• BIST 9530.47
  • Altın 2476.698
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7852
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 10 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 4 °C

BDP komutanların istifası için ne dedi?

BDP komutanların istifası için ne dedi?
BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş: Başarısız olan komutanlara çıkarılmış bir faturadır"

Dün gece ani bir karar ile emekliye ayrılan Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner ve Kuvvet Komutanlarının yankıları sürerken, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, "Eğer Ordu PKK'ya karşı başarılı olmuş olsaydı kürt sorununun çözümü konusundan en azından kendisi kendi paradigmasını turtmuş olsaydı bunlar yaşanmayacaktı. Dolayısıyla başarısız olan komutanlara çıkarılmış bir faturadır" dedi.

Dün gece ani bir karar ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a istifa dilekçelerini vererek emekliye ayrılmak isteyen Genel Kurmay Başkanı Işık Koşaner ve Kuvvet Komutanlarının yankıları sürerken, BDP'den ilk tepki geldi. BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, istafa etmelerinin Türkiye'nin açısından bir ilerlemeye tekabül ettiğini belirterek "Türk silahlı kuvvetlerinde halen direnen bir mekanizmanın sivil iradeye karşı sivil iradeye karşı direnen bir mekanizma olduğu göze çarpıyor. Yoksa devletin memuru olan, hükümetin memuru olan insanların istifa etmek süretiyle ve tepkilerini dile getirmeleri ve bir yerlere mesaj vermeleri demokratik ülkelerde, demokratik hukuk devletinde pek rastlanan bir uygulama değildir, ama netice itibari ile başka arayışlara girmeden istifa etmeleri Türkiye açısından bir ilerlemeye tekabül kabul ediyor.

O açıdanda olumludur ama geldiğimiz aşama itibari ile Türkiye'da artık askerlerinde yavaş yavaş kendi konumları içerisindeki yerleri öğremeye başladıklarını görüyoruz. Buda sevindirici bir durumdur" dedi.

"OLMASI GEREKEN ŞEYDİR, UMUYORUMKİ BU BİR BAŞLANGIÇ OLUR"

BDP Siirt Milletvekili Gülten Kışanak ise olması gereken bir tutum olduğunu belirterek "Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum, demokratik sistemlerde istifa önemli bir mekanizmadır. Bizde ne yazıkki halen şimdiye kader siyasi durumdan, idari organlarda çok kullanılmayan bir yöntemdir. Oysa hizmet kusuru bulunan, hata yapan, yanlış yapan, eksik yapan Kamu oyunda bu yönde hakkında iddialar olan kendi sorumluluk alanında yanlış birşey ortaya çıktığında bunun bedelini ödemek için istifa etmek bir demokratik sistemin parçasıdır. Olması gereken şeydir. Türkiye'de çok işlemediği için bu garipseniyor. Ama umuyorumki bu bir başlangıç olur. Bu siyasette de idari yapıya'da, devletin tüm organlarına'da böyle bir yaklaşım sirayet eder" dedi.

"DARBE İDDİALARIYLA YARGILANAN GENERALLERİN GÖREVLERİNİ BIRAKMALARI OLMASI GEREKEN BİRŞEYDİR"

Darbe iddialarıyla yargılanan Generallerin olduğunu belirten Kışanak, terfi ve dava tartışmasına girmeden görevlerini bırakmalarının olması gereken birşey olduğunu belirterek "Darbe önemli bir iddiadır. Darbe girişiminde bulunmak, bu konuda itham edilen haklarında iddialar bulunan ve yargılanan Generaller var. Bunların davaları ile ilgili yada terfileri ile ilgili bir tartışma içerisine girmektense Türk silahlı Kuvvetlerinin yönetim kademesindeki kişilerin bu konuda görevlerini bırakmaları bence olması gereken demokratik sistem içerisinde olması gereken birşeydir.

"GENEL KURMAY BAŞKANLARI, KUVVET KOMUTANLARI İSTİFA EDİNCE KRİZ ÇIKMIYORMUŞ"

BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Komutanların istifa ederek emekliye ayrılmak istemelerinin Türkiye'de şok yaratan bir durum olmadığını ve kriz çıkmadığını belirterek "Yani görüldüğü üzerede Türkiye'de şok yaratan bir durum değildir, kriz yaratan bir durumda değildir. Demekki olabiliyormuş. Genel Kurmay Başkanları da, Kuvvet Komutanları da istifa edince Türkiye'de bir kriz çıkmıyormuş.

Ama bunun adı Türkiye'de askeri vesayetin kalkarak yerine sivil demokrasinin geçtiği şeklinde bir anlamda çıkmıyor. En azından biz bunu böyle okumuyoruz. Elbetteki Ergenekon davası darbe iddiaları, bunlar çok ciddi idiilardır, soruşturulması lazım. Kesinlikle böyle suçlara karışan bulaşan varsa cezalandırılması lazım. BDP'nin bu konudaki tavrı nettir. Ordu içerisinde olur veya dışında olur, darbe girişimi demokrasilerde demokratik parlamenter sistemlerde çok ağır bir suçtur. Bunun soruşturulması lazım. Bu nedenle ordu içerisindeki değişim, görev değişiklikleri ve bu yaşanan tıkanıklıklar bir demokratik sisteme eğrilecekmi eğrilmiyecekmi onu AKP'nin duruşu değil halkın demokratik talepleri ve mücadelesi belirler. Yani AKP'ye kalsa mevcut statükonun yerine yeni bir sivil statükoyu inşa etmekten çekinmeyecektir. Bunun zaten güçlü belirtileri var. Ordu vesayeti, askeri vesayit kalktığı Türkiye demokratik bir ülkedir demek daha erkendir" dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89