• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Bill Clinton tutuklu gazetecileri kurtardı

Bill Clinton tutuklu gazetecileri kurtardı
Bill Clinton, Devlet Başkanı Kim Jong-İl ile görüştü. Ardından da iki kadın gazeteci "affedilerek" serbest bırakıldı ve Bill Clinton ile birlikte Kuzey Kore'den ayrıldı.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, Kuzey Kore'de beş aydır tutuklu bulunan Amerikalı kadın gazeteciler için devreye girdi; Pyongyang'a giderek Devlet Başkanı Kim Jong-İl ile görüştü. Ardından da iki kadın gazeteci "affedilerek" serbest bırakıldı ve Bill Clinton ile birlikte Kuzey Kore'den ayrıldı.

Amerikalı gazeteciler Laura Ling ve Euna Lee Mart ayında Çin'den Kuzey Kore'ye kaçak yollardan girmeye çalışırken yakalanmış ve yargılandıkları mahkemede 12 yıl çalışma kampına gönderilmeye mahkum olmuşlardı.

Aylardır ABD Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Kuzey Kore arasında süren diplomatik pazarlıklarda gelinen kritik noktada Kuzey Kore ABD'den bir jest istedi. Bu jest eski Başkan Bill Clinton'un Pyongyang'a gelmesi ve Kim Jong-Il ile görüşmesiydi.

Kuzey Kore ile başkanlığı döneminde ilk diplomatik yaklaşımı başlatmış olan Clinton, planladığı halde Komünist ülkeyi ziyaret edememişti ama Devlet Başkanı Kim Jong-Il Clinton'u davet etmedeki israrından vazgeçmedi.

Nükleer silah ve füze denemeleriyle dünya kamuoyunun tepkisini çeken Pyongyang rejimi iki kadın gazetecinin serbest bırakılmasını kendisi için de bir diplomatik artıya dönüştürmeyi işte böyle başardı.

Eski Başkan Clinton Ling ve Lee'nin mutlaka serbest bırakılacağı garantisini aldıktan sonra uçağa bindi, çiçeklerle karşılandı, Kim Jong-Il ile bir akşam yemeği yedi ve affedilen iki kadın gazeteciyi de uçağına alarak Amerika'ya doğru yola çıktı.

Diplomatik kaynaklar, şimdi Bill Clinton'un siyaset starı kimliğiyle Kuzey Kore ile kitlenen nükleer pazarlığın bile yumuşayabileceğine ve bu girişimin Iran için emsal olabileceğine dikkat çekiyor.

Sağlık durumları iyi

Gazetecilerin sağlık durumlarının da çok iyi olduğu belirtildi. ABD yönetiminden bir yetkili de, kızların serbest bırakılması konusunu araştırmak üzerine Clinton'ın Pyanyang'a gitmesini, kızların ailelerinin istediğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, ayrıca Kuzey Kore haber ajansının Clinton'ın olayla ilgili bir özür ilettiği haberini ise yalanladı.

Amerikalı gazeteciler Laura Ling ve Euna Lee, ülkeye yasa dışı girmek, düşmanca davranışlarda bulunmak gibi suçlamalarla yargılanmış ve 12'şer yıl "ağır çalışma" cezasına çarptırılmışlardı.

Clinton'ın Pyongyang ziyareti sırasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in de bu gazetecileri "özel olarak affettiği" bildirilmişti.

Gözaltına alınan gazeteciler, Clinton döneminde ABD Başkan Yardımcısı olan Al Gore'a ait San Francisco'daki internet medya merkezi Current TV'de çalışıyorlardı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89