• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 12 °C

Bir özgürlük savaşçısı: Rachel

Bir özgürlük savaşçısı: Rachel
Gazze’de bir İsrail askerî buldozeri tarafından çiğnenerek öldürülen ABD'li barış eylemcisi Rachel Corrie, ölümünün 7. yılında hâlâ gönüllerde yaşıyor.

Gazze’de bir İsrail askerî buldozeri tarafından çiğnenerek öldürülen ABD'li barış eylemcisi Rachel Corrie, ölümünün 7. yılında hâlâ gönüllerde yaşıyor. Aradan 7 yıl geçmesinin ardından Corrie ailesi, İsrail’in işlediği cinayetin hesabını ancak bugün sorabiliyor.

16 Mart 2003'te 23 yaşındaki Amerikalı insan hakları çalışanı Rachel Corrie, İsrail ordusunun Filistin Gazze Şeridi'nde bir doktorun evini ve ailesini yok etmesini engellemeye çalışırken, bir askeri buldozer tarafından ezilerek yaşamını yitirdi. Rachel’i, ölümünün 7. yıldönümünde saygıyla anıyoruz. Rachel, ezilen ve zulme uğrayan halkların haklarını arayan bir özgürlük savaşçısı olarak tarih sayfalarındaki yerini aldı…

O SAHNE…

“16 Mart 2003’te Gazze'deki Refah mülteci kampında bir Filistinli doktorun evinin yıkılmasına engel olmaya çalışıyordu. Filistinli bir ailenin yok edilmesini önlemeye çalışırken İsrailli buldozer şoförü herkesin gözleri önünde çelikten canavarı üzerine sürdü, önce ileri, sonra geriye üzerinden geçti. Arkadaşları tarafından hastaneye ulaştırıldığında Rachel çoktan ölmüştü.”

12670

“ASYALIYIM, BAKMAYIN MAVİ GÖZLÜ OLDUĞUMA”

Rachel Corrie, 1979 yılında ABD’nin Washington eyaletine bağlı Olympia kentinde doğdu. Evergreen Devlet Koleji’nde eğitiminin son dönemine gelen Corrie mezun olduktan sonra yazar ve aktris olmak istiyordu.

Rachel'in empatik yeteneği öylesine gelişmişti ki, kameraların önünde Filistinli çocukların ihtiyaçlarını anlatırken bütün çocuklarını savaşa kaptırmış bir anne yüreğinin öfkesiyle konuşuyordu.

12671

"Kardeşlerim bakmayın sarı saçlı olduğuma ben Asyalıyım, bakmayın mavi gözlü olduğuma ben Afrikalıyım..."

Annesine yazdığı mektubunda şöyle diyordu Rachel:

“En ağır koşullarda bile insan kalabilme gücü ve yeteneğini keşfetmekte olduğumu yazmalıyım ki, bunu daha önce bilmezdim. Galiba aslolan onur...”

AMERİKAN BAYRAĞI YAKMIŞTI

Gazze'ye giderek, İsrail ordusuna ait buldozerlerin Filistinlilerin evlerini yıkmasını önlemek için canlı kalkan olan Corrie’ye Filistinliler 'ajan' olabileceği düşüncesiyle şüpheyle yaklaşmıştı. Ancak Filistinlilerle tek yürek olan Corrie, Arapça öğrenmeye başlamış, Amerika’nın Irak’ı işgal etmesiyle de Amerika’ya karşı öfkesini, Gazzelilerle birlikte Amerikan bayrağını yakarak göstermişti.

12672

O VAHŞİ SERBEST KALMIŞTI

Her şartta, savaşta bile kadın ve çocuklara karşı merhamet gösterilmesi gerekirken vahşi bir İsrailli şoför, hiçbir sızı duymadan henüz 23 yaşında gencecik bir kız olan barış eylemcisi Rachel’i gözünü kırpmadan öldürmüş ve cinayeti işleyen askeri şoför tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

İSRAİLLİ BİR HÂKİM 7 YIL SONRA RACHEL’İ HAKLI BULDU

Corrie’nin ölümün ilk yıldönümünde Haaretz Gazetesi’nde yazan İsrailli bir yorumcu, “İsrail’de, Corrie’nin adı neredeyse unutulacaktı.” şeklinde yazmıştı. Ancak tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen vahşet, Corrie’nin ölümünün 7. yılında bugün tekrar gündeme geldi. İsrail’in kuzeyindeki Hayfa şehrindeki bir hâkim, Rafah’taki Filistinlilerin evlerinin yıkılmasını önlemek için buldozerin önünde dururken, yasadışı bir şekilde öldürülen 23 yaşındaki Corrie’nin haklı olduğu kararını verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89