• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 14 °C

'Barzani’nin Diyarbakır’da kabul edilmesi bir jest'

'Barzani’nin Diyarbakır’da kabul edilmesi bir jest'
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Erdoğan'ın’ın Diyarbakır'da Mesut Barzani ile yapacağı görüşmeyi yorumladı.

Başbakan Erdoğan bu hafta sonu Diyarbakır’a gidiyor. Başbakan, ziyareti esnasında Federal Kürdistan başkanı Mesud Barzani ile bir araya geleceğini ve katılacağı toplu nikah töreninde İbrahim Tatlıses ile Şivan Perwer’in beraber konser vereceğini açıklamıştı. Barzani ile görüşmenin Ankara’da değil de Diyarbakır’da gerçekleşmesini ve Şivan Perwer’in 37 yıl sonra ülkeye dönüşünü AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu RS FM için değerlendirdi. 

Atilla Güner: Çözüm sürecini taçlandırmaktan muradı nedir Başbakan’ın, neyi söylemek istiyor Sayın Ensarioğlu?

Galip Ensarioğlu: Diyarbakır dünyadaki bütün Kürtler için önemli bir siyasi merkez. Barzani ailesi, sadece Irak’taki Kürtler için değil bütün Kürtler için sembolleşen ve herkesin itibar ettiği bir sembol isim. Kürtler için şu anda Kürtlerin resmi bir statü kazandığı tek yerin devlet başkanı, bölgesel yönetimin başkanı. Mesud Barzani ile 2-3 yıldır süren iyi ilişkileri biliyoruz. Ancak Ankara’da kabul edilebilirdi Sayın Barzani. Diyarbakır’daki mitinginde ve etkinliklerde Mesud Barzani ile görüşülmesi hem Mesud Barzani’nin kendisine hem de Kürtlere yapılmış bir jesttir. Çözüm süreci başladı biliyorsunuz, bir yıldır çatışmasızlık var ve halk ciddi bir şekilde bu çözüm sürecini destekliyor. Çözüm süreciyle ilgili somut adımlar atılmaya başlandı, bir takım yasal düzenlemeler ve yönetmelikle ilgili bir takım düzenlemeler demokratikleşme paketiyle açıldı ve bunun devam edeceği zikredildi. Ancak zaman zaman bir takım gerilimler, bir takım siyasi ifadeler sürece zarar verebiliyor, yavaşlatabiliyor. Çünkü bu tür süreçlerin psikolojik boyutu da en az yapılanlar kadar önemli. Yaklaşan yerel seçimlerden dolayı bazen BDP ve AK Parti birbirine siyaseten eleştiriler getirdiği zaman bu eleştiriler çözüm sürecine de zarar verebiliyor. Çözüm sürecini en azından rahatlatmak ve bu psikolojik iklimi yaratmak adına, Mesud Barzani’nin Diyarbakır’a gelmesi, 37 yıl sonra Şivan Perwer gibi bütün Kürtlerden takdir görmüş dünya çapındaki bir ozanın gelmesi… Bu ozanın 37 yıl sonra ülkesine dönebilmesi önemli. Çünkü bu ozanın kendi ülkesinden gittiği zamanki koşullar belli, Türkiye’de o zamanki demokratik şartlar belli. Bugün Türkiye’nin geldiği nokta, Kürt sorununun kabulü, Kürt sorununun eşit yurttaşlık temelinden çözümüyle ilgili başlatılan süreç, yine şiddetin son bulması için PKK ile yürütülen süreç, Öcalan’la yürütülen süreç belli. Böylesi bir süreçte bu ozanın ülkesine geri dönmesi Türkiye’nin ve bölgenin normalleştiğinin bir ifadesi olacaktır. Barzani’nin burada kabul edilmesi Kürtlere ve Barzani’ye bir jesttir. Bu iyi yaratacağı olumlu iklim çözüm sürecini taçlandırmaktır ve buna katkı sunacaktır.

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89