• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 8 °C

Başbuğ'a günlük tutma esprisi!

Başbuğ'a günlük tutma esprisi!
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın ölümünün 60. yıldönümü dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı karargahında anma töreni düzenlendi.

Tören kapsamında düzenlenen panelde Prof. Dr. Utkan Kocatürk, Prof. Dr. Ergün Aybars, Yard. Doç. Nilüfer Hatemi, emekli Kurmay Albay Dr. Veli Yılmaz da Çakmak’ın asker ve sivil kişiliğine ilişkin sunumlar yaptı. Prof. Dr. Ergün Aybars, Fevzi Paşa’nın İsmet İnönü ve diğerlerinin aksine Atatürk’ün kendisine önerdiği Sakarya soyadını almadığını söyledi. Aybars, Mareşal Fevzi Çakmak’ın imzalı talimatıyla tüm kışlalara Askere Din Kitabı’nın dağıtıldığını ve bu kitabın yıllarca askerin temel din bilgisi eğitimlerinde kullanıldığını da anlattı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, panel sonrası yaptığı konuşmada Mareşal Fevzi Çakmak’a ait “Bu muharebelerde çok değerli arkadaşlarımızı kaybettik. Çok kanlar döküldü. Dökülen bu kanlar boşa gitmemiştir” sözlerini anımsatarak, “Biz de bazen bunun altını çiziyoruz. Evet bazen bağımsızlığımız, bazen bütünlüğümüz varolmamız gerektiği zaman kan da dökerek varlığımızı koruruz bunun başka bir yolu yok” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’ne bugünleri sağlayanların ömürlerinin her dakikasını mücadele ile geçirdiklerini, bugün onların yaşadıkları güçlüklerin ve zorlukların hiçbir şeyle mukayese edilemeyeceğini anlatırken, “Onun için şunu açıkça ifade etmek istiyorum nice acı olayların ve buhranlı dönemleri göğüslemeyi başaran onların bugünkü temsilcileri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin moral, disiplin değerlerini, birlik ve bütünlüğünü kimse yıkamaz” ifadelerini kullandı.

Başbuğ’a günlük esprisi

Gazetecilerin Fevzi Çakmak’ın günlükleri olduğunu hatırlatarak, “Sizin de var mı?” diye sorması üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, “Tam olduğunu söyleyemeyeceğim. Ama bazen keşke olsaydı dediğim oluyor. 1993 ve 1995 yılları arasında Jandarma Asayiş Kolordu Komutan Yardımcılığı görevinde bulunmuştum. 95 yılına ait notları tutmuşum. 95’te özellikle o bölgede yapılan harekatları, not almışım. Bir defterim var, duruyor size bir ara gösteririm” dedi. Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı döneminde günlük tutmadığını açıklarken, gazetecilerin “Riski de olabiliyor. Sonradan sıkıntı yaratabiliyor, başa bela olabiliyor” sözleri karşısında ise sessiz kalmayı tercih etti. Emekli Oramiral Özden Örnek’in tuttuğu günlükler Türkiye’nin 2002-2003 yıllarında 4 darbe girişimi atlattığı ortaya çıkarmıştı. Dönemin kuvvet komutanları Aytaç Yalman, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına, Ergenekon kapsamında şüpheli olarak ifade vermişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89