• BIST 9454.9
  • Altın 2499.643
  • Dolar 32.5852
  • Euro 34.7859
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 7 °C

BDP, 'Açılım'ı sordu, Atalay 'bitmedi' dedi

BDP, 'Açılım'ı sordu, Atalay 'bitmedi' dedi
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı makamında ziyaret etti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı makamında ziyaret etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede ise Demirtaş, Güneydoğu'daki gerilim ve öğrenci olaylarıyla ilgili yaşanan süreç konusundaki kaygı ve düşüncelerini aktardı. Demirtaş parti genel merkezinden ayrılışında ise görüşmeye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uzun süredir bölgede tansiyonun yüksek olduğunu kaydeden Demirtaş, Bakan Atalay'la son siyasi gelişmeleri ve bölgede yaşanan gerilimi konuştuklarını, kaygılarını aktardıklarını söyledi.

Demirtaş, "Bu süreçte en ciddi eksikliğin, tıkanmanın, diyalog, tartışma eksikliği olduğunu belirttik. Bu konuda BDP olarak, siyasetçiler olarak daha fazla rol üstlenmeliyiz. TBMM çatısı altında bulunan bütün siyasi partiler daha aktif olmalıdır. Bu çerçevede ancak diyalogla sorunların çözülebileceğine dair hükümetin siyasi irade göstermesi, kararlılık göstermesinin önemli olduğunu belirttik. Biz böyle noktadayız. Sorunların siyaset aracılığıyla çözüleceğini yüz yüze iletmek istediğini söyledik. Kendisi de aşağı yukarı bunları önemsediklerini, böyle düşündüklerini söyledi" diye konuştu. Demirtaş, "Bakan, açılımın devam etmesi yönünde bir şey söyledi mi" yönündeki bir soruya "Onlara göre bitmemiş açılım" karşılığını verdi. Görüşmede özel hiçbir konuyu konuşmadıklarını, genel değerlendirmeler yaptıklarını ifade eden Demirtaş, "kaygınız nedir" şeklindeki bir soruya ise şu karşılığı verdi:

"Operasyonlar, çatışmalar artıyor. Son 45 gün içinde 30'dan fazla insan yaşamını yitirdi. Bu çok olağanüstü bir şeydir, önemsiyoruz. Canlı kalkan eylemleri yapıyoruz. Bu konuda girişimlerde bulunuyoruz. Dolayısıyla hükümetin de sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Sorumluluklarını hatırlattık." 

"Canlı kalkan eyleminiz izne tabi değil"

"Canlı kalkan eylemine izin verilecek mi" sorusuna ise Demirtaş, "Bunlar izine tabi değil, ama fiili olarak engelliyorlar. Eylemler için vali, bakanla, başbakanla görüşelim diye bir derdimiz yok. Bunlar sivil itaatsizlik eylemleridir. İzin verirler vermezler kendi bilecekleri iş" yanıtını verdi. Liderlerle görüşüp görüşmeyecekleri konusunda ise Demirtaş "Planlanmış bir şey yok ama niye olmasın" dedi. 

"Kendisi de sorumluluğunu kabul ediyor"

BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata da "Bakan toplumsal gerginlik düşüncenize katılıyor mu" sorusu üzerine, "Ziyaretimizin amacı buydu. Toplumsal gerginlik var, siz de koordinatör bakansınız dedik. Kendisi de sorumluluğunu kabul ediyor. 'Evet açılım sürecinin koordinatör bakanıyım. Bu sürecin başarıyla sonuçlanabilmesi için tabi ki biz de hükümet olarak tedbirlerimizi alıyoruz, bundan sonra da devam edeceğiz' dedi" diye konuştu. Bakan Atalay'a ziyaretin MYK'da alınan bir karar olduğunu da ifade eden Ata, "Gerginliğin dışında yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğun Türkiye kamuoyuna yansıması için bir kararımız vardı. Biz talep ettik, sayın bakan da kabul etti. Memnuniyetle ayrıldık. Sayın Bakan dinledi. Hükümet olarak bu konuda sorumlu olduklarını, tedbirlerini de alacaklarını ifade ettiler" dedi. Ata, "Sayın bakanın size özel tavsiyesi oldu mu" sorusuna ise, "Sayın bakan bizden beklentilerini ifade etmiştir. Bu sürece destek istediklerini, muhalefet partilerinden destek istediğini söylemiştir. Tabi ki bu süreci devam ettirmek gerekiyor. Toplumsal süreci devam ettirmek gerekiyor" karşılığını verdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89