• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Barzani’den Haydar Şeşo açıklaması

Barzani’den Haydar Şeşo açıklaması
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, YNK Parti Meclisi Üyesi Haydar Şeşo'nun tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, YNK Parti Meclisi Üyesi Haydar Şeşo'nun tutuklanmasının ''hizbi ve siyasi bir sorun olmadığını, Federal Kürdistansi'ın güvenliği ve Peşmerge Güçleri'nin birliği hakkındaki kararla alakalı'' olduğunu söyledi.

Mesud Barzani, Federal Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı’na bir mektup göndererek, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) milletvekillerinin Şengal Savunma Birlikleri Komutanı Haydar Şeşo’nun tutuklanmasına ilişkin açıklama talebine cevap verdi.

”Zumar ve Şengal bölgelerinde yüzlerce kahraman Peşmerge’nin kanıyla teröristler yenilgiye uğratılıp bu bölgelerdeki kuşatma kırıldıktan sonra geniş bir bölge özgürleştirildi. Peşmerge Bakanlığı’ndan teröristlere karşı savaşan Haydar Şeşo’nun güçleri de dahil, diğer silahlı grupları bakanlık bünyesinde örgütlendirilip, Peşmerge Bakanlığı’na bağlanmasını talep ettik.” diyen Barzani, Haydar Şeşo’nun bu talebe uymadığını, farklı bir güç kurarak farklı yerlerden (Şii milisler gibi merkezi Irak hükümetinden) para aldığını ve Federal Kürdistan iktidarına karşı durduğunu söyledi.

55394

Sözü geçen bölgelerin savaş bölgesi olduğunu ve buralardaki güçlerin Peşmerge Genel Kurmay Başkanlığı’na bağlı olduğunu dile getiren Mesud Barzani mektubunun devamında, ”Bu takımın içinde olduğu plan tarafımızca deşifre edilmiş bir plandır. Federal Kürdistan idaresi dışında farklı bir idare oluşturarak Federal Kürdistan siyasetini ve iktidarını hiçe saymışlardır. Kendilerine Peşmerge Bakanlığı bünyesinde örgütlenmeleri için 2 ay mühlet tanınmıştır. 30 Mart’ta bu mühlet dolmuş ancak Peşmerge Bakanlığı’na dahil olmayı reddetmişlerdir” dedi.

Bu konunun hizbi ve siyasi bir konu olmadığını, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ile hiçbir alakası olmadığını ifade eden Barzani, konunun tamamen Federal Kürdistan’ın güvenliği ve Peşmerge Güçleri’nin birliği hakkındaki kararla alakalı olduğunu belirtti.

Barzani yasalar gereği, Peşmerge Bakanlığı dışında bölgede farklı hiç bir gücün örgütlenmesine izin verilmeyeceğini dile getirerek mektubunda şu ifadeleri kullandı:

”Daha iyi aydınlanması için belirtiyorum ki, bu durum (Peşmerge ve Federal Kürdistan yönetimine karşı) eski bir plandan kaynaklanıyor. Şengal için nasıl farklı bir plan yaptıkları ve bunun için kimlerden para aldıklarına dair tüm belgeler mevcuttur. Daha başından beri bu konuda YNK’li kardeşler haberdar edilmiş, tüm adımlar kendilerine de bildirilmiştir.”

Federal Kürdistan Peşmerge Bakanlığı’na bağlı olmayan hiç bir askeri gücün örgütlenmesine müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Barzani, Kürdistan’daki tüm etnik ve dini farklılıklara bağlı askeri birliklerin de Peşmerge Bakanlığı’na bağlı olduğunu kaydetti.

Mesud Barzani konuya hizbi ve siyasi bir görüşten bakılmaması gerektiğini belirtti.

Şengal Savunma Birlikleri Komutanı Haydar Şeşo, 5 Nisan günü Duhok’a bağlı Sêmêl kasabasında asayiş güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89