• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 13 °C

Başörtüsü özelde de yasak!

Başörtüsü özelde de yasak!
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), başörtüsü yasağı ve ortaya çıkardığı ayrımcılığa yönelik çarpıcı bir çalışma yayımladı.

"Başörtüsü Yasağı ve Ayrımcılık: Uzman Meslek Sahibi Başörtülü Kadınlar" başlıklı çalışmayı, Bilkent Üniversitesi'nde siyasal bilimler alanında çalışan Doç. Dr. Dilek Cindoğlu yaptı. Araştırma sonuçlarına göre başörtüsü ile ilgili yasak alan kamuyla sınırlı değil, özel sektörde de büyük ayrımcılık var. Üniversite mezunu başörtülüler, özel sektörde yer bulmakta güçlük çekerken kadınların adeta görünmez olması isteniyor.

TESEV'in yaptığı çalışma, sadece yükseköğrenimde bir sorunmuş gibi gösterilen başörtüsünün, çalışma hayatında ne gibi zorlukları beraberinde getirdiğini inceliyor. Bizzat başörtülü kadınların anlatımlarına dayanan araştırma, Aralık 2009-Haziran 2010 tarihleri arasında, Ankara-İstanbul ve Konya'da yapılan saha çalışmalarıyla hazırlandı. 79 uzman meslek sahibi başörtülü kadın ve 25 erkekle yapılan görüşmeler sonucunda çarpıcı verilere ulaşıldı. Araştırmayı yürüten Doç. Dr. Dilek Cindoğlu, "Bu çalışmayla anladık ki iş piyasasına en yüksek oranda katılanlar, yükseköğrenimli kadınlar. Yasak, bu katılımı engelliyor. Başörtüsü iş piyasalarında görünmek istenmeyen bir şey." değerlendirmesinde bulundu. Araştırmada, "Bizden iş dünyasında görünmez olmamızı istiyorlar." diyen kadınlar çoğunlukta. Başörtülü kadınlara yönelik uygulamalarda ise arka planda veya düşük statüde çalıştırmak, toplantılara götürülmemek, kamu kurumlarıyla ilişkilerden uzak tutmak başı çekiyor.

Tanıtımda söz alan TESEV Demokratikleşme Programı yöneticisi Dilek Kurban da başörtülü kadınların yaşadığı sorunların, kadın hakları literatürüne hâlâ girmediğini söyledi. TESEV olarak bu alanı doldurmayı düşündüklerini ifade eden Kurban, "Laik kesimin sahip olduğu özel sektörde bu kadınlar yoklar." dedi.

Birçok kadının bu yasakla yaşlandığını dile getiren sosyolog Alev Erkilet ise yasağın içselleştirilmesini eleştirdi. Erkilet, "Yasağın bizim tarafımızdan bile giderek kanıksandığını düşünüyorum. Bundan kurtulamadığımız sürece, senelerce birileri bizim adımıza rasyonel tercihler yapacak. Birçok kadın bu yasakla yaşlandı, hayatı sona erdi. Bunların hesabını kim verecek? Yıllarca 'darbeciler yargılansın' dedik. Peki bunun hesabını kim verecek?" diye konuştu. TESEV'den ücretsiz olarak temin edilebilen araştırmaya www.tesev.org.tr adresinden de ulaşılabiliyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89