• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Barzani'den Bağımsızlık referandumu için yasa talebi

Barzani'den Bağımsızlık referandumu için yasa talebi
Mesut Barzani, bağımsızlık referandumuyla ilgili çalışacak bir komisyonun kurulması için yasa çıkarılması çağrısı yaptı.

Federal Kürdistan Yönetimi lideri Mesut Barzani, Kürdistan parlementosuna, bağımsızlık referandumuyla ilgili çalışacak bir komisyonun kurulması için yasa çıkarılması çağrısı yaptı.

Meclisteki oturumda bir konuşma yapan Mesut Barzani, "Artık Maliki yönetimi ile dönülmez bir yola, bir çıkmaza girdik ve husumetin içindeyiz" dedi.

Barzani, daha önce dile getirdiği 'bağımsızlık referandumu' için bir meclis komisyonu kurulmasına yönelik yasa çıkarılması çağrısında da bulundu.

Barzani hafta başında BBC televizyonuna verdiği mülakatta Kürt bölgesinin bağımsızlığı için birkaç ay içinde referanduma gideceklerini ve halkın kararına saygı duyacaklarını söyledi.

Barzani, "Irak'ta son haftalardaki gelişmeler sizi nasıl her zamankinden daha çok bağımsızlık ilanına yaklaştırdı?" şeklinde soruya, "Birçok kez söyledim, bağımsızlık Kürdistan halkının doğal hakkıdır. Son gelişmelerin ardından artık şunu saklamayacağız; Kürdistan'ın nihai hedefi bağımsızlıktır. Elbette bu süreçte tüm Arap ve Sünni kardeşlerimizin yanındayız ancak bu nihai hedefimizden vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Hedefimiz Kürdistan'ın bağımsızlığıdır" yanıtını verdi.

Barzani, "Irak'ta eskiye dönmemiz, kaderimizin ne olacağını görmek için 10 yıl daha beklememiz, geleceğimizi esaret altında tutmamız mümkün değildir. Bunun kararını ben değil Kürdistan halkı verecek. Bağımsızlık referandumuna gideceğiz ve Kürdistan halkının kararına saygı duyacağız. Bu referandum sadece Kürtler değil Kürdistan'da yaşayan herkes için yapılacak" ifadelerini kullandı.

Referandumun ne zaman yapılacağına dair bir soruya ise Barzani, "Kesin bir tarih söyleyemem ama referandum birkaç ay içinde yapılır, elbette atılacak adımlar konusunda meclisle çalışmamız gerekiyor" cevabını verdi.

Irak uçurumun eşiğinde

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

IŞİD güçleri, güçlü bir direnişle karşılaşmadan kısa süre içinde ülkenin kuzeyinde geniş bir bölgeyi kontrolü altına almayı başarmıştı.

Kürtlerin eli güçlendi

Peşmerge güçleri ise, Irak ordusunun çekilmesi üzerine Kerkük’te kontrolü sağlamıştı.

Barzani, Irak ordusunun çekilmesi üzerine peşmergenin Kerkük'e girip kontrolü sağlamasının bir gereklilik olduğunu söylemiş ve "140. madde artık uygulandı, bunun üzerine konuşmayız" demişti.

"Irak'ta peşmergenin eline geçen bölgelerle ilgili hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığınızı mı kastediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Barzani, "Irak federal hükümetinin bu sorunu çözmesi için 10 yıl bekledik. Irak ordusu bu bölgelerden çekildi. Bundan dolayı peşmerge güçlerinin o bölgelere gidip kontrolü sağlaması gerekti. Biz 140. maddeyi uyguladık ve bu madde artık gerçekleşti. Bundan sonra bunun üzerine konuşmayacağız" diye konuşmuştu. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89