• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

BDP: Masaya şartsız oturacağız

BDP: Masaya şartsız oturacağız
BDP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yer alan temsilcileri, Ayla Akat Ata, Altan Tan ve Hasip Kaplan: Masaya şartsız oturacağız.

BDP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Altan Tan, yeni anayasanın Kürt sorununun çözümü için önemli bir adım olabileceğini belirtti. Komisyonda farklı fikirlerin olmasının doğal olduğunu söyleyen Tan, “Bu farklı görüş bir at pazarlığına dönüşmemeli. BDP olarak, en illeri demokrasi, yani AB standartlarını temel alarak bir anayasa yapılmasını isteriz. Bunu temel aldığımızda, anadilde eğitim ve diğer konular da kendiliğinden çözülmüş olur” dedi. Komisyonun bir diğer üyesi Ayla Akat Ata da,”1921 Anayasası cumhuriyetin kuruluş sürecine katılan tüm yapıların, etnik kimliklerin kendini ifade edebildiği şekilde kaleme alınmıştır. Türkiye bir inşa süreci yaşayacaksa bu 1921’in ruhuyla olur” diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise, BDP’nin yeni anayasa görüşmelerini kilitleyen parti olarak gösterilemeyeceğini belirterek, “Engelleyici, ön yargılı hiçbir çaba içinde değiliz. Biz masaya şartsız ön yargısız oturacağız” dedi.

At pazarlığı yapmayacağız

Taraf’a açıklamalarda bulunan BDP’nin Uzlaşma Komisyonu üyesi Altan Tan, yeni anayasanın Kürt sorununun çözümü için önemli bir adım olabileceğini söyledi. Komisyonda farklı fikirlerin masaya oturacağını, bu fikirlerin temelinde, ‘nerede nasıl’ uzlaşılacağı düşüncesinin ön planda tutulması gerektiğine dikkat çeken Tan şunları söyledi: “Bu farklı görüş bir at pazarlığına dönüşmemeli. 1940- 50’lerin görüşü temsil edilmemeli. Evrensel normlar temel alınarak sürece katkı koymalı.”

Anahtar AKP ve CHP’dir

Yeni anayasa yapma sürecinde AKP ve CHP’nin çok önemli bir rol oynayacağını dile getiren Tan, “Şimdi herkes masaya ön koşulsuz oturacağını beyan ediyor. Bu çok önemli bir adım. Komisyon çalışmaya başladığında, işin gerçek rengi ortaya çıkacak. Benim neler olacağına dair elbette bir ön görüm var. Ama şimdiden onları açıklamak doğru değildir. Özellikle AKP ve CHP bu konuda çok önemli bir role sahiptirler. Bu iki partinin tavrı ve ortaya koyacakları tutum son derece belirleyici olacak. Özellikle CHP’nin önceki gün Taraf’ta yayınlanan görüşü son derece önemlidir. Anadilde eğitim, Türklük kavramı ve diğer temel konulardaki görüşü oldukça ileri bir adımdır. Umarım bu görüşü sonuna kadar savunurlar. Benzer açıklamalar AKP’li yetkililer de yapmaktadır. Bütün mesele bu görüşlerini sonuna kadar savunacaklar mı” şeklinde konuştu. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, BDP’nin yeni anayasa görüşmelerini kilitleyen parti olarak gösterilemeyeceğini belirterek, “Biz masaya şartsız ön yargısız oturacağız. Amacımız ülkede yaşayan tüm kesimleri kucaklayacak bir anayasa sunmaktır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89