• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 4 °C

Beşir Atalay: PKK güven sarsmadan gerekeni yapıyor

Beşir Atalay: PKK güven sarsmadan gerekeni yapıyor
Beşir Atalay ABD’nin başkenti Washington’da, Middle East Institute adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen yıllık Türkiye Konferansına katıldı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ABD’nin başkenti Washington’da, Middle East Institute adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen yıllık Türkiye Konferansına katıldı ve bir konuşma yaptı.

Gezi Parkı eylemlerini statükoyu korumak isteyen kesimlerin kullanmaya başladığını belirten Atalay, eylemlerde en aktif kesimin ulusalcılar olduğunu dile getirdi ve CHP’nin de politika üretemediği için sokak olaylarından medet umduğunu ifade etti.

45969

Gösterilerin başlangıcında bazı yanlışlar yapıldığını ve bunlar hakkında gerekli soruşturmaların devam ettiğini söyleyen Atalay, Gezi Parkı olaylarını çok iyi analiz ettiklerini ve alacakları dersler olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Atalay konuşmasında “Çözüm Süreci”ne de uzunca değindi ve ilginç açıklamalarda bulundu.

PKK ‘terör örgütü’ ile ilgili çok önemli adım attık diyen Atalay. “İngiltere’nin IRA terörüyle, İspanya’nın ETA terörüyle daha önce çözüm süreçleri yaşadığı gibi biz de şu anda bir çözüm sureci yaşıyoruz” dedi.

Son 10 yılda terör zeminini zayıflatmak için, kurutmak için çok ciddi demokratikleşme adımları attıklarını söyleyen Atalay, geçmişte birçok yanlışların yapıldığını belirtti. “Tabii Kürt nüfusumuz var. En önemli sorunlardan bir tanesi oydu ki o insanlarımız ana dillerini konuşamıyorlardı. Biz bu konuda aşama aşama adımlar attık. Önce kurslar açılması, sonra anadilde radyo, TV yayınları ve gazete çıkarılmasını sağladık.” diyen Atalay, son safhada devlet okullarında anadilde öğretimi 2012-2013 yıllında yürürlüğe koyduklarını da sözlerine ekledi.

45972

Ayrıca, ana dilde siyasi propagandanın onunu açtıklarını söyleyen Atalay, insanların anadilinin önemli olduğunu vurguladı. “Kürtçe, Arapça, Boşcanakça neyse herkes ana dilin konuşsun“ dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay konuşmasına şöyle devam etti: “On yılda terörün zemin olarak kullandığı birçok şeyi ortadan kaldırdık. Güneydoğu’nun ekonomik kalkınmasına önem verdik ve önemli yatırımlar yaparak insanlarımızın hayat standardını yükselttik. Bu nedenle de halkı kazandık. Kürt vatandaşlarımızdan en çok oy alan partiyiz. 60 civarında Kürt kökenli milletvekilimiz var ve bakanlarımız var.“

Şimdi daha ileri bir adım attık diyen Atalay “Artık terörü bitirelim çünkü artık istismar edeceği zemin de zaten kalmadı. Eğer halen varsa sorunlar, bu konuları siyaset kurumu kendi içinde çözsün. Ama şiddet bitsin, terör bitsin“ diyen Atalay, bu nedenle devletin kurumlarının 'terör örgütü' liderleriyle görüşmeler yaptığını dile getirdi. “Onların siyasi partisi var meclis içerisinde. Parti ve hükümet olarak onlarla görüşüyoruz, onlarla müzakereler yapıyoruz. Şu anda çözüm süreci çok verimli gidiyor. İlk safhası şiddetin ve terörün bitmesi. Terör örgütü unsurları ülke dışına çıkıyor" dedi. Son 6 ayda ülkede terör olayı yaşanmadığına vurgu yapan Atalay, herkesin kendi sözünde durduğunu, güvene dayalı, dürüst bir mekanizma bulunduğunu ifade etti. Atalay, kendilerinin mevcut güveni sarsmamak için hükümet olarak çok gayret ettiklerini dile getirdi.

Çözüm Süreci’nde yazılmış bir mutabakat yok, verilmiş bir söz yok diyen Atalay, “Terör bitecek, sonra siyaset kurumu bir araya gelecek ve varsa sorunlar bu sorunlar çözülecek. Yani siyasetin içinde konuşarak, düşünce ile bunlar çözülecek” dedi.

Güvene dayalı bir sürecin var olduğunu ifade eden Atalay, şu anda hiç kimsenin bu güveni sarsmadığını görüyoruz dedi. “Karşı taraf bu güveni sarsmadan gerekenleri yapıyor. Biz de yeni demokratikleşme adımları ile ilgili çalışmaları ve yol temizliğinden geride kalan şeyler varsa ki var bazı şeyler, o konuları şu anda dikkatle çalışıyoruz. Siyasi mekanizmalar sayesinde bunu çözeceğiz” dedi.

Mutlu Çiviroğlu / Washington
mciviroglu@gmail.com
https://twitter.com/mutludc

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89