• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 6 °C

Bedelli'de yaş sınırı 30, bedeli 30 bin lira

Bedelli'de yaş sınırı 30, bedeli 30 bin lira
Başbakan Erdoğan bedelli askerliğin detaylarını açıkladı. Buna göre 30 yaşından gün alanlar 30 bin lira karşılığında bedelli askerlikten faydalanacak.

Başbakan Erdoğan bedelli askerliğin detaylarını açıkladı. Buna göre 30 yaşından gün alanlar 30 bin lira karşılığında bedelli askerlikten faydalanacak. Temel eğitim de almayacaklar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik şartlarını açıkladı. Bedelli Askerlik Kanunu Resmi Gazete’de yayınlandığında, 30 yaşından gün alanların bu haktan yararlanacağını söyleyen Erdoğan, bedelli askerlik için 30 bin lira ödeneceğini söyledi. Erdoğan, bedelliden yararlananların askere hiç gitmeyeceğini ifade etti. 

Bedelli askerliğin, ilgili kurumlarla istişaresini yaptıklarını, asker sayısını, asker potansiyelini dikkate aldıklarını kaydeden Erdoğan, “Bakaya sayısındaki artış, yaptırdığımız anketler, kamuoyu yoklamaları, bedelli için uygun şartların oluştuğunu gösterdi. Adımı attık. 1987, 92 ve 99 yıllarında çıkarılan kanunlarla bedelli mümkün hale geldi. 1987 ve 1992 yılındaki bedelliler bakayayı azaltmak için, 1999 bedelli askerlik Marmara depreminin zararlarının giderilmesi için çıkarıldı. Biz bunları değil, bedelli askerlikle iki önemli hedef gözetiyoruz. Bakaya kalanların sayısının arttığını görüyoruz. Bunun azalmasını amaçlıyoruz. İkincisi, Bedelli Askerlik Kanunu'yla çok önemli sosyal bazı hizmetleri gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi. 

Kanun tasarısına koyulan bir maddeyle bedelliden elde edilecek geliri şehit yakınlarına, gazilere, özürlülere, muhtaç erbaş ve er aileleriyle jandarma, emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malüllerinin sosyal hizmetlerini karşılamaya ayıracaklarını aktaran Erdoğan, “Öngördüğümüz yaş sınırıyla askerliğin aksamasına asla mahal vermiyoruz. Terörle mücadelenin zaafa uğramasına fırsat vermiyoruz.” dedi. 

DÖVİZLİ ASKERLİKTE YAŞ YOK 

Aynı düzenlemeyle dövizli askerliği de değiştirdiklerini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: “Toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkede bulunanlar 38 yaşın sonuna kadar 5 bin 112 karşılığı dövizle askerlik hizmetini yerine getiriyorlardı. 38 yaşına kadar başvurmayanlar ise 7 bin 668 Euro askerliği yapıyorlardı. 21 gün temel askerlik yapıyorlardı. Şimdi 38 yaş sınırı gözetilmeksizin 10 bin Euro bedelle askerlik görevini ifa etme hakkı getiriyoruz. Ayrıca, 21 gün askerlik temel eğitimini tamamen kaldırıyoruz. Dövizli askerlik yapmak isteyenler 10 bin Euro ödemek suretiyle yaşları ne olursa olsun bu görevi yapmış olacaklar. Sadece parayı ödeyip askerlik yapmış sayılacaklar.” 

BEDELLİDE 30 BİN LİRA İKİ TAKSİTLE ÖDENECEK 

Bedellinin de şartlarını açıklayan Erdoğan şu bilgileri verdi: “Her ne sebeple olursa olsun fiili askerlik hizmetini yapmamış ve 30 yaşından gün almış olanlar, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bedelliden yararlanacaklar. Resmi Gazete’de yayınlandığında, başvurduklarında 30 bin lirayı peşin verebilecekleri gibi yarısını başvuru sırasında diğer yarısını da 6 ay içinde ödeyerek, temel askerlik eğitimi almayacaklar. 21 gün temel eğitime katılmayacaklar. Tasarıyı bugün TBMM’ye sevk ettik.” 

VİCDANİ RET GÜNDEMİMİZDE HİÇ OLMADI

Vicdani ret olarak adlandırılan düzenlemenin hükümetin gündeminde asla yer almadığını aktaran Erdoğan, “Bu konuya ilişkin haberler spekülasyondur. Askerlik bu topraklar için en kutsal vazifelerden biri olarak kabul edilmiştir. Biz askerliği 'Peygamber Ocağı' olarak görmüşüzdür.” diye konuştu. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89