• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Başbakan’a Roboskî soruları

Başbakan’a Roboskî soruları
BDP, Roboskî’de TSK’ye ait F16 savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 kişi hakkında Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Roboskî’de 34 köylünün savaş uçaklarınca bombalanarak katledildiği olay sonrasında başlatılan hukuki soruşturmanın kamuoyundan gizlenmesinin katliamın üstünü örtme girişimi olduğunu belirten BDP, Roboskî katliamını Başbakan Tayyip Erdoğan’a sordu. 

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Roboskî’de 28 Aralık 2011’de TSK’ye ait F16 savaş uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 kişi hakkında Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, olayın yaşandığı ilk günden bugüne siyasi ve askeri sorumlular tarafından kamuoyuna tek bir açıklama yapılmadığını beliertti. Soruşturmaya gizlilik kararı konulması, olayın meydana geldiği günden, bugüne siyasi sorumluların sessizliğinin kamuoyu ve mağdur yakınlarının acılarının ve tepkisinin katlanarak artmasına neden olduğuna dikkat çeken Baluken, “Kimisi kardeşini kimisi çocuğunu kaybetmiş ailelere olayın gerçekliğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadan ve sorumlularla ilgili idari, adli süreçler sonuçlandırılmadan tazminat verilmesi talebi, ailelerin gururunu hiçe sayan bir yaklaşımdır” dedi. 

‘SORUMLULARDAN NEDEN HESAP SORULMUYOR’ 

Kendilerine yaşatılan büyük acıya rağmen Roboskîli ailelerin tek talebinin adaletin yerini bulması, sorumluların toplum ve tarih nezdinde hesap vermesi olduğunu dile getiren Baluken, Başbakan’a şu soruları sordu:

- Roboski’de 28 Aralık’ta Türk savaş uçakları tarafından katledilen 34 sivil yurttaşımıza ilişkin başlatılan adli soruşturma hangi aşamadadır?

- Adli soruşturma kapsamında kaç kişinin ifadesine başvurulmuş? Kaç kişi gözaltına alınmış ya da tutuklanmıştır?

- 34 yurttaşımızın savaş uçakları ile katledildiği bir olay sonrasında başlatılan hukuki soruşturmanın kamuoyundan saklanması, katliamın üstünü örtme girişimi olarak değerlendirilmektedir. Roboski katliamına yönelik başlatılan soruşturmadaki gizlilik kararı kaldırılmış mıdır? 34 yurttaşımızın katledildiği bir olayın gizlilik kararı ile kamuoyundan saklanmasının sebebi nedir? 

‘SORUŞTURMA HANGİ AŞAMADA’ 

- Açılan idari soruşturma hangi aşamadadır? İdari soruşturma sonucunda görevinden alınan kamu görevlisi var mıdır?

- Olay gerçekleştiğinde il ve ilçede yetkili mülki ve askeri görevlilerin soruşturmaların selameti açısından açığa alınmamalarının nedeni nedir?

- Bombalamayı gerçekleştiren F16 savaş uçaklarında görev yapan, görüntüleri inceleyen, operasyon kararını veren, operasyonu yürüten ve bombalamayı yürütenlerin her biri hakkında açılan soruşturma var mıdır? Bu kişiler şu an hangi görevlerde bulunmaktadırlar?

- Roboskî Katliamı sonrası taziye ziyaretine giden Uludere Kaymakamı halkın tepkisine maruz kalmıştır. Bu tepki sonrasında Roboskî köylülerine yönelik gözaltı furyası başlatılmıştır. Yaşamını yitirenlerin 1. ve 2. dereceden yakınlar arasından kimler gözaltına alınmıştır? Bu kişiler arasında hâlâ tutuklu olan kimler vardır? Yakınları katledilen insanların bu şekilde cezaevine atılmalarının ahlaki, hukuki ve insani boyutu hakkında ne düşünüyorsunuz?

- AKP hükümeti AB’ye tam üyelik konusunda kararlılık ibareleri içeren açıklamalar yapmıştır. AB sürecinin dış politikada önemli bir belirleyen olduğu yine AKP hükümeti tarafından defalarca dile getirilmiştir. Basına yansıdığı şekli ile Türkiye hakkında AB tarafından yazılan son ilerleme raporunda Roboskî Katliamı geniş yer tutmuş, idari ve adli süreçlerin yürütülmediği noktasında kaygılar dile getirilmiştir. AB ilerleme raporu, AİHM içtihadı, BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi gibi uluslararası hukukta söz konusu katliamın yürütülmesi konusunda geniş bir içtihat varken, Türkiye iç hukuku çerçevesinde Roboskî Katliamı ile ilgili adli ve idari soruşturmalar neden ilerlememektedir? İç hukukun işletilmemesi üzerinden şekillenen duyarsızlığın gerekçesi nedir? (evrensel)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89