• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 5 °C

Batı Kürdistan konferansı sonuç bildirisi

Batı Kürdistan konferansı sonuç bildirisi
Fransa'da13 Ekim günü Kürdistan'ın dört parçası ile diaspora Kürtleri bir araya gelerek, Batı Kürdistan'ı tartıştı.

Batı Kürdistan'ın tartışıldığı KNK'nin ulusal istişaresinin sonuç bildirisi açıklandı. Yüksek Kürt Konseyi'nin Batı Kürdistan'ın meşru temsilcisi olduğu ve Kürtlerin Batı Kürdistan ile güçlü bir dayanışması gerektiği belirtilen deklarasyonda Federe Kürdistan yönetiminden sınır kapılarını açması istendi. Suriye halkına ise "birlikte demokratik bir ülke kuralım" çağrısı yapıldı.

Fransa'nın başkenti 13 Ekim günü KNK'nin ulusal istişare buluşmasında Kürdistan'ın dört parçası ile diaspora Kürtleri bir araya gelerek, Batı Kürdistan'ı tartıştı. Kürdistan'ın her yerinden değişik görüş ve ideolojilere sahip 31 parti ve organizasyon temsilcisinin katıldığı konferansın sonuç bildirisi ise bugün yayınlandı.

İşte konferansta kabul edilen sonuç bildirisi

1- Batı Kürdistan halkı ulusal ve demokratik taleplerini demokratik ve barışçıl yollarla dile getirmiş ve bu konuda hazırlıkları ile örgütlemesini yapmıştır.

2- Kürt halkı ve Batı Kürdistan'daki siyasi sorumlular, bu parçada makul bir siyaset ve pratik sergilemiş, Şam rejimi ile Ankara tarafından desteklenen muhalefet arasındaki çelişkilere girmemiştir.

3- Suriye'deki yaşanan kaos sırasında Kürtler, topraklarını, mal ve canlarını korumak, demokratik haklarını garanti altına almak ve ulusal bir statünün başlaması için güvenlik, asayiş ve savunma güçlerini kurmuştur.

4- 11 Temmuz'daki Hewler anlaşması ve 24 Temmuz'daki Kürt Konseyi'nin kurulmasıyla bütün Batı Kürdistan'da ulusal ve demokratik bir iktidarın oluşturulması hedeflenmiştir.

5- Ulusal istişarede ortak bir şekilde Batı Kürdistan'da etnik ve dini azınlıkların (Ermeni, Asuri, Süryani ve Keldani) haklarının garanti altına alınması ve can güvenliklerinin korunması gerektiği vurgusu yapıldı. Ancak Batı Kürdistan'da Kürtler dini ve etnik grupları da özerkliklerine katarak demokratikleşme sürecini gerçekleştirmeli.

6- Her ne kadar ulusal istişarede Batı Kürdistan'daki yetkililer açık bir şekilde "Bütün halklar gibi biz de kendi kaderimizi tayin hakkımızı ilan edebiliriz" görüşünü dile getirseler de demokratik bir Suriye'de Kürdistan'da ulusal bir sistem ve idare kurulmalı. Bu çerçevede Suriye halkına birlikte demokratik Suriye'nin kurulması çağrısını yapıyoruz.

7- Ulusal istişarede Batı Kürdistan'da Kürtlerin komşu halklarla barış içinde yaşaması gerektiği belirtilerek "Hiç bir şekilde onların içişlerine karışmayın" çağrısı yapılır.

8- Ulusal istişarede Batı Kürdistan'da Kürtlerin demokratik, laik ve sosyal bir sistem kuracakları açık bir şekilde teyit edilmiştir.

9- Ulusal istişare bütün Kürtlere ve Kürdistanlılara Batı Kürdistan ile sıkı bir dayanışma içinde olun çağrısıbı yapar.

10- Ulusal istişare Batı Kürdistan Kürtlerine "İç barışı muhakkak koruyun, ulusal birliğinizi güçlendirin" çağrısını yapar.

11- Ulusal istişare bütün Suriye halkına "Etnik, dini ve mezhep çatışmalarına girmeyin uyarısı yapıyor, eşit ve özgür bir şekilde demokratik Suriye'de bir araya gelin" çağrısını yapar.

12- Ulusal istişare bütün demokratik ve hümaniter dünyaya "Demokratik bir Suriye'de ulusal ve demokratik bir statünün kurulması için güçlü bir dayanışma gösterin" çağrısını yapar.

13- Ulusal istişare ayrıca Kürdistan Federal yönetimine Batı Kürdistan'ın kalkındırılması için "sınır kapılarını açın" çağrısını yapar. Çünkü sınır kapılarının açılmasıyla Batı Kürdistan halkının ekonomik sıkıntıları da giderilmiş olacak.

14- Ulusal istişare Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı sayın Mesut Barzani'nin gözetiminde Batı Kürdistan Kürtleri arasında Hewler'de 11 Temmuz 2012 günü imzalanan anlaşmayı onaylar, Yüksek Kürt Konseyi'ni meşru temsilci görüp destekler.

15- Ulusal istişare Suriye komşularının saldırılarını büyük tehlike görüyor, bölge halkına "Türkiye'nin saldırgan girişimlerine karşı gelin" çağrısı yapar.

16- Ulusal istişare egemen güçlerin, özellikle de Türkiye'nin Batı Kürdistan üzerindeki provokasyonlarını kınar.

17- Ulusal istişare Suriye muhalefetine ise şu çağrıyı yapar; Eğer Suriye'de rejim değişikliği istiyorsanız, Kürtlerin temel haklarını kabul edecek, onları garanti altına alacak bir anlaşmayı Batı Kürdistan Kürtleriyle imzalamanız gerekiyor.

18- Ulusal istişare Şam rejiminin hava saldırılarını kınar.

19- Ulusal istişare Kürt kadınlarına "Batı Kürdistan'da ulusal ve demokratik statünün organize edilmesi için sahip olduğunuz dinamik rolü oynayın" çağrısını yapar. (Perwer Yaş - anf

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89