• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Barzani: Kürdistan'a güzel haberlerle döneceğim

Barzani: Kürdistan'a güzel haberlerle döneceğim
Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, çok sayıda ülkenin "Bağımsız Kürdistan"a destek konusunda Macaristan'la aynı tavra sahip olduğunu söyledi.

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag'da konuşan Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, Çek ve Slovakya tecrübelerinin, birliğin zorla sağlanamayacağını gözler önüne serdiğini belirtti.

Prag temaslarının sonuçlarını, “beklediğimizin üzerinde” sözleriyle ifade eden Başkan Barzani, çok sayıda ülkenin "Bağımsız Kürdistan" konusunda Macaristan gibi tavır sergilediğini belirterek, “Kürt milletinin kendi kaderini tayin etme hakının yanındalar" dedi. 

Barzani ve beraberindekiler 3 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitmişti. Kürt heyeti ABD’den, Macaristan’a, oradan da Çek Cumhuriyeti’ne geçmişti. 

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Federal Kürdistan'ın bağımsız bir devlet olmadığı halde terörle mücadelede dünyayı temsil ettiğini belirtmişti. Viktor Orban, "Macaristan bağımsızlık için haklarını elde etmeye çalışan bütün milletlere destek verecektir. Bu esasa göre Kürdistan Bölgesi'ni desteleyeceğiz" demişti. 

Kürt heyetinin Prag’daki temasları sürüyor. 

Federal Kürdistan Başkanı Rûdaw’in sorularını yanıtladı. İşte o söyleşi...

Son dış temaslarınızda bekledikleriniz gerçekleşti mi?

Genel olarak ziyaretlerimiz başarılı geçiyor, belki elde ettiklerimiz, beklentilerimizin üzerindedir.

Macaristan Başbakanı’nın Kürdistan’ının geleceği konusunda bu derecede destek vermesini bekliyor muydunuz?

O ülkelerin büyük bir bölümü Kürdistan milletinin kararını desteklemeye hazır. Bundan dolayı daha önce de Kürt milletinin kendi kararını vermesi için referandum yapılmasına karar vermiştik. Dostların büyük bir bölümü bunu Kürt milletinin doğal bir hakkı olarak görüyor.

Hiçbir ülke bu şekilde desteğini ortaya koymuş muydu?

Birçok ülke aynı tavra sahip. Ancak bunu nasıl ve ne zaman ilan edip, açıklayacakları ayrı bir konu. Böyle bir münasebet oluşusa gelirse benzer tavırlar sergileyebilirler. Onlar Kürt milletinin kendi geleceği hakkında vereceği kararı teyit edeceklerini belirttiler. Bu da çok doğal birşey.

Çek Cumhuriyeti’nde bulunuyorsunuz. Çekler ve Slovaklar barış içinde ayrıldılar. Federal Kürdistan’nin bu şekilde Irak’tan ayırılacağını düşünüyor musunuz?

Çek ve Slovakya tecrübeleri çok başarılı ve canlı bir örnek. Zorla birleştirme veya ayrılmanın başarılı olmayacağını gözler önüne seriyor. Bence Çek ve Slovakya örneğinden istifade edilebilir. 

Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’a yaptığınız ziyaretin amacının, silah talebi olduğu ifade ediliyor. bu doğru mu?

Her iki ülke de IŞİD’e karşı savaşta bize yardım eden ülkelerden. Kesinlikle ziyaretin ana amaçlarından bir tanesi IŞİD’e karşı savaşta Peşmergelere daha fazla destek sağlanmasıdır.

Söz verdiler mi?

Evet. Bunun için hazırlar.

Batı ülkeleri ve siz çoğu zaman Peşmerge Güçleri’nin bütün dünyanın yerine savaştığını ifade ediyorsunuz. Amerika, Macaristan ve Çekler’de bu bakışı fiilen gördünüz mü? 

Kesinlikle! Amerika ve Avrupa’da görüştüğümüz taraflardan Peşmergelere karşı büyük bir saygı ve takdir var. Herkes överek, destek için hazır olduklarını dile getirdi. Peşmerge Güçleri’nin bütün özgür dünya adına savaştığını ifade ettiler.

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın Peşmergelere özel olarak teşekkür ettiği ve saygısını dile getirdiği ifade ediliyor. Bunu size nasıl iletti? 

Doğrudur. Çok doğal davrandı ve çok saygı gösterdi. Ayrıca Peşmergeleri ve Kürtler’i çokça övdü. Milletimizin sorunlarına karşı çok duyarlı olduğu anlaşılıyordu.

Amerika ve Avrupa’daki temaslarda Ezidi Kürt kadınlarının kaçırılması gündeminizde miydi?

Kesinlikle bu çok çok önemli bir konu ve herkese bu suça karışanları affetmeyeceğimizi dile getirdik. Şu ana kadar kurumlarımız bin 200 kadın ve çocuğu kurtardı. İnşallah diğerleri de kurtarılacak.

Görüşmelerde Rojava (Suriye Kürdistanı) halkının durumundan bahsettiniz mi?

Kobani meselesinin gündem maddelerinden biri olduğu aşikardır. Halkın, Peşmerge Güçleri’nin orada nasıl bir rol üstlendiği biliniyor. Rojava’dan da bahsedildi ve kardeşlerimize yardım edeceğimizi, her yerde elimizden geleni yapacağımızı illettik.

 Amerika’dan beklentilerinizi elde ettiniz mi?

Evet. Ben daha önce de söyledim şimdi de tekrara ediyorum; Amerika’dan duyduklarımız ve elde ettiklerimiz, beklentilerimizin üstündeydi.

Halk bu ziyaretin sonucunu merakla bekliyor. Nasıl bir haberle Kürdistan’a döneceksiniz?

İnşallah güzel haberlerle döneceğiz ve Kürt milletine neler getirdiğimizi söyleyeceğiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89