• BIST 9888.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

BDP'nin yeni adayları ne dedi?

BDP'nin yeni adayları ne dedi?
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 12 Haziran’daki genel seçimde 41 ilde destekleyeceği 64 bağımsız adayın ismini açıkladı.

BDP’den Kürt açılımı BDP seçimlerde 41 ilde destekleyeceği 64 bağımsız adayı açıkladı. Adaylar arasında BDP’yle mesafeli olan Şerafettin Elçi ve Altan Tan gibi dindar Kürt siyasetçiler dikkat çekiyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 12 Haziran’daki genel seçimde 41 ilde destekleyeceği 64 bağımsız adayın ismini açıkladı. Genel Başkan Selahattin Demirtaş Hakkâri’den aday oldu. Leyla Zana ve Hatip Dicle Diyarbakır adayı olarak listede yer alırken, Hülya Avşar’ın kuzeni olan insan hakları savunucusu Yüksel Avşar Ardahan’dan aday gösterildi. KCK davası tutuklularından altı kişi de aday gösterildi. KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi ve Altan Tan da adaylar arasında.

27415

Avukat ağırlıklı

64 adayın 13’ünün kadın olduğu belirtilirken, adayların yaş ortalaması ise 48. 36 adayın üniversite mezunu olduğu bağımsız adaylar arasında, 20 lise mezunu ve 5 ilköğretim okulu mezunu bulunuyor. Mesleklerine göre adaylardan 6’sı eğitimci, 13’ü avukat, 6’sı mühendis, 2’si işçi, 2’si doktor, 1 eczacı, 3 sanatçı ve 1 ekonomist, geri kalanı ise serbest meslek sahibi.

Elçi ve Tan kararsızları etkiler

Sosyolog Mesut Yeğen BDP’nin aday listesini değerlendirdi. Yeğen şunları söyledi: “Bu adımla Kürt birliğinin oluştuğunu söylemek için çok erken. Şerafettin Elçi ile Altan Tan’ın adaylığı BDP’nin Kürt muhafazakârlara yönelik açılımıdır. Bu çizgi değişikliği umarım sadece seçime yönelik değildir.” Bölgede, az da olsa kararsız bir kitle olduğunu hatırlatan Yeğen, “Elçi ile Tan, kararsızlar üzerinde etkili olur” dedi.

Adaylar ne dedl?

Ahmet Türk: Bu halkımızın özgürlük, demokrasi mücadelesidir. Bu mücadelenin başarıya ulaşması önemlidir. Biz bu mücadelenin adaylarıyız. Özgür demokratik bir gelecek için mücadele veriyoruz. Diyarbakır’da altı aday ile ortaya çıkıyoruz. Yani bütün siyasi partilerin alabileceği sonuçtan daha fazla bir adayla ve kazanacak şekilde ortaya çıkıyoruz. Başaracağız, başarmak zorundayız.

Şerafettin Elçi: Bu önemli bir ittifak. Türkiye’nin ezilenlerinin ittifakı. Bir toplumda ezen ve ezilen olduğu sürece o toplumun huzura kavuşması mümkün değil. Dileriz ki bu dökülen kanlar bir an önce biter, Kürtlerin haklı talepleri yerine gelir. Türkiye huzur ve barışa kavuşur. Ve gelecek nesillere daha mutlu bir Türkiye devrederiz.

Sırrı Süreyya Önder: Bu başka hiçbir siyasal oluşumda olmayan bir temsiliyet gücüne sahip aday listesidir. Önümüzdeki dönemde tarihsel bir öneme sahip. Bu barışın, özgürlüğün, emeğin platformu olarak çok yüksek bir işlev görecek Meclis’te. Yazarlık bitmez ama Meclis‘e girersem gazete yazarlığını bırakacağım.

Altan Tan: Aday listesi Türkiye’nin önünü açacağı gibi yeni bir Anayasa için de temel oluşturacaktır.

Ertuğrul Kürkçü: Açıklanan liste destek bulursa ki destek bulacağına inanıyorum, Meclis’teki temsiliyet böylece iki katına çıkmış olacak. Bizler de bu mücadelenin sesi olmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89