün süren Gazze operasyonu sırasında uluslararası hukukun ihlal edildiği iddialarıyla ilgili soruşturmaların bazıları sonuçlanmaya başladı.

Ban Ki-moon İsrail'in Gazze'deki BM mülklerine verilen zararın tazmin edilmesi için 11 milyon dolar ödemesini talep etti.

Yapılan bir BM soruşturması, İsrail'i sivillerin sığındığı noktaları hedef almakla suçlamıştı.

İsrail ordusunun kendi içinde yaptığı soruşturma neticesinde ise İsrail askerlerinin yasalara uygun davrandıkları, ancak yanlışlıkla hedef alınan bir evde 21 kişinin öldürülmesi olayında olduğu gibi bazı hataların söz konusu olduğu ifade edilmişti.

Ocak ayındaki Gazze operasyonları sırasında 1300 Filistinli ve 13 İsrailli ölmüştü.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89