• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 20 °C
  • Berlin 3 °C

BDP boykot kararını esnetebilir

BDP boykot kararını esnetebilir
Diyarbakır'daki Demokratik Toplum Kongresi’nde tartışılan konulardan biri de referandum oldu. Kongrede BDP’nin ılımlı kanadı, boykot kararının esnekleştirilmesini istedi.

Referandum kampanyaları tüm hızıyla sürerken, daha önce boykot kararını açıklayan BDP’de önemli gelişmeler yaşanıyor. Abdullah Öcalan’ın ilk defa açık görüşe çıkması, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın “İnşallah Ramazan ayına hayırlı haberlerle gireceğiz” sözleri, PKK’nın yeniden ateşkes ilan edeceğine ilişkin gelişmeler yeni bir süreci başlattı.

Yaşanan gelişmeler, Diyarbakır’da iki gün süren ve eşbaşkanlığına kapatılan DTP’nin eski milletvekillerinden siyasi yasaklı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un getirildiği Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) de damgasını vurdu. 

‘Evet’ seçeneği konuşuldu

Kongrede her ne kadar gündem maddesi olarak ele alınmasa da tartışılan konulardan biri de referandum oldu. Kongrede ılımlı kanat referandumun ‘evet’e dönüşmesi ya da esnekleştirilmesi seçeneği üzerinde durdu. Bu öneriye radikal kanat karşı çıktı ve boykotun devam etmesini istedi. Referanduma ilişkin yapılan tartışmalar herhangi bir karara bağlanmadı ancak genel kanı, boykot kararının esnekleştirilebileceği hatta ‘evet’e dönüşebileceği yönünde oldu. Her ne kadar boykottan vazgeçilmezse de, BDP’de boykot kararının alındığı ilk günlerdeki gibi radikal bir söylem olmadığı dikkat çekti. BDP’nin Kürt illerinde yaptığı çalışmalarda kesinlikle sandığına gidilmemesi yönünde bir propaganda yapılmadığı da gelen bilgiler arasında. Yerel çalışmalarda, değişimin olumlu olduğu ancak pakette Kürtleri ilgilendiren maddeler olmadığı için karşı çıkıldığı belirtiliyor.

Bu arada Merkez Yürütme Kurulu toplantısını Diyarbakır’da yapan BDP’nin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi sonuç bildirgesinde yer alan çift taraflı ateşkes çağrısını, olumlu katkı yapan, önemli bir çıkış olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Ateşkes çağrısına savcılık incelemesi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Demokratik Toplum Kongresi ile ilgili inceleme başlattı. Başsavcılık,7- 8 Ağustos tarihleri arasında Diyarbakır BDP il binasında gerçekleşen kongrede yapılan konuşmalarla ilgili inceleme başlattı. İnceleme kapsamında Emniyet Müdürlüğü’nden söz konusu toplantının görüntü dökümleri istendi. Konuşmalarda suç unsuru bulunması halinde incelemenin soruşturmaya dönüşeceği belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89