• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Besê Hozat: AKP savaş kararı aldı fakat seçimi bekliyor

Besê Hozat: AKP savaş kararı aldı fakat seçimi bekliyor
Koma Civakên Kurdistan(KCK) Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, sürece ilişkin soruları cevapladı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, 'PKK’nin silahlı mücadeleden vazgeçmesini bu kadar istiyorsan o zaman 10 maddeyi müzakere ederek kabul et, tüm bu konularda somut adım at, yasal ve anayasal düzenlemelere git, Önder Apo’yu serbest bırak' diye konuştu.

ANF'ye konuşan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Besê Hozat, “AKP, Önderliğimizin hazırladığı yol haritasına uysaydı 15 Şubat’a kadar sorunun çözümünde son aşamaya çok rahatlıkla gelinebilirdi. Ancak AKP bu yol haritasını kabul etmedi ve kendi tasfiye politikasını dayatmaya devam etti. Israrla tek bir somut adım atmadan utanmadan ve sıkılmadan PKK’nin silahlı mücadeleyi bırakmasını gündeme koydu. PKK niye silah bıraksın? Sen ne yaptın da PKK silah bırakacak? PKK’nin silahlı mücadeleden vazgeçmesini bu kadar istiyorsan o zaman 10 maddeyi müzakere ederek kabul et, tüm bu konularda somut adım at, yasal ve anayasal düzenlemelere git, Önder Apo’yu serbest bırak. Ve işte o zaman PKK silah bırakmayı kongresini toplayarak tartışabilir" sözlerini kullandı.

'AKP BOŞUNA HEVESLENMESİN'

AKP boşuna heveslenmemesi gerektiğini söyleyen Hozat, "Kürt sorunu demokratik müzakere ile çözülmeden, Kürtlerin halk olmaktan kaynaklı tüm hakları verilmeden, yerel demokrasi tüm boyutlarıyla hayata geçmeden ve Kürt kimliğini de tanıyan yeni demokratik bir anayasa yapılmadan, PKK asla silahlı mücadeleye son vermez. PKK’nin silahlı mücadeleye son vermesinin tek şartı, Kürt halkının siyasi, kültürel, sosyal, ekonomik, güvenlik vb tüm haklarının ve özgürlüklerinin yasal ve anayasal düzenlemelerle güvenceye kavuşması, Türkiye’nin demokratik bir anayasa ile demokratik toplum ve demokratik cumhuriyete ulaşmasıyla mümkündür. Tersi bir yaklaşım düşünülemez" dedi.

Besê Hozat şunları söyledi:

'10 MADDE ÜZERİNDE UZLAŞMA SAĞLANIRSA ÖNDERLİK ÇAĞRI YAPACAKTI'

"Önder Apo, AKP’nin bir tasfiye planı olan bu yol haritasına karşı yeni bir yol haritası hazırladı. Kürt sorununun demokratik çözümünü 10 madde veya başlık üzerinde uzlaşma sağlama ve somut adım atma şartına bağladı. Bu maddelerde devlet ile bir uzlaşma sağlanırsa niyet beyanı temelinde yeni bir çağrı yapacağını belirtti. Yani müzakere olacak, izleme heyeti de bu müzakere sürecine katılacak, meclis bünyesinde hakikatleri araştırma komisyonu kurulacak, 10 başlıkta uzlaşma sağlanacak ve ondan sonra önderliğimiz meclisteki hakikat komisyonuna konuşacaktı. Devlet Kürt sorununun çözümünü yasal ve anayasal güvenceye bağladığı noktada Önderliğimiz PKK’nin kongresine bizzat kendisi fiili katılarak Kongre’de tarihi karar alınacaktı. 10 madde denilen şey de tamamen Kürt sorununun demokratik çözümünü ve Türkiye’nin demokratikleşmesini öngören demokratik çözüm projeleridir. Bu on başlıkta devlet ve hükümet ile bir uzlaşma sağlanırsa ve somut adım atılırsa, yasal ve anayasal düzenlemelere gidilirse ikinci ve daha ileri bir aşama olarak Önderliğimizin fiili özgürlüğü ve kongre konuları o zaman gündeme gelecekti."

'ÖNDER APO PKK'YE SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI YAPMADI'

"Bu tamamen AKP’nin ve yandaş medyasının geliştirdiği bir özel savaştır. Önderliğimiz şunu dedi: Sürecin yumuşak ve sert güç kavramlarıyla ilişkisini, süreçte devlet, demokrasi ve iktidar ayrımının önemini, devletçi iktidarcı ve demokratik çözüm yöntemlerini devletle tartışmamız, müzakere etmemiz lazım. Müzakereyle sürecin yasal temelinin netlik kazanması lazım. Sürecin belirleyici yanı demokratik siyasettir. Diğer tüm hususlar demokratik siyasetle bağlantılı ele alınır. Süreçte temel kuram, kavram ve kurumların doğru ve yeterli tanımlanması şarttır. Tarafların ve üçüncü gözün izleme kurulunun meşruiyeti gereklidir. Süreçte eylemsizlik halinin doğru tanımlanması önemlidir. Ve sürecin sonunda varılan mutabakatın yazılı hale getirilmesi ve imzayla onanması temel kuraldır ve şarttır."

'AKP SAVAŞ KARARI ALDI FAKAT SEÇİMİ BEKLİYOR'

"AKP’nin bir çözüm niyeti ve politikası yoktur. Çok sıkışık ve zorda olduğu için şu anda ateşkes sürecinin devam etmesi işine geliyor. Yoksa AKP Milli Güvenlik Kurulu toplantısında savaş kararı aldı. Bu kararı seçime kadar gizlemeyi kararlaştırdı. Savaş kararından kastım kapsamlı askeri operasyonlar ve hava saldırılarıdır. Yoksa zaten AKP siyasi ve kültürel soykırım uygulamalarıyla, karakol-kalekol ve baraj yapımlarıyla savaşı çok yönlü bir biçimde sürdürüyor. Askeri olarak da saldırılarını çok geniş kapsamlı olmasa da sınır hatlarını, gerillanın eski noktalarını obüs toplarıyla ve kobralarla vurarak, yoğun keşif uçuşları gerçekleştirerek sürdürüyor. Yani AKP aslında savaşı hiç durdurmadı. Zaten Rojava’da da kapsamlı ve aktif bir savaş yürüttü."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89