• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 8 °C

"Bazı Kürtleri yanlışlıkla öldürdük"

"Bazı Kürtleri yanlışlıkla öldürdük"
Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu olmakla suçlanan Cemal Tutar, "Vurduklarımız, militan, yardım edenler ve bazı yazarlardı. Bazı Kürtler yanlışlıkla öldürülmüştür" dedi.

Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu olmakla suçlanan Cemal Tutar, öldürdükleri Kürtlerin PKK'nın silahlı kanadına mensup olduğunu öne sürdü. Tutar, "Vurduklarımız, militan, yardım edenler ve bazı yazarlardı. Bazı Kürtler yanlışlıkla öldürülmüştür" dedi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Hizbullah ana davasında, Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu olarak yargılanan Cemal Tutar, savunmasında "yurtsever" olarak bilinen Kürtlere değil, PKK'nın silahlı kanadına yönelik olduğunu ileri sürdü.

1990'lı yıllarda birçok faili meçhul cinayetten sorumlu tutulan Hizbullah örgütünün ana davası Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuklu 21 sanık ile sanık avukatları Necati Özdemir, Mirhan Özbekli, Mehmet Mehdi Oğuz ve Hüseyin Yılmaz katıldı. Savcının mütalaasını vermesinin ardından sanık savunmaları alınmaya devam edildi. Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu olmakla suçlanan Cemal Tutar, savunmasına bu celsede de devam etti. Tutar, savunmasında "PKK ve Hizbullah" ile "devlet ve Hizbullah" arasında yaşandığını öne sürdüğü çatışmaları anlattı.

ÖLDÜRDÜKLERİ KİŞİNİN İSİMLERİNİ VERDİ

"PKK ile Hizbullah arasındaki çatışmaları Hizbullah başlatmadı" diyen Tutar, çatışmaların olmaması için PKK'ya mesaj gönderdiklerini iddia etti. PKK'nın Hizbullah üyelerine yönelik saldırılarına karşı misilleme yapma kararı aldıklarını söyleyen Tutar, PKK'nın Hizbullah'a yönelik eylemi olmadığı zaman kendilerinin de PKK'ya karşı eylem gerçekleştirmediklerini savundu. Çatışmaların Nusaybin'de "Şehit Vahdettin" olarak bilinen kişinin öldürülmesi olayı üzerine gerçekleştiğini söyleyen Tutar, o dönemde Hizbullah'ın öldürdüğü Kürtlerin isimlerini verdi. Tutar, bu kişilerin PKK'nın Hizbullah'a yönelik eylemlerine misilleme gerekçesiyle öldürüldüğünü öne sürdü.

"İMAMLARI ÖLDÜRDÜ DİYE YANSITTIK"

PKK'nın öldürdüğü Hizbullah üyelerine "Molla" diyen Tutar, yaşanan çatışmalarda PKK tarafından öldürüldüğü öne sürülen "Mollaları" ise "PKK imamları katletti" biçiminde yansıttıklarını belirtti. Hizbullah'ın "yurtsever" olarak bilinen Kürtleri öldürmediğini savunan Tutar, "Vurduklarımız, militan, yardım edenler ve bazı yazarlardı. Bazı Kürtler yanlışlıkla öldürülmüştür" şeklinde ifadeler kullandı.

DEVLET-HİZBULLAH ÇATIŞMASI

Tutar, savunmasında, 1993'de Şırnak'ın İdil İlçesi’nde Hizbullah tetikçisi Muhammed Ata tarafından öldürülen Mihail Bayro cinayetinin ardından, Ata'nın olay yerinden kaçarken güvenlik güçleri tarafından öldürülmesi ve Hizbullah militanlarının emniyet güçleri tarafından gözaltına alınmasını ise Hizbullah ve devlet arasında yaşanan çatışma olarak gösterdi. Hizbullah üyelerinin savunmalarının bitmediği duruşma, savunmaların yapılması için ileri bir tarihe ertelendi.

Gazeteport

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89