• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 8 °C

Başbakan Davutoğlu: Eğer Kobani düşerse...

Başbakan Davutoğlu: Eğer Kobani düşerse...
Başbakan Davutoğlu, A Haber-ATV ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD kuşatması altındaki Kobani’nin düşmesini istemediklerini belirtti, "Eğer Kobani düşerse, Türkiye’nin hiçbir dahli olmadığı halde, bu çözüm sürecine mal edilirse hata olur ve vebali kararı alanların olur" dedi.

Başbakan Davutoğlu, A Haber-ATV ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu bir gazetecinin, “dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Güvenlik zirvesinde ne kararlar alındı?" şeklindeki sorusu üzerine, Suriye ve Irak sınırında Türkiye’deki şartlardan bağımsız olarak gelişen dinamik bir durum olduğunu söyledi.

"Bugün geldiğimiz noktada böyle bir tezkereye ihtiyaç vardı" ifadesini kullanan Başbakan Davutoğlu, "2007’den beri Irak tezkeresi çıkartıyoruz, Dağlıca baskını, terör saldırısı sonrasında 2012’den beri de Suriye ile ilgili Akçakale’ye dönük saldırılarla başlayan ve oradan beri de bir Suriye tezkeremiz vardı. Biz bu iki tezkereyi birleştirdik. Çünkü bir çok açıdan yeni bir durum sözkonusu ve bu iki tezkereyi birleştirmek suretiyle daha entegre bir strateji, hem Irak, hem Suriye sınırlarını gözeten bir strateji geliştirme ihtiyacını da ortaya koymuş olduk" diye konuştu.

HDP'nin de TBMM'deki oylamada, tezkereye "hayır" dediğine dikkati çeken Başbakan Davutoğlu, "Günlerdir bize diyorlar ki, Kobani'ye destek olun. Peki biz hukuk devletiyiz. Nasıl destek olacağız? Elimizde bir tezkere olması lazım, bir araç, yasal zemin olması lazım. Bunu çıkartıyoruz, dün Demirtaş'a da söyledim" diye konuştu.

PYD’ye geçen sene, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket etmeleri gerektiğini söylediklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle dedi:

"Bütün kuzey hattı birlikte tek bir çatı altında koruyun, dedik. Çözüm süreci de devam ettiği için, 'biz sizi düşman görmüyoruz', dedik. Fakat onlar ikircikli bir politikayla rejimle işbirliği yaptılar ve Özgür Suriye Ordusu'na rejimle birlikte saldırdılar. Bir taraftan da IŞİD saldırdı ılımlı muhalefete. Ilımlı muhalefet sıkışınca bu sefer IŞİD, PYD'ye yürüdü, Kobani'ye yürüdü, sınıra kadar."

“Kobani ‘süreçle’ irtibatlandırılamaz”

Kobani’nin düşmesini istemediklerini belirten Başbakan Davutoğlu, “düşmemesi için elimizden geleni yaparız” dedi. PKK lideri Öcalan’ın "Kobani ile çözüm süreci bir bütün" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

“Bunu çözüm süreciyle doğrudan ilişkilendirmek tamamiyle yanlış. Ne alakası var? Saldıran IŞİD. Çözüm sürecinde muhatap biziz. Süreci Bakanlar Kurulu’nda yasal sürece bağladık. Kobani düşerse, Türkiye’nin hiçbir dahli olmadığı halde, bu çözüm sürecine mal edilirse hata olur ve vebali kararı alanların olur. Kobani'deki Kürtler de kardeşimizdir. Önemli olan bizim tarihe nasıl geçeceğimizdir. Kobani'deki gelişmelerin sorumlusu PYD'dir. Çözüm süreci bizim milli projemizdir. Bizim vatandaşlarımızla ilgilidir. olaylar olmasa da çözüm süreci vardı.”

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kobani’ye girmesi halinde Türkmenler de haykırsa, bizi niye kurtarmıyorsunuz diye, Oraya da mı girelim?" Diye soran Davutoğlu, Meclis’ten çıkarılan tezkere ile bir askeri harekat kararının alınmadığını belirtti.

  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89