• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Barzani'den 'sınır kapısı' yalanlaması

Barzani'den 'sınır kapısı' yalanlaması
Neçirvan Barzani, Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Kürdistan yönetiminin Suriye ile olan sınırları kapattığına ilişkin haberleri yalanladı.

Kürdistan yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, "Sınır kapısını kapattığımıza dair yapılan haberleri reddediyoruz. Bugün Kürdistan yönetimi,, Suriye'den kaçan ve bize sığınan yaklaşık 60 bin Suriyeli mülteciyi barındırıyor" dedi. 

Barzani, Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, bazı medya organlarında yer alan Kürdistan yönetiminin, Suriye ile olan sınırları kapattığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını, isteyen gazetecilerin sınıra giderek inceleme yapabileceğini söyledi.

Kürdistan yönetimi tarafından sınırın kesinlikle kapatılmadığını kaydeden Barzani, "Bölgenin coğrafyasını tanıyanlar bilir, bizim sadece Fişhabur sınırı var. İkinci taraf Zummar bölgesidir ve bu bölge Kürdistan bölgesi olmasına rağmen halen Musul iline bağlıdır. Zummar bölgesinde sınır muhafızları var, bu sınır muhafızları Bağdat'tan emir alıyor" diye konuştu.

Daha önce Fişhabur Sınır Kapısı'nı açtıkları için Maliki'nin kapatmak için Bağdat'tan askeri güç gönderdiğini, fakat Maliki'ye engel olduklarını vurgulayan Barzani, şunları kaydetti: "Sınır kapısını kapattığımıza dair yapılan haberleri reddediyoruz. Bugün Kürdistan yönetiminin, Suriye'den kaçan ve bize sığınan yaklaşık 60 bin Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Şu an elimizde olan olanaklarla Suriye'ye yardım sağlamak için bir köprü oluşturmak istiyoruz. Biz uzun zamandır bu projeyi hayata geçirmek istiyoruz . Fakat ya Suriye rejimi karşı çıkıyor ya da Bağdat tarafından reddediliyor. Yıllarca bizim hükümetimiz bu projeyi uygulamak için çalıştı. Suriyeliler için biriktirilen yardımları göndererek dost Suriye halkına yardımda bulunuyoruz. Yapılan yardımlar, bizim hükümetimiz tarafından gönderilen yardımlardır ve Bağdat bize kesinlikle hiçbir konuda yardım etmiyor. Şimdi biz Süleymaniye bölgesinde bir kamp kurmaya ve onlara her türlü desteği sunmaya çalışıyoruz."

"Türkiye'den baskı gelmedi"

Barzani, ayrıca Türkiye'nin Suriye ile Kürdistan arasında sınırların tamamen açılması konusunda herhangi bir baskısının söz konusu olmadığını, haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirterek, "Bu durumun aslı yok. Ben burada başbakan olarak dediklerimden sorumluyum. Bize Türkiye'den herhangi bir baskı gelmedi. Ben açıkça sizlerle paylaştım konuyu. Zummar ve diğer bölgelerde Irak polisi var ve Bağdat'ın izni olmadan açamayız ve bu bölgelerde Peşmergemiz de olabilir ama Bağdat'ın izni olmadan açamayız" ifadesini kullandı.

Milletvekillerinin Öcalan'la görüşmesi

Barzani, gazetecilerin sorusu üzerine, Kürt sorununun çözümü için Türkiye Cumhuriyeti'nin şu an atmış olduğu adımları hükümet olarak desteklediklerini ifade ederek, "Türkiye'nin attığı bu adımları çok önemsiyoruz ve bu adımların devamının gelmesini umuyoruz. Temennim, bu adımlar sorunun bitmesi için bir başlangıç olur. Her tarafın kabulleneceği bir çözüm olmasını umuyoruz" dedi.

Irak'taki gösterileri de değerlendiren Barzani, halkın anayasa çerçevesinde kendi haklarını elde etmeleri için yaptıkları gösterileri desteklediklerini belirtti.

Barzani, bir soru üzerine, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin öldüğü haberlerinin doğruyu yansıtmadığını, doktorların, durumunun her geçen gün iyiye gittiği yönünde bilgi verdiğine dikkati çekerek, "İnşallah iyileşir ve görevinin başına gelir. Irak Anayasası'na göre doktorlar Sayın Cumhurbaşkanının sağlık durumu değerlendirecekler ve duruma göre göreve devam edebileceğine ya da edemeyeceğine karar verecekler. Dönüşünü beklememiz gerekir. Ahlaken ve politik olarak beklemeliyiz ve bu konuları konuşmalıyız" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89