• BIST 9679.8
  • Altın 2489.039
  • Dolar 32.4231
  • Euro 34.4318
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 5 °C

BDP'ye içeriden çok sert eleştiri

BDP'ye içeriden çok sert eleştiri
Yeni Özgür Politika yazarı Ferda Çetin'in bugün yayınlanan 'BDP seçimlere girmiyor mu?' başlıklı yazısı...

BDP seçimlere girmiyor mu?
Seçim barajı ve yeni seçim sisteminin nasıl olacağı tartışıladursun, yerel seçim faaliyetleri çoktan başladı bile. AKP, CHP ve MHP büyük illerdeki adaylarını belirlemek için yoğun bir tartışma yürütüyor, mitingler yapıyor. Erdoğan, “bu illeri mutlaka almalıyız” dediği bazı iller için “özel” çalışmalar yürütüyor.

Amed ve Dersim de bu illerin içinde. Amed’de AKP’den Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in aday olacağı belirtiliyor. Dersim’de ise AKP’nin “Tunceli Belediye Başkanı Adayı” kesinleşmiş gibi: Tunceli CHP eski milletvekili, Deniz Baykal’ın bir zamanlar sağ kolu konumundaki Sinan Yerlikaya. Sinan Yerlikaya şimdilerde AKP Tunceli İl Başkanı.

Düzen partilerinin programları ve pratikleri arasında önemli bir farklılık olmadığı için, Sinan Yerlikaya’nın AKP il başkanı oluşunda bir tuhaflık yok. Kamer Genç de darbe döneminin Danışma Meclisi’nde yer almış; doksanlı yıllarda Kürdistan’ı harabeye çeviren Çiller-Ağar hükümetinde milletvekilliği yapmıştı. Buna rağmen CHP Tunceli milletvekili olarak yeniden seçilmiştir. Utanç duyulacak ve nedamet getirilecek bu durumun, ne CHP için, ne Kamer Genç için, ne de Kamer Genç’e oy verenler bakımından ciddi bir sorun teşkil etmemesi, politika ahlakı bakımından ayrıca üzerinde durulması gereken bir durumdur.

Ütopyalarınız, yüksek idealleriniz, büyük değerleriniz ve ilkeleriniz yoksa eğer, her partiden aday olabilir her partiye oy verebilirsiniz.

Bu bakımdan, BDP’den yerel yönetimler için “kim nereden aday olacak?” sorusundan daha çok, aday olacaklar için geçerli olacak ilkeler önemli olmalı.

Yazma ve sayma yöntemi ile tespit edilerek alt alta sıralanmış ilkeler bulunmasa da, BDP seçmenlerini düzen partilerinden ayıran, Kürt toplumunun bilincinde olduğu yüksek değerler ve temel ilkeler var. BDP’den aday olacakların portresi veya kariyer portföylerinden daha önemli ve öncelikli olan, bu değer ve ilkeler karşısındaki durumudur.

Geçmişte yaşanmış bazı deneyler, BDP’den milletvekili veya belediye başkanı olanlardan bir kısmının, Kürdistan’da son otuz yılda inşa edilen “yeni siyaset” tarzına uygun olmadıklarını göstermiştir. Bugün de hem yerel yönetimlerde hem parlamentoda, BDP tarzından daha çok, sistem partilerinin siyasetçileri gibi düşünen, böyle yaşayan, bu tarzda siyaset yapmak isteyen bir kesim var.

Devamı için

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89