• BIST 9533.7
  • Altın 2486.238
  • Dolar 32.5001
  • Euro 34.7985
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 9 °C

BDP'den ilk açıklama

BDP'den ilk açıklama
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkari’de 26 askerin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

 BDP Eş Genel Başkanları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş, Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 26 askerin yaşamını yitirdiği ez zamanlı saldırı ve çatışmaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Türkiye'nin bir kez daha derin bir acıyla sarsıldığı vurgulanarak, Hakkari'de 26 askerin hayatını kaybetmesi hatırlatıldı. Yaşamını yitiren askerlerin ailelerine başsağlığı dilenen açıklamada, "Ülkenin dört bir yanında ocaklara düşen bu ateş hepimizin yüreğini yakmış, her birimizi derinden sarsmıştır. Acıların kelimelerle ifade edilemediği anları yaşıyoruz. Bu savaşa da, ölümlere de 'artık yeter' diyoruz. Bu ölümlere ve yaşanan bu acılara karşı devlet ve hükümetlerin 25 yıldır tekrarlayıp durdukları çözüm üretmeyen ve savaşta ısrar eden açıklamalara da 'artık yeter' diyoruz" denildi.

Açıklamada, son 5 aydır, sivil toplum örgütlerinin, aydınların, demokrasi güçlerinin ve BDP'nin "silahların susması, diyalogun başlaması" çağrısına ve önerilerine hükümetin olumlu bir yanıt vermediği vurgulanarak, şu ifadeler kullanıldı: “ 'Terörle mücadelede yeni dönem başladı' diyerek, savaş politikalarında ısrar etti. Bugün yaşanan bu acılı tablo bir kez daha göstermektedir ki, Türkiye'nin ekmek-su-hava kadar en acil ihtiyacı barıştır ve Türkiye'nin barıştan başka hiç bir seçeneği de yoktur. Bunun için Türkiye'nin biran önce bu çatışmalı ortamdan çıkarılması, ölümlerin durdurulması ve bir barış sürecinin başlatılması herkesin ortak hedefi olmalıdır.”

PKK'ye ve hükümete savaşı durdurma çağrısı yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Analarımız bu acıyı hiç bir şekilde hak etmiyorlar. Devlet, hükümet, parlamento, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, hepimiz, bu çatışmaların, akan kanın durdurulması, Türkiye'nin onurlu bir barış sürecine evrilmesi için seferber olmalıyız. Acıları daha fazla arttırmadan durdurmanın tek yolu, sorunları diyalogla, uzlaşıyla çözmenin zeminini güçlendirmektir. Yitirdiğimiz her canımız bizleri daha fazla savaş yanlısı değil, her şeye rağmen ve inatla daha fazla barış yanlısı yapmalıdır. Yaşanan bu derin acının gerçekten son olması için, hükümeti de Meclisi de el ele vererek sorunun bütünlüklü ve köklü olarak çözümü için birlikte çalışmaya çağırıyoruz."

BASINA VE KAMUOYUNA (Açıklamanın tam metni)

Ülkemiz bir kez daha derin bir acıyla sarsıldı. Hakkari’de yaşanan çatışmalarda 26 güvenlik görevlisinin maalesef ki yaşamını yitirdiği ve onlarca da yaralının olduğu açıklandı.

Öncelikle yaşamını yitiren bütün kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. 

Ülkenin dört bir yanında ocaklara düşen bu ateş hepimizin yüreğini yakmış, herbirimizi derinden sarsmıştır. Acıların kelimelerle ifade edilemediği anları yaşıyoruz.

Bu savaşa da, ölümlere de “artık yeter” diyoruz. Bu ölümlere ve yaşanan bu acılara karşı devlet ve hükümetlerin 25 yıldır tekrarlayıp durdukları cözüm üretmeyen ve savaşta ısrar eden açıklamalara da “artık yeter” diyoruz. 

Çatışmaların yeniden başladığı son 5 aydır defalarca sivil toplum örgütlerinin, aydınların, demokrasi güçlerinin ve partimizin yaptığı silahların susması, diyalogun başlaması çağrısı ve önerilerine ne yazık ki hükümet olumlu bir yanıt vermedi. “Terörle mücadelede yeni dönem başladı” diyerek, savaş politikalarında ısrar etti. 

Bugün yaşanan bu acılı tablo bir kez daha göstermektedir ki, Türkiye’nin ekmek-su-hava kadar en acil ihtiyacı barıştır ve Türkiye’nin barıştan başka hiç bir seçeneği de yoktur. 

Bunun için Türkiye’nin biran önce bu çatışmalı ortamdan çıkarılması, ölümlerin durdurulması ve bir barış sürecinin başlatılması herkesin ortak hedefi olmalıdır. 

Hükümete de PKK’ye de bir tek saniye daha kaybetmeden acilen savaşı durdurma çağrısı yapıyoruz. 

Analarımız bu acıyı hiç bir şekilde hak etmiyorlar. Devlet, hükümet, parlamento, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, hepimiz, bu çatışmaların, akan kanın durdurulması, Türkiye’nin onurlu bir barış sürecine evrilmesi için seferber olmalıyız. 

Acıları daha fazla arttırmadan durdurmanın tek yolu, sorunları diyalogla, uzlaşıyla çözmenin zeminini güçlendirmektir. 

Yitirdiğimiz her canımız bizleri daha fazla savaş yanlısı değil, her şeye rağmen ve inatla daha fazla barış yanlısı yapmalıdır. 

Yaşanan bu derin acının gerçekten son olması için, Hükümeti de Meclisi de el ele vererek sorunun bütünlüklü ve köklü olarak çözümü için birlikte çalışmaya çağırıyoruz. 

Bir kez daha, yaşamını yitiren bütün kardeşlerimize Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. 

Selahattin DEMİRTAŞ
BDP Eş Genel Başkanı

Gültan KIŞANAK
BDP Eş Genel Başkanı

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89