• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 10 °C

Beyaz Saray: Esad’la normalleşmeyi desteklemiyoruz

Beyaz Saray: Esad’la normalleşmeyi desteklemiyoruz
​Ankara-Şam yakınlaşmasına ilişkin ABD’den bir açıklama daha geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby “Esad ile ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz” dedi.

Ankara ile Şam yönetimi arasında 11 yıl sonra Rusya’nın başkenti Moskova’da yapılan ilk üst düzey görüşmenin yankıları sürüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşebileceğine ilişkin verdiği sinyalin ardından ABD’de yeni bir açıklama geldi.

Erdoğan “Rusya-Türkiye-Suriye olarak istihbarat, savunma bakanlarımızın Moskova’da bir araya gelişleriyle bir süreç başlattık. Ardından inşallah dışişleri bakanlarımızı yine üçlü olarak bir araya getireceğiz. Daha sonra da gelişmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz. Derdimiz bölgedeki sükuneti, suhuleti sağlamak, bölgede barışı egemen kılmak” ifadelerini kullanmıştı.

‘Hiçbir devleti Esad rejimiyle ilişkilerini normalleştirmeye teşvik etmiyoruz’

Söz konusu yakınlaşmaya dair son açıklama Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby’den geldi.

Ankara ile Şam arasında ilişkilerin normalleşmesini desteklemediklerini ifade eden Kirby, düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin “Rusya’nın arabuluculuğunda Türkiye ve Esad rejimi arasında bir tür yakınlaşma yaşanıyor. ABD yönetiminin bakış açısına göre bunun doğru bir adım olduğunu düşünüyor musunuz? Kürtler bunun için bedel ödeyecek mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Biz ABD olarak Şam rejimiyle ilişkileri normalleştirmedik. Hiçbir devleti de Esad rejimiyle ilişkilerini normalleştirmeye teşvik etmiyoruz. Ancak bu görüşmelerin nasıl ilerleyeceğini ve ne çıkacağını göreceğiz. Bulundukları yeri engellemek istemem ama biz elbette Esad ile ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz.

Price: Esad’a destek veren ülkeleri desteklemiyoruz

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD’nin Esad hükümetine yönelik politikalarının değişmediğini dile getirmişti:

Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad’ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz. Devletleri, Suriye halkına zulüm etmeye devam eden Esad rejiminin son 12 yıldaki korkunç insan hakları sicilini ve yıllardır acı çeken Suriye halkının insani yardıma erişimi engellemeye devam etmesini dikkate alma çağrısında bulunuyoruz.

Price, Washington’ın Ankara ile konuya ilişkin temas kurup kurmadığı sorusunu ise şöyle yanıtlamıştı:

Tüm müttefiklerimize ve ortaklarımıza, ilişkileri normalleştirmenin zamanı olmadığını, ilişkileri ilerletmenin zamanı olmadığını ve ülkelerin, Esad rejiminin neden olduğu korkunç insan hakları siciline dikkat etmesi gerektiğini açıkça belirttik. (karınca)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89