• BIST 9715
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

Barzani ve Arınç TRT 6 canlı yayınında!

Barzani ve Arınç TRT 6 canlı yayınında!
TRT 6, Kürdistan bölgesine yönelik Soranice haber bülteni yayınına başladı. Kanalın ilk haber bültenine Bülent Arınç ile Mesut Barzani canlı olarak bağlandı

TRT 6, Kürdistan bölgesine yönelik Soranice haber bülteni yayınına başladı. Haber bülteninin yayına başlaması nedeniyle Başbakan Vekili Bülent Arınç ve Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, canlı yayın konuğu oldu.

Başbakan Vekili Bülent Arınç, program sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arınç, TRT 6'nın Kürdistan bölgesine yönelik Soranice haber bülteni yayınına başlaması ile ilgili olarak "TRT 6'nin 3 yıl sonra geldiği çok başarılı bir noktadır. Bu konuda öncelikle TRT'yi kutlamak istiyorum. Yayına ilk başlaması vesilesiyle de Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir konuşmamız oldu. Ben bu yayınların özellikle Türkiye ile bölgedeki halk arasında bir kardeşlik oluşturmasını ve yararlı olmasını diliyorum" dedi.

Barzani ve yönetiminin son yıllarda Türkiye ile güvenlik anlamında ilişkilerin iyi bir noktada olduğunu söyleyen Arınç şunları söyledi:

"Şüphesiz daha iyi olabilir. Bizim amaçladığımız son noktaya varma konusunda da olabilir. Ancak onlarında bizi söyledikleri ve izah ettikleri bazı konular var. Yapacaklarının ancak bu kadar yapabileceklerini söylüyorlar. Biz daha fazlasını istiyoruz. Daha etkili olmalarını talep ediyoruz. Ben Barzani'nin terör örgütü ile mücadelede Türkiye'nin zarar gördüğünü, zarar görmemesi gerektiğini bu yapılan eylemlerin yanlış olduğunu, lanetli bir işi olduğunu söylediğini biliyorum ve buna yürekten inanıyorum. Elbette biz 'şunları - şunları yapmalısınız' diyoruz. Onlar da yapabileceklerini söylüyorlar. İlişkiler kırılma noktasında değil, ilişkiler güçlenme noktasındadır."

Öcalan'ın ev hapsi tartışmalarına değinen Arınç, "Bugün ev hapsine çıkması hukuken mümkün değil. Çünkü yargı kararıyla ağırlaştırılmış müebbet hapse hükümlü olan bir insanın denetimli serbestlikten istifade etmesi mümkün görülmüyor" dedi. Arınç, PKK'nın silah bırakması ile ilgili olarak ise "Her halükarda silahlarını bırakacaklar. Başka hiçbir çaresi yok. Bu olmadan söyledikleri her söz örgütün siyasi talebidir. Biz örgütü kesinlikle muhatap alarak bunları kesinlikle ağzımıza bile almayız" diye konuştu.

BARZANİ: ARTIK SİLAH KULLANMA DEVRİ GEÇTİ

Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Hakkari'deki Dağlıca saldırısı ile ilgili, ''Artık savaşın, silah kullanmanın devri geçti. Bu daha çok Kürt milletine zarar veriyor, birkaç vatandaşın, kardeşimizin hayatını kaybetmesi. Onlar bizim kardeşimizdir, bu gerçekten bizi üzdü'' dedi.

38277

Barzani, TRT 6 kanalında ilk Soranice yayına Selahaddin kasabasından bağlandı ve Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın da Ankara'dan konuk olduğu bültende, son gelişmeleri değerlendirdi.

Mesut Barzani, Soranice haber bülteni yayımının ''hayırlı olması'' temennisinde bulunarak, önemli bir adım olduğunu ifade ettiği bu çalışma için TRT 6'yı tebrik etti.

Barzani, ''Bu adım Kürt ve Türk halkının daha da yakınlaşması için önemli bir adımdır. İlişkilerin daha da gelişmesi için çok sağlam bir köprü olacaktır. Çok büyük bir iş yapıyorsunuz, başarılar diliyorum'' dedi.

Barzani, şunları söyledi:

''Bu saldırılar Kürt halkına zarar veriyor. Bizim için Kürt ve Türk halkının hangisinin zarar gördüğü fark etmez. Olup bitenler bizi çok kaygılandırıyor. Türkiye'deki Kürt kardeşlerimize mücadelelerini barışçıl biçimde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında sürdürmelerini tavsiye ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarafından son zamanlarda atılan adımlar her ne kadar küçük çaplı görünse de Türkiye için çok büyük ve önemlidir. Bizce de çok büyük adımlardır. Bu adımların üzerine çok daha büyük adımlar inşa edilebilir. Bu olaylar kimseye hizmet etmiyor. Sadece çok fazla kan akmasına neden oluyor ve hiçbir sonuç getirmiyor. Birbirimize saygıyla yaklaşmamız lazım. Bir an önce diyalog yoluna dönülmeli ve sorunlar barışçıl biçimde çözülmeli. Savaş hiçbir sorunu çözmez.

Artık savaşın, silah kullanmanın devri geçti. Bu daha çok Kürt milletine zarar veriyor, birkaç vatandaşın, kardeşimizin hayatını kaybetmesi. Onlar bizim kardeşimizdir, bu gerçekten bizi üzdü. Bizim tavrımız çok açıktır. Türkiye'deki Kürt kardeşlerimize de tavsiyelerde bulunuyoruz. Türkiye'nin attığı adımların devam etmesini istiyoruz.''

Türkiye'de son yıllarda atılan adımların önemli olduğunu vurgulayan Barzani, ''Ben, en kısa zamanda bu savaşın durdurulmasını istiyorum. Kınıyorum bu olayı ve kesinlikle bir sonuca varmayacaktır. Sadece sonuçsuz kanlar dökülecektir. Birbirimize saygılı olmamız lazım, birbirimizi anlamaya dönmemiz lazım. Çünkü savaşın kesinlikle hiçbir faydası olmaz, herkese de zararı olur'' diye konuştu.

'PROBLEMLERE KARDEŞÇE VE BARIŞÇIL ÇÖZÜMLER BULUNACAK'

Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulmasını da önemsediklerini dile getiren Barzani, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorunun çözümü için attığı adımları da şöyle değerlendirdi:

''Türkiye'de Kürt sorununu barışcıl çözüme ulaştıracak herhangi bir adıma iyi bakıyoruz. Sayın Başbakana şu ana kadar attığı adımlardan dolayı teşekkür ediyoruz. Partilerden de buna benzer olumlu, çözüm odaklı adımları, önerileri bulunanları da tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bu savaşı sonuçlandıracak, barışçıl neticeye ulaştıracakları tebrik ediyoruz.''

Barzani, Türkiye ile ilişkilerin her geçen gün ilerlemesini, gelişmesini umut ettiğini belirterek, sorunun bir gün kesinlikle sonuca kavuşacağını, bütün problemlere kardeşçe ve barışcıl çözümler bulunacağını ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89