• BIST 9083.55
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 7 °C

Barzani: Türkiye'deki Kürt sorunu terör sorunu değil, bir milletin sorunu

Barzani: Türkiye'deki Kürt sorunu terör sorunu değil, bir milletin sorunu
Neçirvan Barzani, İsmail Beşikçi'yi kabulünde, çözüm süreci başlamadan Ankara'da Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi aktardı.

Neçirvan Barzani'nin, "Başbakan Erdoğan'a 'Eğer bu soruna 'terör sorunu' derseniz, dünyadaki bütün Kürtleri yaralarsınız. Bu terör değil, bir milletin sorunudur' dedim" diye konuştuğu belirtildi.

'avestakurd' sitesinde yeralan habere göre Hewler kentinde Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani tarafından, 'Mustafa Barzani Madalyası' verilen yazar- sosyolog İsmail Beşikçi'yi kabul eden Federal Kürdistan Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, İsmail Beşikçi'ye, "Evinize hoş geldiniz, burası sizin evinizdir. Dün Bağdat'taydım, gece kalmamı istediler ama, onlara sizinle görüşeceğimi söyledim ve kalmadım. O kadar zahmet çekip buralara gelmişsiniz, kimse sizin kadar bedel ödemedi, 17 yıl cezaeavi yattınız, siz bizim için çok önemli bir şahsiyetsiniz" dedi.

ANKARA'YA İLK ZİYARETİNİ ANLATTI

Ankara ile ilk ilişkilerini de anlatan Başbakan Neçirvan Barzani şunları kaydetti: "Ankara'ya Başbakan olarak geldiğimde, Türkiye'nin Başbakanı bana 'Sen kendine nasıl Başbakan diyorsun' dedi. Yani kabul etmiyorlardı Başbakanlığımı. Ben onlara Başbakan olduğumu, beni nasıl görürlerse görsünler ben hükümetimin ve halkımın Başbakanı olduğumu söyledim. Halkımın beni Başbakan olarak gördüğünü söyledim. O zaman Kürdistan demeye çekiniyorlardı. Bir gün pasaportta ismi Kürdistan olan genç bir kız, Habur Sınır Kapısı'nda Irak'a geçerken Türk polisi ona adını sormuş. O da adının pasaporta yazılı olduğunu söylemiş. Polis ısrar edince Kuzey Irak demiş. Kürdistan'a Kuzey Irak diyorlardı. Kuzey Irak idari yönetimi, Kürt yönetimi, Türkiye Başbakanı da artık Kürdistan diyor. Realiteyi gördüler ve bizi kabul ederek artık Kürdistan demeye başladılar."

'TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR KOMŞU'

Neçirvan Barzani, Türkiye'nin kendileri için her anlamda çok önemli bir komşu olduğunu da ifade ederek, çözüm süreci öncesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da yaptığı görüşmeyi şöyle anlattı: "Ben Başbakan Erdoğan'a, Kürt sorununa 'terör sorunu' derseniz, dünyadaki her Kürt'ü yaralarsınız. Türkiye'deki Kürt sorunu terör sorunu değil, bir milletin sorunu, ulusal bir sorundur dedim. Bu sorun diyolog müzakere ve demokratik barışçıl yollarla çözülür dedim. Çatışma ve silah ile bu sorun çözülmez dedim."

Sorunun çözümü için Türkiye'de atılan adımları önemli bulduklarını da söyleyen Neçirvan Barzani, bu adımları destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89