• BIST 9524.59
  • Altın 2489.265
  • Dolar 32.495
  • Euro 34.7589
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 14 °C

BDP’de adaylar netleşme yolunda

BDP’de adaylar netleşme yolunda
BDP’nin, "Kürt Partisi" görüntüsü yerine "Türkiye Partisi" algısı oluşturabilmek için farklı kesimlerden de isimlerle seçime gideceği konuşuluyor.

BDP’nin, "Kürt Partisi" görüntüsü yerine "Türkiye Partisi" algısı oluşturabilmek için Ermeni, Süryani, Türkiye Solu ve Kürt-İslam kesiminden de isimlerle seçime gideceği konuşuluyor. Şu ana kadar “Demokratik Blok” hedefini somutlayan kapsamlı ve net bir açıklama gelmedi. Bazı isimlerin adaylıkta adı geçse de bunların spekülasyon olduğu açıklandı.

BDP’nin 11 vekillik için özel kontenjan ayırdığı iddia ediliyor.

KCK davasından tutuklu siyasetçilere 5, Türkiye soluna 2, Ermeni-Süryani kökenlilere 2, Kürt-İslam kesimine bir, Hak-Par ve KADEP'in göstereceği 1 aday olmak üzere toplam 11 kişilik özel kontenjan ayrıldığı iddia ediliyor.

Adaylık başvuru süresi bugün sona eren BDP'ye 500'e yakın başvuru bekleniyor.

Yeni nüfus kayıt sistemi ile birlikte BDP, göstereceği bağımsız aday sayısını Diyarbakır'da 4'ten 6'ya, Mardin ve Şırnak'ta 2'den üçe, İstanbul ve Van'da 2'den 4'e çıkarmayı planlıyor. İstanbul 3. Bölgeden 2 aday çıkarılması düşünülüyor.

Eski milletvekili Leyla Zana da Diyarbakır’da form doldurarak başvuru yaparken, aday olacağı il kısmını, “partinin uygun göreceği bir il” olarak doldurdu.

KADIN KOTASINI, BAĞIMSIZ ADAYLARLA DA FİİLİ OLARAK YAŞAMA GEÇİRMEYE ÇALIŞACAK

12 Haziran seçimlerine bağımsız adaylarla girecek olan BDP; partide uyguladığı yüzde 40 kadın kotasını, bağımsız adaylarla da fiili olarak yaşama geçirmeye çalışacak.

BDP’nin bu kapsamda 3 ili kadın adaylar için ayırdığı ve erkek aday adaylarına başvuru yolunu kapattığı söyleniyor. Bu seçimlerde azınlıklardan da aday gösterme kararı alan BDP; Ermeni kökenli aday olarak kendi parti meclisi üyesi İsmet Şahin’de karar kıldı.

Kadın örgütlerinin başlattığı “Meclis’e 275 kadın milletvekili” kampanyasına, BDP’den ilginç bir destek geldi. Meclis’te oransal olarak en fazla kadın milletvekiline sahip olan ve kadın örgütlenmesinin son derece güçlü olduğu BDP; resmi olarak olmasa da 3 ili “fiili” olarak kadın adaylara ayırdı.

Bu kapsamda Iğdır, Siirt ve Adana illeri kadın adaylar için ayrıldı ve aday adaylarına bu illerden başvuru yolu kapatıldı.

Seçimlerde azınlıklardan da aday gösterme kararı alan BDP, bu konudaki tercihini “parti içinden” yana koydu.

Bu kapsamda aslen Artvinli olan Ermeni kökenli parti meclisi üyesi İsmet Şahin’in, İstanbul 2. bölgeden aday gösterilmesi kararlaştırıldı. Adaylığını Cumhuriyet’e doğrulayan Şahin, kendisinin sadece Ermenilerin değil, Alevi, Çerkez, Gürcü, bütün farklı kimliklerin adayı olduğunu ifade etti.

Öte yandan RTÜK Yasası’nda yapılan değişikliğe rağmen Yüksek Seçim Kurulu’nun radyo ve televizyondan yapılacak seçim propagandasında “Türkçenin esas alınması” yönündeki kararına BDP’den tepki geldi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, “Biz anadili yok sayan anayasayı tanımıyoruz. Bu düzenlemeleri de hiçbir şekilde tanımayız. Onun için bu düzenlemeler bizim için ölü düzenlemelerdir, biz Kürtçe konuşmaya devam ederiz” dedi. Kürtçe konuştukları için haklarında çok sayıda dokunulmazlık fezlekesi bulunduğunu kaydeden Yıldız, bu seçim döneminde de Kürtçe konuşmaya devam edeceklerini ifade etti. (Ajanslar)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89