• BIST 9486.56
  • Altın 4238.317
  • Dolar 39.2659
  • Euro 44.9309
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 18 °C

'Bir yalan milyon insan'

'Bir yalan milyon insan'
Saddam Hüseyin’e karşı savaş ilan edilmesine yol açan Bağdat’ın elinde biyolojik silah bulunduğuna dair yalanı kendisinin uydurduğunu ilk kez itiraf etti.

Iraklı Refid Ahmet Elvan el-Janabi, devrik Irak Lideri Saddam Hüseyin’e karşı savaş ilan edilmesine yol açan Bağdat’ın elinde biyolojik silah bulunduğuna dair yalanı kendisinin uydurduğunu ilk kez itiraf etti.

ABD’yi bu yalanıyla ikna eden, sonra da savaşın başlamasını şoke halde izlediğini belirten El-Janabi, Alman ve Amerikan istihbarat çevrelerinde “Curveball” diye anılıyor. Bu lakap ise beyzbolda kullanılan ve eğim alma özelliğiyle hareketi pek tahmin edilemeyen toptan geliyor. 1995 yılında Irak’tan kaçan El-Janabi biyolojik kimyasal yalanını Saddam rejimini devirmek için uydurduğunu anlatıyor.

El-Janabi, “Rejimi devirebilecek bir şeyler uydurma şansım vardı. Ben ve oğullarım bundan ve Irak’ı demokrasi eşiğine getirecek bir neden yarattığımız için gururluyuz” dedi. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 5 Şubat 2003’te BM’de yaptığı konuşmada El-Janabi’nin iddialarını kullanmıştı. Bu yalan hem Powell’ın hem de dönemin ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in kariyerine ciddi bir leke sürmüştü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89