• BIST 9728.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 9 °C

Bir daha tekrarlanırsa, NATO vuracak!

Bir daha tekrarlanırsa, NATO vuracak!
Türk keşif uçağının düşürülmesi üzerine Ankara’nın çağrısıyla toplanan NATO, Türkiye’nin yanında olduğunu açıkladı

Türk keşif uçağının düşürülmesi üzerine Ankara’nın çağrısıyla toplanan NATO, Türkiye’nin yanında olduğunu açıkladı ve Suriye’ye sert mesaj gönderdi: Bir daha tekrarlanırsa, NATO harekete geçecek

Türk askerî keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesi sonrasında Ankara’nın çağrısıyla toplanan NATO Konseyi’nden, Türkiye’ye tam destek mesajı çıktı. Toplantıda, Türkiye’nin isteği olan 5. maddeyi değil, 4. maddeyi görüştüklerini açıklayan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Biz bu olayı kabul edilemez buluyoruz. Türkiye ile dayanışmamıza devam ediyoruz. Bu tür bir olay bir daha tekrarlanırsa, NATO harekete geçecek” dedi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında Genel Sekreter Rasmussen’in başkanlığında iki saate yakın süren toplantının ardından yapılan, 28 İttifak üyesinin daimi temsilcisinin onayladığı ortak açıklamada, Suriye’nin Türk askerî uçağını düşürürken “uluslararası normları ihlal ettiği” vurgulandı.

Güçlü dayanışma mesajı

Açıklamada, “Bu eylemi kabul edilemez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu olay, Suriye makamlarının uluslararası normlara, barış ve güvenliğe ve insan hayatına saygı göstermediğinin yeni bir örneğidir. Durumu yakından ve büyük endişeyle izlemeye devam ediyoruz ve NATO’nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri kontrol altında tutmaya devam edeceğiz. NATO’nun güvenliği ayrılmaz bir bütündür. Güçlü dayanışma ruhu içinde Türkiye’nin yanındayız” dendi. Basın toplantısı düzenleyen NATO Genel Sekreter Rasmussen, Suriye tarafından yapılacak yeni bir ihlal halinde atacakları adımların sorulması üzerine, şunları söyledi: “Beklentim kesinlikle böyle bir olayın bir daha yaşanmayacağı yönündedir. Yaşanacak herhangi bir (yeni) gelişme Müttefiklerin gündeminde olacak. Durumu yakından izliyoruz, gerekirse (yeniden) istişare edip neler yapılabileceğini tartışırız. Müttefikler bu konudaki gelişmeyi çok yakından takip edecekler, bu tür bir olay bir daha tekrarlanırsa, NATO harekete geçecek.”

5. madde değil 4. madde görüşüldü

Rasmussen, toplantının, NATO Antlaşması’nın herhangi bir tehdit karşısında üye ülkeler arasında istişareler yapılmasını öngören 4’üncü maddesi kapsamında yapıldığını, toplu savunmayı öngören 5’inci maddenin ise gündemde olmadığını belirterek, “Benim net beklentim durumun (gerginliğin) kızışmaya devam etmeyeceği şeklindedir. Hiçbir şekilde kabul edilemez bir eylem gördük. Suriye’nin gelecekte bu tür olayların tekrarlamasından kaçınmak için zaruri tüm adımları atmasını bekliyorum” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89