• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 12 °C

Bin Ladin'in ölümüne tepkiler

Bin Ladin'in ölümüne tepkiler
Usame Bin Ladin'in İslamabad'da bir sığınakta öldürülmesi dünyanın birçok ülkesinde olumlu tepki buldu!

Usame bin Ladin'in öldürülmesi ile ilgili olarak dünyanın her yerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

ABD

Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesi konusunda, ''adalet yerini buldu'' dedi.

Bin Ladin'in Pakistan'da Amerikan güçlerinin düzenlediği bir operasyonda öldürüldüğünü ve cesedinin Amerikalı yetkililerin elinde olduğunu kaydeden Obama, operasyonda hiçbir Amerikalının hayatını yitirmediğini ve sivil kayıpların meydana gelmemesine de dikkat edildiğini söyledi.

Obama, ''ABD, El Kaide lideri ve binlerce erkek, kadın ve çocuğun ölümünden sorumlu bir terörist olan Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü bir operasyon yürüttü'' ifadesini kullandı.

Bin Ladin'in öldürülmesi ya da ele geçirilmesini terörle savaşta en öncelikli konu olarak gördüğünü vurgulayan Obama, geçen Ağustos'ta Bin Ladin hakkındaki bir ipucu hakkında bilgilendirildiğini ve geçen hafta, Bin Ladin'in öldürülmesi için operasyon yetkisi verdiğini kaydetti.

Obama, Bin Ladin'in Pakistan'ın içindeki bir binada saklandığını ve Bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonun bugün gerçekleştirildiğini belirtti.

Hem yurt içinde, hem yurt dışında teyakkuz halinde olmaya devam edeceklerini kaydeden Obama, ABD'nin İslam'a karşı savaş yürütmediğinin tekrar altını çizdi.

Obama, bu gece Pakistan Cumhurbaşkanı Ali Asıf Zerdari'yi aradığını, Bin Ladin hakkındaki ipucuna ulaşılmasında Pakistan ile terörle mücadele işbirliğinin katkı sağladığını söyledi.

Obama, ABD'nin İslam ile savaşta olmadığının ve asla da olmayacağının altını çizerek, "Aynen (önceki) Başkan George W. Bush'un 11 Eylül'den sonra söylediği gibi, savaşımızın İslam'a karşı olmadığını açıkça ortaya koydum. Bin Ladin bir Müslüman lider değil, o, Müslümanların seri katiliydi. Gerçekten de El Kaide, ABD de dahil birçok ülkede çok sayıda Müslümanı katletti. Dolayısıyla Bin Ladin'in ölümü, barış ve insan haysiyetine inanan herkes tarafından memnuniyetle karşılanmalı" diye konuştu.

Obama, "Yıllar boyunca, Bin Ladin'in nerede olduğunu bilsek Pakistan içinde harekete geçeceğimizi net biçimde defalarca söylemiştim. Bugün de onu yaptık" dedi.

ABD Başkanı Obama, ABD'nin Amerikan vatandaşlarının savunulmasında gereken her şeyi yapacağını da vurguladı.

NATO

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin NATO müttefiklerinin güvenliği için "önemli bir başarı" olduğunu belirtti.

Rasmussen yaptığı yazılı açıklamada, NATO'nun, "aşırıcılara bir daha asla sığınak olmamasını sağlamak için" Afganistan'daki misyonunun sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

NATO Genel Sekreteri, Bin Ladin'in öldürülmesinin, NATO müttefikleri ve dünyanın daha güvenli bir yer olması için küresel terörle mücadelede kendilerine katılan tüm ülkelerin güvenliği için büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

AVRUPA KONSEYİ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjoorn Jagland, ''El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin, terörle mücadelede gösterilen uluslararası çabalar içinde önemli bir dönüm noktası oluşturduğunu'' söyledi.

Jagland yaptığı yazılı açıklamada, ''Bunun sembolik değeri son derece büyüktür. Ne var ki yakın geçmişteki olaylar, terör tehdidinin vahim boyutta süregeldiğini de göstermektedir. Avrupa Konseyi, üye ülkeleriyle birlikte terörle mücadeleyi sürdürme kararlılığına devam edecektir'' ifadesini kullandı.

TÜRKİYE

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, El Kaide Lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesiyle ilgili ''Bu şunu gösteriyor; teröristler ve terör örgütlerinin başlarının sonu, eninde sonunda canlı veya cansız ele geçirilmektir. Dünyanın en tehlikeli ve sofistike başının da bu şekilde ele geçirilmiş olması, herkese ibret vesilesi olmalı. Büyük memnuniyetle karşılıyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Viyana'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''El Kaide Lideri Ladin öldürüldü, siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Amerikan yönetimiyle bu konuda temasınız oldu mu?'' sorusu üzerine, Gül, ''Bu şunu gösteriyor; teröristler ve terör örgütlerinin başlarının sonu, eninde sonunda canlı veya cansız şekilde ele geçirilmektir. Dünyanın en tehlikeli ve sofistike bu anlamda terör örgütünün başının da bu şekilde ele geçirilmiş olması, herkese ibret vesilesi olmalı. Büyük memnuniyetle karşılıyorum'' diye konuştu.

FİLİSTİN

Filistin Ulusal Yönetimi, terör örgütü El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesini, 'barış davası için olumlu' olarak nitelendirdi.

Filistin Yönetimi Sözcüsü Gassan Hatib, "Bin Ladin'in öldürülmesi dünya genelinde barış davası için olumlu fakat Bin Ladin ve diğerleri tarafından cesaretlendirilen şiddet yöntemlerinin de üstesinden gelinmelidir." dedi.

AFGANİSTAN

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, terör örgütü El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından, Taliban'a savaşı bırakmaları çağrısı yaptı.

El Kaide liderinin öldürülmesini 'önemli haber' olarak nitelendiren Karzai, "Taliban, bundan bir ders almalı ve savaşı bırakmalı." dedi.

KENYA

Kenya Başbakanı Raila Odinga, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesi dolayısıyla ABD'ye teşekkür etti.

Reuters'a konuşan Odinga, "Kenyalılar çok mutlu. Amerikan halkına, Pakistan halkına ve Usame'nin öldürülmesine yardım eden herkese çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Kenya'da 10 yıl kadar önce büyük bir El Kaide saldırısı düzenlenmişti. Kenya Başbakanı, Usame bin Ladin'in öldürülmesinin, ancak Somali'de istikrarlı bir hükümet kurulursa kendileri için olumlu yansımaları olacağını dile getirdi.

İNGİLTERE

İngiltere Başbakanı David Cameron, El Kaide terör örgütü lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından teyakkuz çağrısı yaptı.

Haberi memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cameron, "Tabii ki, aşırıcı terör tehdidinin sonu anlamına gelmiyor. Tersine, gelecek haftalarda özellikle teyakkuzda olmalıyız. Ama yine de bu gelişmenin çok önemli bir adım olduğuna inanıyorum." dedi.

Cameron, El Kaide liderinin, birçok İngilizin ölümünden sorumlu olduğuna dikkat çekti. 2005 yılında İngiltere'de metroda düzenlenen bombalı saldırıda 52 kişi hayatını kaybetmişti.

İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair de "Bu operasyonu yürüten herkese ve ABD Başkanı Barack Obama'ya yürekten minnettarlığımı iletiyorum" dedi.

11 Eylül 2001'de New York'taki ikiz kulelere, 2005'te ise Londra'daki metro ve otobüslere yönelik terör saldırıları sırasında İngiltere'nin Başbakanı olan Blair, 11 Eylül saldırısının sadece ABD'ye yönelik değil, en iyi medeniyet değerlerine sahip herkese yönelik yapıldığını belirtti.

Usama bin Ladin'in öldürülmesinin, geç de olsa adaletin yerini bulduğunu gösterdiğini ifade eden Blair, "Bu, terörle mücadelede büyük bir başarıdır ama terörle mücadele ve Bin Ladin'in temsil ettiği ideolojinin devam ettiğini biliyoruz" dedi. Blair, İngiltere'nin 1997 ile 2007 yılları arasında Başbakanlığını yaptı.

İngiltere'de Bin Ladin'in öldürülmesi memnuniyetle karşılanıyor ancak İngiliz hükümeti dünya genelindeki büyükelçilikleri başta olmak üzere vatandaşlarını dikkatli olmaya ve ihtiyatlı davranmaya çağırıyor.

Usame bin Ladin'in öldürülmesinin El Kaide'nin ABD ve İngiltere'ye yönelik saldırılarını tetikleyebileceği yorumunu yapan İngiliz basını, diğer yandan Bin Ladin'in hayatta olmasının El Kaide tarafından propaganda silahı olarak kullanıldığını hatırlatıyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC hükümetin, Bin Ladin'in öldürülmesi haberinin memnuniyetle karşılanması gerektiğini ancak kutlamaların gereksiz olduğu görüşünü aktarıyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER: ABD AFGANİSTAN'DAN ÇEKİLSİN

Mısır'daki Müslüman Kardeşler (MK) hareketi, El-Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından ABD güçlerinin Irak ve Afganistan'dan çekilmesi gerektiğini savundu.

MK Yönetim Kurulu Üyesi İsam el Erian, Reuters'a yaptığı açıklamada, Bin Ladin'in öldürülmesiyle dünyada şiddet uygulamanın gerekçelerinden birinin ortadan kalktığına işaret etti. MK üyesi, Batı güçlerinin artık, zarar verdikleri İslam ülkelerinden çekilme zamanının geldiğini söyledi. Erian, İslam'ın, Bin Ladin'in uyguladığı şiddet ve terörizmle anılmasına da karşı çıktı.

ENDONEZYA

Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Endonezya'daki yetkililer, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Endonezya Terörle Mücadele Kurumu Başkanı Çeyrul Ekber, Bin Ladin'in öldürüldüğü haberinden duyduğu sevinci dile getirdi.

El Kaide'nin en büyük saldırılarından birini düzenlediği Endonezya'da El Kaide bağlantılı militanların saldırısında çoğu turist 260 kişi ölmüştü. Endonezya'nın Bali adasında 12 Ekim 2002'de düzenlenen saldırıda 202 kişi hayatını kaybetmişti.

Ekber, "dünyanın en tehlikeli adamlarından birinin ölümünden memnuniyet duyduklarını" söyleyerek, ABD'ye "bu küresel düşmanı yok ettiği için müteşekkir olduklarını" belirtti.

Çeyrul Ekber, "Yaşamasına (Bin Ladin) izin verilemezdi. Endonezya da dahil tüm dünyada tehlikeli bir ideolojinin yayılmasına neden oldu" dedi.

Endonezya'nın en büyük Müslüman teşkilatı Nahlatül Ulema'nın Başkanı Said Agil Siradc da Bin Ladin'in ölümünün İslam'ın imajının düzeltilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Ancak terörün biteceğini sanmadığını ifade eden Saradc, "Filistin'de Müslümanlara karşı baskı ve adaletsizlik devam ettiği sürece terörün süreceğini" kaydetti.

PAKİSTAN

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesini, 'ülkenin ve tüm dünyanın teröre karşı kararlılığının göstergesi' şeklinde değerlendirdi.

Pakistan yönetimi, başkent İslamabad yakınlarındaki Abbotabad'daki operasyonun Amerikalılar tarafından düzenlendiğini açıkladı.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından ABD Başkanı Barack Obama'yı aradı. Merkel, bu haberin kendisini rahatlattığını söyledi.

Alman hükümetinden yapılan açıklamaya göre Merkel, uluslararası terörizmin henüz mağlup edilemediğine de dikkat çekti. Hükümetten yapılan açıklamada, "Usame bin Ladin, binlerce masum insanın ölümünden sorumludur. Barış kuvvetleri dün akşam başardı. Fakat uluslararası terörizm mağlup edilmiş değil. Hepimiz teyakkuzda olmaya devam etmeliyiz." ifadelerine yer verildi.

İNTERPOL

Uluslarararsı Polis Teşkilatı (Interpol), El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından terör tehdidinin yükseldiği uyarısını yaptı.

Interpol Genel Sekreteri Ronald K. Noble, "Dünyanın en çok aranan uluslararası teröristi artık yok. Fakat Bin Ladin'in öldürülmesi El Kaide'den ilham alanların ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Bunlar, dünya genelinde terör saldırıları düzenlemeye devam edecek." dedi.

İSRAİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan güçlerinin El Kaide lideri Usame bin Ladin'i öldürülmesi dolayısıyla ABD Başkanı Barack Obama'yı kutladı.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamaya göre Netanyahu, "Bu; adalet, özgürlük ve teröre karşı omuz omuza savaşan tüm demokrasiler için adaletin zaferidir." dedi.

HİNDİSTAN

Hindistan Dışişleri Bakanlığı adına açıklamada bulunan Dışişleri sözcüsü Vishnu Prakash, Dışişleri Bakanı Somanahalli Mallaiah Krishna'nın Üsame Bin Ladin'in öldürülmesinin terörle mücadelede tarihi bir dönüm noktası olduğunu söylediğini duyurdu..

ABD'nin 10 yıla yakın zamandan beridir aradığı Ladin'i 1 Mayıs gecesi CIA operasyonu ile başkent İslamabad'a 60 kilometre mesafedeki Abbudabad bölgesinde operasyonla ölü ele geçirmesi bütün dünyada büyük yankı buldu.

Krishna adına konuşan Prakash sayın bakanın ABD güçlerinin Üsame bin Ladin'i Pakistan'ın Abbudabad bölgesinde saklandığı villada öldürülmesi olayının dünyanın terörle mücadele aldığı tarihi bir başarı olarak değerlendirdiğini söyledi.

LİBYA

Libyalı isyancılar, El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından ABD'den ikinci adımı beklediklerini belirtti. İsyancıların sözcülerinden Albay Ahmed Bani, Libya lideri Muammar Kaddafi'nin de aynı akıbete uğratılmasını istedi.

Albay Bani, El Kaide sempatizanlarının kendilerine karşı savaştığına dair bazı delillere sahip olduklarını öne sürdü. Muammer Kaddafi de isyancıları El Kaide üyesi olmakla suçlamıştı.

İSVEÇ

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, El Kaide elebaşı Usame Bin Ladin'in öldürülmesinden memnuniyet duyduğunu açıkladı. Bin Ladin'in öldürülmesine ilişkin blogundan açıklama yapan Bildt, "Usame Bin Ladin'in ve onun yaydığı veya teşvik ettiği nefretin olmadığı bir dünya, şüphe gölgesinin olmadığı daha iyi bir dünyadır." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmek üzere Washington'a giderken Heathrow Havaalanı'nda Ladin'in öldürülmesini değerlendiren Bildt, Ladin'in ölümünün etkileri olacağını savunan gözlemciler arasındaydı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89