• BIST 9645.02
  • Altın 2409.257
  • Dolar 32.5591
  • Euro 34.7092
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 3 °C

BBC muhabirinden Kandil ve PKK notları...

BBC muhabirinden Kandil ve PKK notları...
BBC muhabiri James Reynolds, tarihi açıklamayı ve Kandil'de yaşadıklarını ayrıntılı biçimde anlattı.

"Bir PKK komutanı,hareketin ikinci adamı Murat Karayılan'ı görüntüsünü almak üzere bekleyen 100'den fazla gazeteciye "Telefon kullanımına izin yok' talimatını verdi" sözleriyle başlayan haberde laptop ve Ipad'lerin kullanımına izin verilip verilmemesi konusunda meydana gelen kısa bir tartışma sonucunda "laptoplara izin verilirken, Ipad'lere verilmiyor" denildi.

"ÖRGÜT GÜVENLİK ÖNLEMLERİ KONUSUNDA HASSAS DAVRANDI"

BBC, örgütün, güvenlik önlemleri konusundan "hayli hassas davrandı. Önde gelen yöneticilerin bulunduğu yerlerin tespit edilmesi istenmediğini" belirtti.

Buna karşın gazetecilerin dağda basın açıklaması için bekledikleri beş saatlik süre içinde alt düzey PKK mensuplarıyla konuşma fırsatı bulduklarına dikkat çeken BBC, "Hiçbiri adını açıklamadı ama dağlardaki yaşamlarıyla ilgili çarpıcı şeyler anlattılar" dedikten sonra söyle devam etti:

"Kandil, "cephede' savaşmakta olup bir molayı hak eden gerillaların durup, yeniden eski güçlerine kavuştukları bir yer olarak biliniyor.

Yine de konustuğumuz gerillaların çoğu, görece olarak daha güvenli olan Kandil yerine "cephede' olmayı tercih ettiklerini söylüyor."


PKK'NİN MESAFE ÖLÇME YÖNTEMLERİ

BBC, PKK gerillalarının kendilerine ait mesafe ölçme yöntemlerinin olduğunu anlatırken de şunları kaydetti:

"Bir yerden bir yere kaç saatte arabayla gidileceği değil bahsettiğimiz.
İki nokta arasında seyahatin ne kadar zaman alacağını yürüme mesafesiyle ölçüyorlar.

Bir PKK üyesine "Türkiye'ye ne kadar uzaklıktayız?' diye soruyoruz. Yürüyerek 8-10 gün alacağını söylüyor."

"BAZILARINA GÖRE NORMAL YAŞAMA DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL"

BBC, Kandil'deki PKK'liler için "Hayatları cok farklı, öyle ki bazılarına göre normal yaşama dönüş mümkün değil" dediği haberinde bu durumun "Türkiye'nin PKK gerillalarını silahlardan vazgeçmeye ve normal bir şekilde çalışarak yaşamaya ikna etmek istemesi halinde bir engel olabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

Bu çerçevede 'Bir kez dağa çıkan bir daha inemez' diyor bir gerilla. Bir başkası "Burası Ortadoğu. Her zaman kendimizi savunmaya ihtiyacımız var' diye ekliyor" diyen BBC, PKK'nin, bölgedeki tek silahlı hareket olmadığına dikkat çekerken PKK'nin İran kolu olarak bilinen PJAK'ın varlığına vurgu yapıyor.

PJAKLI BEŞİR: "PKK'NİN SİLAH BIRAKACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

Haberde PJAK'ın dış ilişkiler sorumlusu Şemal Beşir'in ifadelerine yer verildi. Beşir, "PKK'nin silah bırakacağını düşünmüyorum" dedikten sonra şunları da söyledi:

"Bu uzun bir barış süreci olacak. Silahların bırakılması sürecin en son adımı olacak. Kürtler, elde etmek için savaştığımız demokratik haklarla ilgili garanti istiyor. Garanti alıncaya kadar silahların bırakılmasından konuşmak anlamsız bir tartışma olacak."

"BEYAZ CİPLERDEN OLUŞAN KONVOY"

BBC, haberinin sonraki bölümünde Karayılan'ın basın toplantısına yapacağı yere nasıl çıkıldığını, "PKK sonunda öğlen saatlerinde Murat Karayılan'ın gazetecilerle biraraya gelmeye hazır olduğunu duyuruyor. İçine bindiğimiz beyaz ciplerden oluşan bir konvoyla bir çayırlığa doğru ilerliyoruz" sözleri ile anlatıktan sonra şöyle devam ediyor:

"Karayılan kalabalık bir PKK'li grup arasında beliriyor.

Bir çadırın içinde, Abdullah Öcalan'ın posterinin önünde konuşma yapacağı yere yerleşiyor.

Bir kadın örgüt yöneticisi geri çekilmeyle ilgili açıklamayı Kürtçe okuyor.

Karayılan açıklamayı Türkçe tekrar ediyor.

Çevremizdeki PKK gerillaları, komutanlarının sözlerine odaklanıyor. Bazılarıysa küçük Kola kutularının bulunduğu masalarla ilgileniyor. Diğerleri etraftaki çöpleri topluyor. Çevredeki tepelerdeyse nöbet tutuluyor."

"BARIŞ SÜRECİ KONUSUNDA CİDDİ OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTEDİ"

BBC, haberine son verirken de "PKK bu açıklamayla Türkiye ile barış sürecinde ciddi olduğunu açıkça göstermek istedi. Ama aynı zamanda örgütün yenilmediğini de şimdi dağlardaki savaşçılarını geri çekecek ama silahları bırakmayacak."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89