• BIST 9812.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 6 °C

BDP seçime parti olarak girerse barajı geçer

BDP seçime parti olarak girerse barajı geçer
BDP 81 ilden aday göstererek seçimlere katılırsa barajı geçer ve önlerine geniş ve tarihi bir dönemeç açılır.

BDP 81 ilden aday göstererek seçimlere katılırsa barajı geçer ve önlerine geniş ve tarihi bir dönemeç açılır.

YSK dün siyasi partilerden, ‘hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını Yüksek Seçim Kurulu’na bildirmelerini’ istemiş olmalıdır. Siyasal partiler de adaylarını belirleme yöntemini yarınki cuma günü, aday listelerini de 11 Nisan saat 17.00’ye kadar YSK’ya bildireceklerdir.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), seçimlere siyasal parti olarak katılmayacağını, bağımsız adayların kazanması için çalışacağını söylemişti.

BDP’nin seçimlere katılma konusunu, bugün bir kez daha gözden geçirmeleri dileğimi, Kürt siyaset adamlarının, Kürt ve Türk bütün yurttaşlarımızın dikkatine ve incelemesine sunuyorum:

1- Önerim

BDP, 81 ilden aday göstererek siyasal parti olarak seçimlere katılmalıdır.

Aşağıda ayrıntılı biçimde yazacağım gerekçemi özetleyeyim: 2011 koşulları BDP’ye yüzde 10 barajını geçme olanağı vermiştir. BDP’nin seçimlere katılması, her şeyden önce Kürt hareketine güç katacaktır, Kürt hareketinin milletvekili sayısını bugünküne göre çok sayıda arttıracaktır.

2- Olabilirlik

Biz KONDA olarak ülkemizdeki Kürt halkının özelliklerini yıllardan beri araştırıyoruz. Son aylarda sesimiz çok çıkmıyorsa da seçim araştırmaları da yapıyoruz. Şimdi yazacaklarım bu araştırmalara ve benim 50 yıllık gözlemlerime dayanmaktadır.

Önümüzdeki seçimlerde, şimdiye kadarki ortalama katılım ve geçerli oy oranları esas alındığında, en çok 40 milyon geçerli oy sayılacaktır; bunun yüzde 10’u dört milyon seçmendir. Dört milyondan fazla oy alındığında seçim barajı geçilmiş olacaktır.

a) Türkiye’deki Kürtler

Yetişkin (seçmen yaşı) Kürt nüfusunun bölgelere dağılım yüzdeleri tabloda verilmektedir. Halkoylaması döneminde, ülkemizde, kendini ‘Kürt’ olarak tanımlayanların sayısı, toplam seçmenin yüzde 15’i kadar ve 7 milyonun üstündedir.

Geçen seçimde DPT (kapandıktan sonra BDP) Doğu bölgelerinde aday gösterdiği illerde geçerli 2.3 milyon oyun ancak yüzde 35’ini alabilmiştir.

b) Kürt seçmenlerin sayısı

DTP’nin aday göstermediği illere birlikte bakarsak, doğu bölgelerinde 24 ilde, 7.5 milyon seçmenin 4.7 milyonu kendini Kürt olarak tanımlamaktadır.

Türkiye’deki Kürtlerin 6 milyon 200 bininin seçimlerde oy kullanacağı beklenebilir. Alevi Kürtlerin CHP’ye oy vereceğini kabul edersek 5.5 milyon Kürt oyu kalır.

BDP’nin Türkiye genelinde bu oyu alması gerekir.

c) Kürt dışındaki oylar

Kürt olmayan seçmenlerden bir kısmı, iki nedenle BDP’ye oy verecektir.

BDP’nin barajı geçmesinin siyasal hayatımızda sağlayacağı genişlemeyi görecek Türk seçmenlerin bir kısmı BDP’ye oy verecektir.

Memleketimizde sertleşmiş bulunan kutuplaşmadan rahatsız olanlardan bir kısmı BDP’ye oy verecektir.

d) Sonuç

BDP seçime girdiğinde, yeni bir mesaj ve tanıtımla, yukarıda söylediklerimin arttırılmasını olası görüyorum. Tüm ülke seçmenini hedefleyen ve demokrasi talebine dayanan söylem ve tanıtım programı hayata geçirilebilir. Sonuçta BDP bütün illerde aday göstererek seçime katılırsa dört milyonun çok üzerinde oy almasının önünde engel göremiyorum.

3- Yararları

a) PKK ve Öcalan’a

PKK ve Öcalan, Türk ve dünya kamuoyunda siyasal kimlik kazanırlar. Artık arkalarında seçimlere girip başarıyla çıkmış bir parti olur. Böyle bir seçimden sonra PKK ve Öcalan’ın niteliği değişir, Kürt hareketi içindeki siyasal güçleri meşrulaşır. Bu hareketin içine şu veya bu fikirle girmiş olanlara doğal yurttaşlık yolu açılır.

Kan kanla yıkanmaz, kandan kurtulmak için doğal yollar bulunmalıdır; doğal yol siyasettir, önerim gerçekleşirse doğal siyaset yolu açılacaktır.

b) BDP/Kürt hareketine

BDP seçimde yüzde 10’un üzerinde oy almış bir parti olarak Meclis’e girecektir. Hazine yardımı almaya hak kazanacak, bir-iki kişinin istifasıyla grup kurma hakkını kaybetme durumundan kurtulacaktır.

BDP’nin seçime girip barajı geçmesi, Meclis’e daha fazla Kürt hareketine inanmış kişilerin girmesini sağlar. Bugün 21 olan sayı, en azından 40’a çıkar. Bağımsızlarla seçime girilirse, çıkarılacak milletvekili sayısı 25-28 arasında olur.

Katıldığı seçimden sonra BDP, Kürt-Türk demeden halka dayanan gerçekten demokratik bir siyasal kurum haline gelecektir.

BDP/Kürt hareketini zaman zaman gayrimeşruluğa iten nedenler ortadan kalkacak, değişik etkileşimler içinde siyasal kararlar alabilen ve kararlarını uygulayabilen bir siyasal güç haline dönüşecektir.

BDP/Kürt hareketi içinde şeffaf olmayan zorlamalar giderek azalır, Kürt açılımı sonucu, beş-altı yıl içinde siyasal hayat tabiileştiğinde, herkes halkın tercihine bağlı olarak yerli yerine oturacaktır.

c) Siyasal hayatımızda gelişmeler

BDP’nin seçimlere katılması ve barajı geçmesiyle birlikte, her siyasal eğilim Meclis’te halktan aldığı oy kadar yer bulur hale gelecektir. 30 yıldır baraj nedeniyle Meclis’e giremeyen Kürt siyasal hareketi, Meclis’te gücüne yakın oranda sandalye bulacaktır.

Böylece siyasal hayatımız büyük ölçüde tabiileşmiş olacaktır. Seçim barajı fiilen ortadan kalkmış olacak, bundan sonraki seçimlerde de hukuken kalkmasının önü açılacaktır.

Her siyasal eğilimin gücü oranında Meclis’te yeri bulmasıyla birlikte, eğilimlerin birbiriyle ilişkileri de yumuşayacak, siyasal uzlaşmalar artacak, medeni-demokratik toplum haline gelinecektir.

Diğer partiler ve özellikle AK Parti, Kürtlerden daha rahat ve bilinçli olarak oy isteyebilecektir.

BDP seçimlere girerse AK Parti’nin Güneydoğu’dan alabileceği milletvekili sayısı azalacaktır.

Kürt hareketi dışındaki partiler (CHP ve MHP) seçmenlere kendilerini daha doğru ve içtenlikli anlatabilecekler; seçmenler de kimi niçin seçtiğini bilerek oy vereceklerdir.

4- Alınacak ilk tedbir

BDP karar vermek için bir günde ulaşamayacağı çevrelerle görüşme gereği duyar ve zaman kazanmak isteyebilir. BDP yarın YSK’ya, Siyasi Partiler Kanunu’nun 37’nci maddesine göre ‘adaylarını bütün seçim çevrelerinde aday yoklamasıyla belirleyeceğini’ bildirirse müeyyidesi olan bir taahhüt altına girmeden zaman kazanmış olacaktır. Kararına göre seçime girecek veya bağımsız adayları destekleyecektir!

5- Liderler kantara çıktılar

Halkları riskli ve büyük kararlar verebilen liderler mutluluğa taşır! Kararların şüphesiz gerekleri ve koşulları da vardır. Bütün Türkiye’yi kavrayacak demokrasi politikalarını hazırlamak ve uygulamak, bu gerek ve koşulların başında gelir.

Seçime girmek ya da girmemek? Hangisi halklara mutluluk getirecek? Kürt hareketinin bildiğimiz veya bilmediğimiz liderlerini bugünlerde bir kez daha tartacağız!

26561

Tarhan Erdem - Radikal

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89