• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 10 °C

Beşir Atalay: Akil adamlar hakem görevi görecek

Beşir Atalay: Akil adamlar hakem görevi görecek
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kanal 7'de yayınlanan Başkent Kulisi'nde gündeme dair gelişmeleri değerlendirdi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi'nde Abdullah Öcalan'ın Diyarbakır'da yapılan Newroz kutlamalarında açıklanan mektubunu değerlendirerek çözüm sürecine dair soruları yanıtladı. Süreçte rol oynayacak olan akil adamlar konusuna da değinen Atalay, dün haberleşen ve gündemde geniş yer bulan listenin kendilerince açıklanmadığını ifade etti. Atalay, "Çalışmalar sürüyor. Biz hiçbir isim açıklamadık" dedi.

Akil Adam listesinde çalışmaların sürdüğünü ifade eden Atalay, "Akil adamlar konusunda çalışmalar yapıldı. Genel bir listeler oluştu. Bunlar kişi, kurum ve akademisyenlerdir. Bu konularda gerçekten önemli görüşleri olan, bu konuları bilen ve dert edinen bir liste olacak. 25-30 civarında olacak. Ne küçük ne de büyük olacak. En önemli yanı bağımsız olmaları ve hakem görevi görmeleridir. Biz sekreter vazifesi göreceğiz. En verimli nasıl olur? bu sorunun cevabını arıyoruz. Sınır dışına çekilme, yürüyen süreç bunları takip edecek ve inceleyecekler. Biz devleti yürüten ekip olarak kararlarımızı uygularız. Biz en önemli yanımız samimiyetimiz, güvenirliliğimizdir. Burada Akil Adamlar gözlemci olacak. Çalışma üslubu üzerinde çalışmalar olacak. 7'şer kişilik dört grup olabilir. Uluslararası örneklerden yararlanıldı. Bizim kendimize has bir çalışmadır. Yeni bir başlangıç olarak da görmemek lazım. Bizim iktidara geldiğimizden bu yana uğraştımız bir konu. Sadece yeni bir çalışmadır. Belli bir plan ve program içinde hareket ediyoruz. Sürecin yeni ve son evresindeyiz. Bitirme evresindeyiz. Akil adamlar konusunda hiçbir isim açıklamadık. Böyle bir beyanımız yok" dedi.

ORTAK NOKTA BİRLİKTE HAREKET EDİLMESİDİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına dair sorusuyu cevaplayan Atalay, "Kimsenin silahı bırakacağı yok halkı kandırmayın diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasına cevap veren Atalay, Hükümetin planları dahilinde hareket edildiğini ve herkesin çözümü istediğini söyledi. Sadece muhalefet kenarda kalıyor. Bu gelecek umudu ve coşkunun içinde muhalefeti katmak istiyoruz. Ama onlar milletin umudunu kırarak kendi politikalarını yürütüyorlar. İlk safha terörün durması, terör unsurlarınını sınır dışına çekilmesidir. Kendileriyle bunu paylaşmak istiyoruz. Ama olmuyor. Keşke onların katkısını alsak. Muhalefet önemlidir. Bu sorunu çözen ülkelerin ortak noktası iktidar ile muhalefetin ortak hareket etmesidir. İyiki milletimizde bizim ne yapmak istediğimizi biliyor. Ak parti hükümetinin neyi planladığını ve düşüncesinin ne olduğunu biliyor. Muhalefetin söylediğinin kamuoyunda karşılığı kalmamıştır. Muhalefetin tavırları Türkiye için bir şanssızlıktır" dedi.

İLK SAFHA GERİ ÇEKİLME VE SİLAH BIRAKMA

Süreci ve safhalarını anlatan Atalay, "Bizim deklare ettiğimiz silahların bırakılmasıdır. Silahların bırakılmasını hedeflemeyen hiçbir çalışmanın içinde yer almayız. Tedbir ve temkin içinde kesin tarihler içinde değiliz. Planın ilk safhası sınır ötesine çekilmedir ve terörün durmasıdır. Safhaları var ve bu ilk safha. Neyin nasıl yürüyeceğine dair çalışmalar devam ediyor. Bizim planımız bu işlerin tamamen bitmesi, suça katılmamış olanların eve dönüşleri var" diye konuştu.

MECLİS SÜRECİN NERESİNDE?

Bir parlamento ve yasa hazırlığı olup olmayacağı sorusunu cevaplayan Atalay, "Biz bu konuyu meclise götürmek ve işbirliği yapmak istiyoruz. Biz çok acı örnekler yaşadık. Biz muhalefetten bir katkı alamadık. Eleştiri ve hakaret aldık. Biz zamanı geldiğinde konuyu meclise getiririz. Şu anda yasa kararı vermiş değiliz. Görüşme ve müzakerelerimiz var ama karar vermişliğimiz yok. Bu konuda gerekirse başvurulabilir. Bizim verilmiş bir sözümüz yok. sınır ötesi ile ilgili her türlü güvenceyi veririz. Ama meclis ile ilgili boyutu devam ediyor. Kapı açık ama verilmiş bir karar yok. Kriz oluşmaz. Süreç şeffaf yürüyor ve yürüyecek. Demokrasinin yolunu tıkamadık ve o şekilde yürüyecek. Geri çekilme çok uzun zaman almaz. Tarih koymuyoruz" dedi.

CHP İLE TEMAS OLACAK MI?

CHP'nin "bize bilgi verilmiyor" çıkışını değerlendiren Atalay, muhalefetten geri dönüşün olmadığını söyledi. Atalay, "MHP'nin kendi tavrı var. Bu konuları konuşmak için bir araya gelmek istemiyorlar. CHP ile yakın temasımız oldu. Genel Başkan ve üç arkadaşı ile görüştük. 3'er kişilik heyetle devam edelim dedik. O devam ederse şu an CHP sürecin içindeydi. CHP ile görüşmek için ben görevlendirildim. Mecliste yüz yüze bir araya geldik. İktidar ile CHP arasında nasıl bir diyalog kurarız bunu konuştuk. 3 kişi biz verelim, 3 kişi CHP versin görüşelim istedik. Bizim teklifimiz bu sizden başka format gelebilir dedik. Esas kalıcı mekanizmayı nasıl kurabiliriz diye konuşmuştuk. Onlara telefon verdik. Ama geri dönüş olmadı. CHP'ye bilgi veririz. Süreç şeffaf işliyor. Biz neden CHP'ye bilgi vermeyelim ki? Bizim hala kamıpız açık. Bilgilendirmeye hazırız. Süreci beraber yönetelim. Türkiye'nin geleceği için çalışıyoruz. Bu cesaret ister. Biz Ak parti olarak güveni sağladık. Milletimiz bize güveniyor. Bunlar doğru yoldalar, doğru iş yapıyorlar diyor. Cesaretimiz milletimizin verdiği destekten geliyor. Bizim paylaşacağımız hiç kimse yok. Kıskançlığa düşmeyelim. Ana muhalefet ve muhalefet basına düşen bir zaaf olsa da bunu kullansak diye bekliyorlar. CHP içinde Deniz Baykal hala rol oynuyor. Kemal Kılıçdaroğlu o bölgenin sorunlarını iyi bilen bir insan. Parti içinde çaresiz görünüyor" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89