• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 5 °C

Bir Bonderlans oyunu: Cenevre 2

Bir Bonderlans oyunu: Cenevre 2
'Cenevre masasında Suriye halklarının temsilcileri dışında herkes var. Bu toplantı Suriye için çare değil, yeni bir kaosa kapı aralıyor...' Amed Dicle yazdı.

'Cenevre masasında Suriye halklarının temsilcileri dışında herkes var. Bu toplantı Suriye için çare değil, yeni bir kaosa kapı aralıyor...'

Uluslararası hegemon güçlerin umut diye aşıladıkları Cenevre 2 toplantısını yalın şekilde ifade eden bu sözlerin sahibi Heysem El Menna.

Kendisi Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun ülke dışındaki lideri. Herkesle görüşen, ama sadece Suriye halklarına bağımlı olan ve Suriye muhalefetinin en güçlü toplumsal gücü olan 'Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon', davet edildikleri halde Cenevre toplantısına katılmayacak. Katılmamanın temel sebebi Menna'nın yukardaki sözleri.

Ulusal Koordinasyon halkçı özelliklerinden dolayı Suriye meselesinde dış güçlerce görmezden geliniyor. Zira Koordinasyon, öteden beri Suriye'ye dış müdahaleye karşı ve sorunların diyalogla çözümünden yana. Gel gör ki, barışçıl çözüm gerekli diyen Menna ve arkadaşlarını, aynen PYD gibi dışlayan güçler, şimdi 'barışçıl çözüm' afişi altında yeni savaş oyunu tezgâhlıyorlar. Ve elbette ki, PYD'nin de içinde olduğu Ulusal Koordinasyon bu masadan dışlanıyor.

Uzun zamandır, 'çözüm için bir umut' olarak Suriye halklarına ve dünyaya sunulan Cenevre 2 toplantısının yeni bir eşik olduğu herkesin ortak fikri. Bazılarına göre bu eşikten sonrası kaos, bazılarına göre ise barış. Ama Cenevre 2'de söz sahibi olan güçlerin gündeminde ise sadece barış ve huzur yok. Amaç her şeyden önce 'rejim ve muhalefeti bir araya getirmek', sorunların diyalog ile çözülmesi için zemin oluşturmaktı! Bunun gerçek olmadığını tarafların durumundan bakarak anlayabiliriz.

Cenevre-2'nin en önemli aktörlerinin başında Amerika geliyor. Ve tabii Amerika, sadece Amerika değil. Bu platformda ‘batılı güçlerin ağabeyi’ konumunda olacak. Bu güçler, Suriye'yi de sadece Suriye olarak değerlendirmiyorlar. Suriye'yi, Ortadoğu oyununda kartların açıldığı masa olarak ele alıyorlar. Ortadoğu'daki Şii-Sünni çatışmasının yani bir tarafının İran, diğer tarafının Suudi olduğu bu potansiyel savaş gücü ABD ve İsrail için 'tehlikedir' ve bu 'tehlike' ancak çatıştırılarak bertaraf edilebilir. Bu perspektifle ABD'nin Suriye'ye 'barış' adına sunacağı bir şey yok. ABD, Irak'a ne kadar barış getirmişse Suriye'ye de o ancak o kadar getirir.

Cenevre-2, ABD kadar Rusya için de önemlidir. Zira Rusya, bu masada rejimin meşruiyetini ve devamını sağlayacak konumdadır. ABD, açıklamasa da rejimin devamından yanadır. Çünkü her zaman kendisine bağlı odakları kışkırtacak bir hedef gereklidir. Rusya ve ABD'nin, kendileri için eğlenceli olan bu ‘Bonderlands oyunu’ Suriyelilere sadece eziyet çektiriyor.

Oyunun içine İran'da dahil oldu. Suudi Arabistan zaten 'İslami cephe' adı altında kurduğu savaş gücü ile kendisini Cenevre sonrasındaki kaosa hazırlamış durumda.

Devamı için

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89