• BIST 9714.66
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Bingöl STK’larından Bakan Dinçer’e sert tepki!

Bingöl STK’larından Bakan Dinçer’e sert tepki!
Bingöl’de faaliyet yürüten 15 sivil toplum örgütü, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in “Zazacayı ayrı bir dil olarak sunacağız” açıklamasına toplu halde tepki gösterdi.

Bingöl STK’larının ortak hazırlayıp yayınladığı Bakan Dinçer ve Bingöl Üniversitesi’ne yönelik basın açıklamaları şöyle...

KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER, 12.12.2012 tarihinde Bingöl Üniversitesinde yaptığı konuşmada, Zazasıyla, Kurmancıyla umum Kürt halkı tarafından amaçları bilinen ideolojik bir çevrenin kurgu ve telkinlerine müsteniden “Zazaca ayrı bir dildir, Mardin Artuklu Üniversitesi bizi yanılttı, uzman değillermiş, Zazacanın Kürtçenin bir lehçesi olduğuna bizi inandırdılar” biçiminde açıklamalarda bulunmuştur. Bunun yanı sıra Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin bu konudaki uzmanlığına güvendiğini ifade etmiştir.

Aşağıda isimleri yer alan Sivil Toplum Örgütleri olarak Sayın DİNÇER’in gerçeklerle çelişen bu açıklamasını tepkiyle karşılıyoruz. Binlerce yıllık tarih bilimine ait disiplinlerce tavazzuh etmiş bir meselede şüphe içinde olmayı eğitimden sorumlu bir bakana yakıştırmamaktayız. Zazaların da Kurmanclar gibi Kürt halkının kadim bir parçası olduğu izahtan varestedir.

Sayın DİNÇER, referans olarak gösterdiği bu dil uzmanlarını, dayandığı kaynaklarını ve varsa özgün çalışmalarını bir an önce kamuoyuna açıklamalıdır. Bakanı bu konuda etkilediğini düşündüğümüz Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin bugüne kadar Kürtçenin Zazaki lehçesiyle ilgili bilinen hiçbir çalışmaları bulunmamaktadır. Bingöl Üniversitesinin dile bakışı ideolojik ve siyasidir.

Türkiye’nin sınırları içerisinde Kürtçenin Kurmancî ve Zazaki/Kirdki lehçeleri konuşulmaktadır. Kürtler devletten alacaklıdır, bu alacaklarını tahsil etme hakları hukuki ve insanidir. Tefecilerin eline düşmüş mağdur esnaf muamelesi görmelerini ahlaki bulmuyoruz. Bakan DİNÇER, mensubu bulunduğu hükümet ve devletten beklediğimiz, nev-zuhur spekülasyonlara mecra bulmak değil biz Kürtlere olan borçlarını bir an önce ödemeleridir.

“Zazalar Kürt değildir” demek, siyasal bir operasyonun ifadesidir. Bu operasyonun arka planını oluşturan paradigma, Kürtleri ayrıştırmayı, birbirine düşürmeyi, kimlik bunalımını derinleştirmeyi, siyasal rant elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu söylemden medet umanlar ve gerçekleşmesi için aktif rol oynayanlar daha düne kadar tüm Kürtlerin Türk olduğunu iddia edenlerdir. Kürtler (Zazalar-Kurmanclar), ayrışmayı değil gasp edilmiş haklarını talep etmektedirler.

1-  BİN-DER
2-  FIRAT-DER
3-  İHD (İNSAN HAKLARI DERNEĞİ) BİNGÖL ŞUBESİ
4-  BİNGÖL MED-ZEHRA GRUBU
5-  ÖZGÜR EĞİTİM SEN. BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ
6-  İMO (İNŞAAT MUHENDİSLERİ ODASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ
7-  MMO (MAKİNA MUHENDİSLERİ ODASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ
8-  MEYA-DER
9-  TARIMSAL KALKINMA DERNEĞİ
10- EĞİTİM-SEN BİNGÖL ŞUBESİ
11- SES (SAĞLIK EMEKÇİLERİ SENDİKASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ
12- BES (BÜRO EMEKÇİLERİ SENDİKASI) BİNGÖL TEMSİLCİLİĞİ
13- KURDİ-DER BİNGÖL ŞUBESİ
14- BÜÖ-DER (BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ DERNEĞİ)
15- TARIM ORKAM SEN (TARIM VE ORMANCILIK HİZMET KOLU KAMU ÇALIŞANLARI SENDİKASI)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89