• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 9 °C

BDP'nin Batı Kürdistan yaklaşımı nedir?

BDP'nin Batı Kürdistan yaklaşımı nedir?
BDP eş Başkanı Gültan Kışanak, Batı Kürdistan'da "Kürt devleti" kuruluyor iddiaları için önemli açıklamalar yaptı.

İşte Kışanak'ın merak edilen sorulara verdiği yanıtlar;

KÜRT DEVLETİ Mİ KURULUYOR?

"Biz Kuzey Suriye'deki gelişmeyi demokratik bir gelişme olarak görüyoruz. Halkın kansız, silahsız katliamsız bir demokratikleşme çabası içinde olduğunu görüyor ve öyle değerlendiriyoruz. Bu da alkışlanması, tebrik edilmesi, takdir edilmesi gereken bir durumdur. Dünyanın bir başka yerinde olsa, Kürt olmasalardı onları alkışlar, turuncu devrim filan derdik. Kürt diye mi sayın Başbakan böyle tepki gösteriyor. Kürt olmasalardı Türkiye'de buna destek verirdi."

SURİYE KÜRTLERİ'NİN 2 HEDEFİ VAR

"Oradaki Kürtler'in iki hedefi var. Birincisi demokratikleşme... İkincisi Suriye'nin bütünlüğünün korunması. Bu tam da Türkiye'nin destekleyeceği bir politika. Ne PYD'nin programında ne Yüksek Kürt Konseyi açıklamalarında Türkiye'ye karşı bir durum içinde olmadıkları çok açık ve nettir."



PYD'Yİ HÜKÜMET ANKARA'YA ÇAĞIRSIN
"Çağırsınlar PYD'yi doğrudan görüşsünler. Yüksek Kürt konseyi diye bir oluşum var ve onlar yönetiyorlar bu süreci. Onları çağırsınlar Ankara'da ağırlasınlar, bir iftar yemeğinde oturup konuşsunlar."

BÜYÜK KÜRDİSTAN VAR OLMAYAN HAYAL

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Suriye'de bir Kürt devleti kurulduğu şeklindeki yorumları hatırlatılan Kışanak, "BÜYÜK kürdistan diye bir kaygısı varsa, olmayan bir şeyi kamuoyuna yansıtmak yerine gelsin birlikte gidelim Suriye'ye... Gelişmeleri yerinde görelim, soralım ordakilere ne istiyorsunuz diye . Ne olduğunu bilmeden Türk kamuoyunu yanlış yere yönlendirmek doğru bir siyaset değil.

Suriye'deki Kürtler, biz demokratik Suriye'de özerk bir yapıda yaşamak istiyoruz diyorlar. Ben Sayın Kılıçdaroğlu'na da MHP'ye de şunu öneriyorum: Kürtlere , Türklere hepimize 20. yüzyılı kaybettirdik. 21. YY da kaybetmeyelim. Lütfen kimse olmayan hayali şeyleri sunmasın. Kürtler İsrail'in ortağı olacaklar, devlet kuracaklar diye bir hayali satmanın kimseye faydası yok".

KÜRTLER SINIRLARI DEĞİŞTİRMEK İSTEMİYOR

"Kürtler irade olarak "Biz evet 4 ayrı ülkenin sınırları içinde yaşıyoruz. Bizim sınırları değiştirme gibi bir iddiamız yok. Biz bulunduğumuz ülkelerin sınırlarını değiştirmeden statü elde etmek istiyoruz diyorlar".

SURİYE VE IRAK KÜRTLERİ BİRLEŞİR Mİ?

"Çok açık söylüyorum, bu konudaki seyri Türkiye'nin tutumu belirleyecek. Eğer Türkiye oraya bir müdahale etme, oraya bir tampon bölge oluşturma, demokratik yönetimi engelleme yoluna girmezse oradaki Türkler, demokratik bir Suriye'nin içinde yaşamayı taahhüt ediyorlar. Ancak Türkiye oraya müdahale ederse bu gidişatın tutumu değişebilir."

TÜRKİYE SURİYE'DEKİ KÜRTLER'E MÜDAHALE EDERSE NE OLUR?

"Türkiye müdahele ederse doğal bir reflekstir bütün Kürtler ortak hareket ederler. Ben Türkiye'deki Kürtleri'in de oradaki halka yönelik Türkiye müdahalesini hiçbir Kürdün kabul etmeyeceğini düşünüyorum. Türkiye'nin geleceği burda değil çünkü. Ortadoğu'daki demokratikleşmenin önünü askeri müdahalelerle alabileceğini düşünen akıl Türkiye'yi kaosa sürükler."

TÜRKİYE'DE KÜRT BAHARI OLUR MU?

 "Biz Türkiye'de halklarla birlikte eşitlik hukukluğu içinde yaşamaktan yanayız. Eğer Türkiye'de demokrasiyi inşa etmeyi başarabilirsek, kürtlerin başka inançların da haklarını vermeyi başabilirsek türkiyedeki durumu tesis etmek bizim elimizde. Türkiye'de kürt sorunu konusunda bir ayrışma politikası ancak Türkiye'nin kendi içinde kürtlere ilişkin izlediği politika ile bağlantılıdır. Bu ne Suriye'deki gelişmeler ne Irak'taki gelişmelerle ilgilidir" ..

TÜRKİYE'DE İÇ SAVAŞ ÇIKAR MI?

-"Olmamasını temenni ediyoruz. Olmaması için de çaba sarfediyoruz. Suriye'deki gelişim sürecine Türkiye'nin kazasız belasız atlatması gerekiyor. Demokratikleşmeden yana tavır alması gerekiyor Türkiye'nin... Bunun aksine bir tavır herşeyi olumsuz etkileyecektir. "

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89