• BIST 9470.25
  • Altın 2488.872
  • Dolar 32.5974
  • Euro 34.7926
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 8 °C

Baykal'dan Kürt açılımına eleştiri: Milli bütünlüğü sarsar

Baykal'dan Kürt açılımına eleştiri: Milli bütünlüğü sarsar
CHP lideri Deniz Baykal, hükümetin Kürt açılımını eleştirdi. Baykal, açılımın Türkiye'nin milli bütünlüğünü sarsmaya yönelik bir model olduğunu iddia etti.

Baykal, partisinin Meclis Grup konuşmasında, hükümetin Kürt sorunu ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Baykal, ortaya somut bir projenin konmadığını ileri sürdü. Baykal, "Açıklama yapılmamış olması kafalarında yapmak istedikleri hiçbir şey olmadığı anlamına gelmiyor. Herhalde kafalarında bir şey var. Ama telaffuz edemiyorlar. Herhalde bu Türkiye'nin iç dinamiklerinin ötesinden kaynaklanan bir taleple ilgili olabilir. Birileri bir şey yapın demişse ve o doğrultuda hareket ediyorlar demektir. Kendilerinin dahi kuşkusu olan bir çözümü Türkiye'ye kabul ettirme gayreti içindeler. İmralı çıkıp konuşacak. 15 Ağustos İmralı açıklaması kafasının arkasında Erdoğan'ın. Onu temel alan bir arayışın içinde. Sakıncalı bir yöntem izliyorlar. Hepimiz çok ciddi bir kaygıyla izliyoruz.12 gazeteci ile bir araya gelmiş olmaları iyi niyetli ve sorumlu bir yaklaşım olarak görülmemelidir. Türkiye'nin milli bütünlüğünü sarsmaya yönelik tartışmanın polis akademisinde tartışılması garip." dedi.

Baykal, açılımın Türklerle Kürtleri bütünleştirme yerine ayrıştıracağını iddia etti. Herkesin kendi etnik kimliğini ifade etmesi, anadilinde yayın yapmasının herkesin temel hakkı olduğunu ifade eden Baykal, "Etnik kimlik ile milli kimlik birbiriyle çatışır değildir. 30 yıl önce bu konudaki düşüncemizi söyledik. Türkiye bir siyasi bilinç devleti dedik. Bizim şimdi etnik temelde milleti ayrıştırabilecek mekanizmaları devreye sokmaktan kaçınmamız gerekiyor. Niyet, kaynaştırma değil ayrıştırmadır." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ ÇÖZÜYORLAR"

Baykal, hükümetin bilinçli ve duyarlı olmadığını gördüğünü ifade ederek, o bölgede yaşayan insanların ekonomisi, kültürel ve ekonomik yaşamının kendilerini Türkiye'nin bir parçası olarak hissetmesine neden olmadığını savundu. Baykal, şöyle dedi:

"Böyle hissetmeleri için haklı nedenleri de var. Orada yaşayan gençlere ve çocuklara Türkiye'nin tümü üzerinde söz sahibi olabilecek kanalları açmak gerekiyor. Kaderlerine elbette razı olmayacaklar. O bölgenin işsizlik başta olmak üzere ekonomik problemleri mutlaka çözülmelidir. O bölge Türkiye ile entegre olmalı. Sadece haritada değil, yüreklerinde entegre olmalıdır. Başbakan'ın süreci başlatmış olması, İmralı ile müzakere yapılmayacağı anlamına gelmez. Bu müzakerelerle bir çözüm ortaya çıkmaz. Terörü sahiplenenlerle yapılacak müzakere çözüm getirmez. Başbakan'ın eğer bölücü olmaktan korkuyorsa kendisini bölücü olarak anacak politikacılardan uzak durması gerektiğine inanıyorum."

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİNİ ELEŞTİRDİ

Baykal, Meclis Başkanlık seçimini de eleştirdi. Daha önce Meclis Başkanının mutabakatla seçildiğini hatırlatan Baykal, "Şimdi bu kararı Başbakan kendi iradesiyle alıyor. Kimseye hiçbir şey söylemeden bekletiyor. Son anda tebliğ ediliyor, falan kişi diye. TBMM kimi başkan seçeceğini Başbakan'ın son andaki tebliğine kadar bilemez halde bekliyor. Başbakan, kişisel hegemonya anlayışını Meclis Başkanlığı kürsüsüne kadar taşıyor. Bu seçim Meclis'in kendisine yakışır yöntemlerle gerçekleştireceği seçim olmayacaktır. AKP'li vekiller seçecek ve o da AKP'li bir başkan olarak ortaya çıkacaktır." diye konuştu.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89