• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 13 °C

BDP: MHP olmasa barış olmayacak mı?

BDP: MHP olmasa barış olmayacak mı?
BDP Genel Başkanı Demirtaş, Ak Parti-CHP görüşmesinin sonuçları için ''Barış gibi önemli bir konuyu getirip MHP'nin iradesine ipoteklemek son derece yanlış" dedi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ''Barış gibi önemli, vicdanı, ahlaki bir konuyu getirip MHP'nin iradesine ipoteklemek son derece yanlıştır. MHP olmazsa bu ülkeye barış gelmeyecek mi'' dedi.

Demirtaş, düzenlediği basın toplantısında, KCK operasyonları kapsamında tıp fakültesi öğrencileri ve doktorların da aralarında bulunduğu sağlıkçıların gözaltına alındığını ifade etti.

Siyasi operasyonların artık sadece siyasetçileri değil doktorları da hedef aldığını savunan Demirtaş, öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi. Demirtaş, öğrenciler sınavlara giremezlerse bir yıl ya da mesleklerini kaybetme durumuyla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Demirtaş, Yüksekova'da cenaze töreninde 15 yaşındaki Özgür Taşar'ın silahla öldürüldüğünü, bu olayın sorumlularının en kısa zamanda bulunmasını istedi.

Bugün Van'da belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu 11 BDP'linin gözaltına alındığını anımsatan Demirtaş, ''Van gibi bir yıl önce deprem yaşamış bir ilin belediye başkanlarını gözaltına almak, Van'da bir deprem daha yaratmak ve yaşatmak demektir. Pervasızlığın bu noktalara varmasını hangi kelimelerle ifade edeceğimizi bilemiyoruz'' dedi.

Özel yetkili mahkemelerinin yaptığı hiçbir işlemin hukuka uygun olmadığını savunan Demirtaş, ''Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Elinizi yerel yönetimlerimizden çekin. Bu siyasi soykırım operasyonlarına son verin. Teslim olmayacağımızı hala anlamadınız mı?'' diye konuştu.

ERDOĞAN-KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşme öncesi ve sonrası yapılan açıklamaların, ya kafaların karışık olduğunu ya da kafaların karıştırılmak istendiğini gösterdiğini belirten Demirtaş, ''Net, tutarlı bir açıklama her iki partiden de göremedik'' ifadesini kullandı. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Başbakan 'Kürt sorun yoktur, terör sorunu vardır' diyor. Bu, MHP'nin söylemiyle aynıdır. Oysa CHP, Kürt sorunundan söz ediyordu. AK Parti ve CHP komisyon kurmada anlaştılarsa ortada bir kafa karışıklığı var demektir.

AKP bu komisyonu kurarak 'terörle mücadelede hep birlikte hareket etmeliyiz' diyorsa, CHP de destek sunacağını ifade ediyorsa, ortada yeni bir durum yok, eskinin bir tekrarı yaşanıyor demektir. Onun için bu açıklamaların netleşmesi lazım. Bu konularda taraflar duruşunu net, berrak şekilde ortaya koymalıdır.

Barış gibi önemli, vicdanı, ahlaki bir konuyu getirip MHP'nin iradesine ipoteklemek son derece yanlıştır. MHP olmazsa bu ülkeye barış gelmeyecek mi? MHP 'evet' diyene kadar akan kan durmayacak mı? Ortada bir barış arayışı yok, ortada AKP'nin yürüttüğü savaş politikalarına payanda olmaya çalışan bir girişim var.

Ölümleri durdurmak hepimizin görevidir. CHP ve Hükümet, askeri operasyonların ve PKK'nin bütün silahlı faaliyetlerini durdurma çağrısına nasıl bakıyor? Bu konuda bir girişimde bulunulacak mı? Böyle bir girişim de yok. Sorunu sadece PKK'yi dağdan indirme, ortadan kaldırma olarak görülüyorsa, bu girişim, şu anda yapılandan daha fazla ne yapmayı planlıyor? Diyalog yöntemiyle sorunu çözme konusu neden açıkça ifade edilmiyor. Son derece utangaç tavırlarla, Kürt sözcüğünü ağza bile almadan 'Kürt sorununu çözeceğiz' iddiasını bulunma ısrarını, birileri bize açıklamalıdır.''

Bu girişime önem verdiklerini ancak gelinen noktada konunun siyasi çözüm arayışı, diyalog ve müzakereyle çözüm arayışından hızla terörle mücadelenin yeni bir konsepti tartışmasına evrildiğini savunan Demirtaş, ''Biz bu şekilde net bir durum ortaya koymadan, Hükümet'in çözümsüzlük politikalarına payanda olmak dışında hiç bir şeyin yapılamayacağını görüyoruz. AKP'nin bir çözüm projesi yok, mesele budur'' dedi.

Bütün bakış açıları ve sürçelerin netleşmeden bu girişimin başarılı olabileceğini düşünmediklerini anlatan Demirtaş, ''Böylesine girişimin başarılı olması için iyi niyetli uyarılarımızı yapıyoruz. İyi niyetle bu girişimin sonuç almasını istiyoruz. Akan kanın biran önce durmasını istiyoruz. Bu nedenle gerçekçi yaklaşıyoruz. Net tutumla herkes torbasındakini ortaya koysun, buna göre yola devam edilip edilmeyeceği anlaşılsın'' diye konuştu.

"SORULAR"

Kılıçdaroğlu'ndan randevu talebinin kendilerine ulaşmadığını söyleyen Demirtaş, görüşme talebi gelirse bunu parti organlarında değerlendireceklerini söyledi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda da sürecin iyi gitmediğini dile getiren Demirtaş, ''Komisyon çalışmaları, üç partinin, BDP'nin önerilerine karşı blok olarak hareket ediyor olmalarından kaynaklı tıkanma süreciyle karşı karşıyadır'' dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşmelerinde Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş'ın durumunu da ele aldıklarını aktaran Demirtaş, ''Bu konuda parlamentonun bir çalışma yürütmesi gerekiyordu. Meclis Başkanı araştırma yaptırdığını, çalışmanın tamamlanmadığını ifade etti. Süreç devam ediyor. Umarım ki bir kez daha siyasi krizle karşılaşmayız. Böyle bir haksızlığı içimize sindirmeyiz'' diye konuştu.

Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın özel yetkili mahkemelerle ilgili sözlerinin anımsatılması üzerine, ''Kendisi de rahatsızsa, bu konuda teklifler var, bir gün içerisinde bu mahkemeleri kaldıralım'' dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89